Audyssey on my Denon E300 is turning my speakers way down. - AVS Forum
Forum Jump: 
 
Thread Tools
post #1 of 10 Old 09-24-2013, 11:58 AM - Thread Starter
Member
 
killeraxemannic's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 23
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
I have ran audyssey on my E300 quite a few times on my receiver and every time I have ran it my speakers have been set at around -10db for my fronts and about -8db for my center channel and -10db or so for my subwoofer. I am not sure why it's doing this. Why wouldn't it put my front speakers at +0db and center at +3db? It seems like I have to turn the receiver up to about 75% volume to get an acceptable sound output from it, and if I go manually set the speakers to 0, and +3 it seems like about 50% volume is acceptable. Am I doing anything wrong when running the audyssey? Is there any way to get a real audyssey eq at the higher volume levels?
killeraxemannic is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 10 Old 09-24-2013, 12:09 PM
585-645-1006
 
jdsmoothie's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Orlando, FL
Posts: 46,444
Mentioned: 19 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1962 Post(s)
Liked: 1745
You're already getting a "real" Audyssey EQ. The AVR is calibrating your speakers to a 75db test tone and based on the results, your speakers are apparently VERY efficient (Klipsch perhaps?) so it must lower their volume levels otherwise they would be too loud. Note that average master volume levels are generally 50-70, closer to 70 for movies/music listening. As your sub setting is so high, lower the gain knob on the sub to about 9 o'clock and run Audyssey again until the sub is set closer to 0db than -12db.

For more helpful information, review posts #3-6 in the Denon AVR E/X Series Owner's thread linked below ....

http://www.avsforum.com/t/1465528/the-official-2013-denon-e-series-x-series-avr-model-owners-thread-faq/0_100

---------------------------------
"JD" – jd@avscience.com ; shop.avscience.com ; 585-645-1006, AVScience - Authorized dealer for AVRs, Speakers, etc. 

Daily 8am – 8pm EST (including weekends)
Call for pricing - Denon, Marantz, Yamaha, Pioneer, Onkyo, Def Tech, Atlantic Tech, Oppo
** Think the AVR is defective?  Reset the microprocessor 4-5 times. 
jdsmoothie is offline  
post #3 of 10 Old 09-24-2013, 12:21 PM - Thread Starter
Member
 
killeraxemannic's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 23
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Not klipsch actually. They are some really old KLH's The 900B for the L/R

http://www.ebay.com/ctg/KLH-900B-Main-Stereo-Speakers-/69620200

And the pair of these wired together for the center

http://www.ebay.com/ctg/Realistic-Minimus-7-Main-Stereo-Speakers-/114171357


They are really all I have for now. Looking to upgrade to some of the AJ Pioneers soon.
killeraxemannic is offline  
post #4 of 10 Old 09-24-2013, 12:32 PM
AVS Special Member
 
DonH50's Avatar
 
Join Date: Feb 2010
Location: Monument CO
Posts: 6,341
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 256 Post(s)
Liked: 295
KLH-900B sensitivity spec is 89 dB/W/m, not a really high number. How far away from the speakers are you?

"After silence, that which best expresses the inexpressible, is music" - Aldous Huxley
DonH50 is offline  
post #5 of 10 Old 09-24-2013, 12:35 PM
AVS Special Member
 
eljaycanuck's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: Ottawa, Canada
Posts: 5,546
Mentioned: 3 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 201 Post(s)
Liked: 585
I noticed a similar thing with my X4000:
- My Marantz SR6003 (MultEQ) pretty consistently set my mains to 0dB, my slightly more sensitive CC speaker to -3dB and my subs to -5dB.
- The X4000 (MultEQ XT32) sets the mains to -3dB, the CC to -5dB and the subs to around -11dB each.

(Those numbers are off the top of my head and to the best of my recollection...but they're pretty accurate.)

I know I can turn down the gain on the subs' amps to bring their levels closer to those of the front three speakers, but I don't understand why the levels of the front three have dropped.
eljaycanuck is offline  
post #6 of 10 Old 09-24-2013, 01:45 PM
AVS Special Member
 
Selden Ball's Avatar
 
Join Date: Jan 2001
Location: upstate NY
Posts: 7,575
Mentioned: 2 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 702 Post(s)
Liked: 490
Some people have found that if the microphone isn't positioned in exactly the same place at the primary listening position (position #1), then Audyssey will give noticeably different results. Also, Audyssey's consumer calibration microphones are rated at +/- 2dB, so there could be as much as 4dB difference in sensitivity between two different microphones.

You might consider getting a sound level meter to measure the actual calibrated results. You'll need to use an external calibrated sound source (e.g. a test CD) since the receiver's internal test tones bypass Audyssey.

Selden

Marantz SR7009/7.1.4/FH+TM/DefTech PM1000/LCR+TM amped
Selden Ball is offline  
post #7 of 10 Old 09-24-2013, 03:26 PM - Thread Starter
Member
 
killeraxemannic's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 23
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by DonH50 View Post

KLH-900B sensitivity spec is 89 dB/W/m, not a really high number. How far away from the speakers are you?


The speakers are about 8 feet away from the primary listening position. It's not a very big room.
killeraxemannic is offline  
post #8 of 10 Old 09-25-2013, 07:20 PM
AVS Special Member
 
eljaycanuck's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: Ottawa, Canada
Posts: 5,546
Mentioned: 3 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 201 Post(s)
Liked: 585
Maybe it's the mic, because I use the same placement and the same height (39" from floor to tip of mic). I re-ran Audyssey again tonight and got roughly the same results, so at least it's consistent. And using my OmniMic, I see that I'm getting a nice flat curve across my main seating position. So I'm happy. smile.gif
eljaycanuck is offline  
post #9 of 10 Old 09-27-2013, 05:24 AM - Thread Starter
Member
 
killeraxemannic's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Posts: 23
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
I think I may have figured out the issue. I read some things about proper placement of the mic during the tests and I figured out I was doing it all wrong. I was starting left to right on my couch and putting the other 3 on the opposite sides and I found that it was wrong.

If you look at the numbers as seating placements within a room and treat the center and the TV as being towards the bottom of the page

This is what I was doing when I got the odd results
4 1 2 3 56


This is what I did now

2 1 3
4 5 6

My new results were -4DB for L/R and -6 for CC. I also put my sub at 50% and got -8DB for the sub this time.
killeraxemannic is offline  
post #10 of 10 Old 09-27-2013, 05:47 AM
585-645-1006
 
jdsmoothie's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Orlando, FL
Posts: 46,444
Mentioned: 19 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1962 Post(s)
Liked: 1745
^^
If your sub comes on without issue (if you are using an "AUTO" setting) then you're good to go with the sub, otherwise, if it fails to turn ON, you will want to lower the gain knob on the sub a little and run Audyssey again until the sub trim is set closer to 0db than to -12db (eg. -3db to 0db).

---------------------------------
"JD" – jd@avscience.com ; shop.avscience.com ; 585-645-1006, AVScience - Authorized dealer for AVRs, Speakers, etc. 

Daily 8am – 8pm EST (including weekends)
Call for pricing - Denon, Marantz, Yamaha, Pioneer, Onkyo, Def Tech, Atlantic Tech, Oppo
** Think the AVR is defective?  Reset the microprocessor 4-5 times. 
jdsmoothie is offline  
Reply Receivers, Amps, and Processors

Tags
Denon Avr E300
Gear in this thread - E300 by PriceGrabber.com



Forum Jump: 

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off