The *** Official Marantz NR1604 *** Owners Thread - Page 36 - AVS Forum | Home Theater Discussions And Reviews
Forum Jump: 
 18Likes
Reply
 
Thread Tools
post #1051 of 1062 Old 01-01-2017, 04:16 AM
Newbie
 
patrisk's Avatar
 
Join Date: Jan 2017
Posts: 2
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Liked: 0
Hi there, and have a great new year!

It seems that my NR1604 is very picky when it comes to HDMI input signals. I'm unable to get a picture from my PS3 or Chromecast (of which I have two, v1 and v2) through any inputs, but other sources like Xtreamer and AppleTV work fine with same cables and inputs. I've spent most of the weekend fiddling with cables and tried different combinations.

- All cables and inputs work fine with the Xtreamer but when I connect the PS3 - no signal.
- The screen only stays black. Marantz logo and source information disappear when the connected device is turned on.
- Sometimes there is a distorted screen with colourful bars from the PS3 which would indicate a sync issue (!?)
- All devices are sending out 1080p.
- All devices work perfectly when connected directly to TV.
- I also tried routing the cables through a 2x4 HDMI matrix switch - no change.

Anyone else experiencing similar behaviour or have an idea where to start fixing? Any ideas whatsoever? Thanks...
patrisk is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #1052 of 1062 Old 01-01-2017, 08:38 AM
AVS Forum Addicted Member
 
jdsmoothie's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Orlando, FL
Posts: 67,891
Mentioned: 306 Post(s)
Tagged: 1 Thread(s)
Quoted: 13103 Post(s)
Liked: 6054
Quote:
Originally Posted by patrisk View Post
Hi there, and have a great new year!

It seems that my NR1604 is very picky when it comes to HDMI input signals. I'm unable to get a picture from my PS3 or Chromecast (of which I have two, v1 and v2) through any inputs, but other sources like Xtreamer and AppleTV work fine with same cables and inputs. I've spent most of the weekend fiddling with cables and tried different combinations.

- All cables and inputs work fine with the Xtreamer but when I connect the PS3 - no signal.
- The screen only stays black. Marantz logo and source information disappear when the connected device is turned on.
- Sometimes there is a distorted screen with colourful bars from the PS3 which would indicate a sync issue (!?)
- All devices are sending out 1080p.
- All devices work perfectly when connected directly to TV.
- I also tried routing the cables through a 2x4 HDMI matrix switch - no change.

Anyone else experiencing similar behaviour or have an idea where to start fixing? Any ideas whatsoever? Thanks...
The PS3 issue can likely be resolved by setting the Deep Color Output = OFF. Look for a similar setting on the Chromecast which can also be disabled.
jdsmoothie is online now  
post #1053 of 1062 Old 01-01-2017, 11:40 AM
Newbie
 
patrisk's Avatar
 
Join Date: Jan 2017
Posts: 2
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Liked: 0
Quote:
Originally Posted by jdsmoothie View Post
The PS3 issue can likely be resolved by setting the Deep Color Output = OFF. Look for a similar setting on the Chromecast which can also be disabled.
Thanks for the tip, however this did not help. I turned off all enhanced display features on the PS3, then dropped resolution to 720p and finally all the way down to 576, no picture

Then, urged by your signature, I decided it was time to reset the microprocessor. To my own great surprise that seems to have done the trick! Everything works now... Even though I need to set up everything from scratch, it might just be the lesser evil at this point. Anyway, mission accomplished! This will be a great year!
patrisk is offline  
 
post #1054 of 1062 Old 02-18-2017, 12:30 PM
Advanced Member
 
DougDingle's Avatar
 
Join Date: Sep 2000
Posts: 759
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 405 Post(s)
Liked: 233
Started having a peculiar problem with (I think) my 1604. It's being fed HDMI from a TiVo Mini which is set up to use Dolby Digital.

About a week or two ago, the 1604 started decoding some channels and some recorded shows as (what I assume is) DD 2.0 (really DD 3.0 because the center channel is also active). The little DD symbol on the front panel lights up, and the front panel says "Stereo", even though I know for certain the channels and shows both have full DD 5.1. The 1604 is, in fact, only sending stereo to the speakers - the surrounds are silent, and the Info display from the 1604 shows them as not being active.

I reset the 1604 CPU as recommended here (turn off and unplug for 10 minutes), but that changed nothing.

I don't know for certain if the issue is the 1604 or the TiVo Mini. The Mini streams from a TiVo Roamio Pro which is feeding a Yamaha AVR, and everything is normal at that end.

I posted on tivocommunity.com, and either no one saw the post or no one else is having the issue, because I got a single generic response there.

Anyone have ideas as to what the heck is going on?
DougDingle is online now  
post #1055 of 1062 Old 02-18-2017, 03:33 PM
AVS Forum Addicted Member
 
jdsmoothie's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Orlando, FL
Posts: 67,891
Mentioned: 306 Post(s)
Tagged: 1 Thread(s)
Quoted: 13103 Post(s)
Liked: 6054
Quote:
Originally Posted by DougDingle View Post
Started having a peculiar problem with (I think) my 1604. It's being fed HDMI from a TiVo Mini which is set up to use Dolby Digital.

About a week or two ago, the 1604 started decoding some channels and some recorded shows as (what I assume is) DD 2.0 (really DD 3.0 because the center channel is also active). The little DD symbol on the front panel lights up, and the front panel says "Stereo", even though I know for certain the channels and shows both have full DD 5.1. The 1604 is, in fact, only sending stereo to the speakers - the surrounds are silent, and the Info display from the 1604 shows them as not being active.

I reset the 1604 CPU as recommended here (turn off and unplug for 10 minutes), but that changed nothing.

I don't know for certain if the issue is the 1604 or the TiVo Mini. The Mini streams from a TiVo Roamio Pro which is feeding a Yamaha AVR, and everything is normal at that end.

I posted on tivocommunity.com, and either no one saw the post or no one else is having the issue, because I got a single generic response there.

Anyone have ideas as to what the heck is going on?
Yup. It's not uncommon for a TV station to broadcast a 2.0 signal over a 5.1 audio track, resulting in audio only from the FL/FR speakers and no way to use the DD PLII simulator.
jdsmoothie is online now  
post #1056 of 1062 Old 02-18-2017, 03:44 PM
Advanced Member
 
DougDingle's Avatar
 
Join Date: Sep 2000
Posts: 759
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 405 Post(s)
Liked: 233
Quote:
Originally Posted by jdsmoothie View Post
Yup. It's not uncommon for a TV station to broadcast a 2.0 signal over a 5.1 audio track, resulting in audio only from the FL/FR speakers and no way to use the DD PLII simulator.
I don't think you fully read what I wrote. The same station (or same recorded show) on another TiVo in the house feeding a different AVR shows and plays DD 5.1
DougDingle is online now  
post #1057 of 1062 Old 02-18-2017, 03:49 PM
AVS Forum Addicted Member
 
jdsmoothie's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Orlando, FL
Posts: 67,891
Mentioned: 306 Post(s)
Tagged: 1 Thread(s)
Quoted: 13103 Post(s)
Liked: 6054
Quote:
Originally Posted by DougDingle View Post
I don't think you fully read what I wrote. The same station (or same recorded show) on another TiVo in the house feeding a different AVR shows and plays DD 5.1
Yup. Simply pointing out what is possible. The AVR can only play what it is receiving, and it apparently is only receiving a 2.0 signal. Try connecting the other TiVo to the 1604 to confirm.
jdsmoothie is online now  
post #1058 of 1062 Old 03-26-2017, 07:11 AM
Senior Member
 
rman66's Avatar
 
Join Date: May 2004
Posts: 343
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 13 Post(s)
Liked: 11
I upgraded to a NR1604 from NR1602 and noticed that the center channel is not working. I want to check the setup to see if there is anything I can change to enable center channel. BUt I cant find that option or setup button is missing on the receiver. I do not have the remote as I purchased it used and seller did not include remote.
How do I access setup to reassign inputs etc?
rman66 is offline  
post #1059 of 1062 Old 03-27-2017, 05:01 AM
AVS Forum Addicted Member
 
jdsmoothie's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Orlando, FL
Posts: 67,891
Mentioned: 306 Post(s)
Tagged: 1 Thread(s)
Quoted: 13103 Post(s)
Liked: 6054
Quote:
Originally Posted by rman66 View Post
I upgraded to a NR1604 from NR1602 and noticed that the center channel is not working. I want to check the setup to see if there is anything I can change to enable center channel. BUt I cant find that option or setup button is missing on the receiver. I do not have the remote as I purchased it used and seller did not include remote.
How do I access setup to reassign inputs etc?
Either purchase a replacement OEM remote from Marantz or a Harmony remote or if the unit is connected to the internet, you can use the Web Control feature with a laptop/tablet.
jdsmoothie is online now  
post #1060 of 1062 Old Today, 09:18 AM
Advanced Member
 
PTV Programmer's Avatar
 
Join Date: Dec 2001
Location: Madison, WI
Posts: 702
Mentioned: 3 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 381 Post(s)
Liked: 114
I have a new LG OLED TV that has apps like Netflix, Amazon Prime and Hulu that I want to use to watch series available in 4K HDR (c'mon Apple!). To get audio from the apps I have the TV connected to my Marantz 1604 receiver via HDMI (ARC) so whenever I open an app like Netflix the audio switches on my receiver to TV Audio. It works great. However, upon exiting the app my receiver immediately goes to the input for Apple TV and not back to my cable TV input. I've tried turning OFF Home Theater Control in Apple TV settings, resetting the HDMI settings on the 1604, but that does not solve the issue. I know this is complicated, but is this a problem with my Apple TV or with my Marantz receiver?
PTV Programmer is online now  
post #1061 of 1062 Old Today, 09:36 AM
Advanced Member
 
DougDingle's Avatar
 
Join Date: Sep 2000
Posts: 759
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 405 Post(s)
Liked: 233
It's the Marantz and/or the LG.

HDMI control is a crapshoot, as you've discovered. It's a sloppy public domain protocol which manufacturers are free to modify, extend, or otherwise butcher. Which is why, in a majority of cases, it doesn't work properly. There are endless complaints about it on this forum. Endless.

When it does weird things, as in your case (and mine with an LG OLED and a Yamaha AVR), all you can do is turn it off and get a programmable remote to deal with setting components the way you want them to work. Your chances of fixing the problem using HDMI control are very close to zero.

Last edited by DougDingle; Today at 09:52 AM.
DougDingle is online now  
post #1062 of 1062 Old Today, 09:48 AM
Advanced Member
 
PTV Programmer's Avatar
 
Join Date: Dec 2001
Location: Madison, WI
Posts: 702
Mentioned: 3 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 381 Post(s)
Liked: 114
Quote:
Originally Posted by DougDingle View Post
It's the Marantz and/or the LG.

HDMI control is a crapshoot, as you've discovered. It's a sloppy public domain protocol which manufacturers are free to modify, extend, or otherwise butcher. Which is why, in a majority of cases, it doesn't work properly. There are endless complaints about it on this forum. Endless.

When it does weird things, as in your case (and mine with an LG OLED and a Yamaha AVR), all you can do is turn it off and get a programmable remote to deal with settings components the way you want them to work. Your chances of fixing the problem using HDMI control are very close to zero.
I'm sure you're right. I'll try to figure out how to program my Harmony Smart Control to open the apps on the LG and switch my Marantz to TV Audio.
PTV Programmer is online now  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply Receivers, Amps, and Processors

Tags
Marantz Nr1504 Slim Line 5 1 Network Receiver , Marantz Nr1604 Slim Line 7 1 Network Receiver
Gear in this thread



Forum Jump: 

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off