EMOTIVA Thread Q&A [TECHNICAL TALK ONLY] - Page 11 - AVS Forum
Forum Jump: 
 4Likes
Reply
 
Thread Tools
post #301 of 17223 Old 03-24-2007, 10:16 AM
Advanced Member
 
m1fuller68's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Location: MD
Posts: 682
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Hey all,

Just bought a new MPS-1 which will be delivered on Monday. Question, what type of cable do I need for the trigger switch? It will be hooked into a Pioneer Elite 84.

THanks,
M1
m1fuller68 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #302 of 17223 Old 03-24-2007, 11:27 AM
Advanced Member
 
billatlakegeorge's Avatar
 
Join Date: Mar 2001
Location: Bolton Landing, NY
Posts: 597
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
My IPS-1 came with the cable.
billatlakegeorge is offline  
post #303 of 17223 Old 03-24-2007, 11:31 AM
AVS Special Member
 
Sirquack's Avatar
 
Join Date: Nov 2003
Location: Iowa
Posts: 2,707
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 11
I don't believe my MPS-1 came with the trigger cable.

___________
"Don't worry about the future, it is already tomorrow in Australia..."


To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.
Sirquack is offline  
post #304 of 17223 Old 03-24-2007, 12:12 PM
Advanced Member
 
m1fuller68's Avatar
 
Join Date: Jun 2002
Location: MD
Posts: 682
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by Sirquack View Post

I don't believe my MPS-1 came with the trigger cable.


What type of cable did you use?
m1fuller68 is offline  
post #305 of 17223 Old 03-24-2007, 12:39 PM
AVS Special Member
 
Sirquack's Avatar
 
Join Date: Nov 2003
Location: Iowa
Posts: 2,707
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 11
I don't use the trigger feature, I just turn the amp on when I want to use it.

___________
"Don't worry about the future, it is already tomorrow in Australia..."


To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.
Sirquack is offline  
post #306 of 17223 Old 03-24-2007, 01:21 PM
Advanced Member
 
scpanel's Avatar
 
Join Date: Oct 2003
Location: El Sobrante
Posts: 518
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 16 Post(s)
Liked: 15
My MPS-1/DMC-1 combo came w/the trigger cable. but you can make one up pretty easily.
scpanel is offline  
post #307 of 17223 Old 03-25-2007, 08:49 AM
ped
Senior Member
 
ped's Avatar
 
Join Date: Sep 2004
Posts: 208
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
FWIW, I have the LMC/LPA combo and the trigger cable was packaged with the processor not the amp. As scpanel said they are pretty simple to make.
ped is offline  
post #308 of 17223 Old 03-25-2007, 10:59 PM
Senior Member
 
rweeb's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Posts: 373
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by Sirquack View Post

Thanks Rweeb, Gov, and Tcr.

Last night I had an interesting situation occur, see below:

I'm going to recheck my wiring today to make sure I don't have a strand or something touching, which I highly doubt. Last night I had a bunch of friends over and we watched to movie "The Marine". At some time during the movie the left amp shut down because after it was over I noticed the blue light turned red for that channel.

I was sitting clear over to the right side of the room in front of the right m80, so I didn't notice the left channel missing until I looked over at the amp.

Sirquack - Did you find anything? Tried replacing the pre-out cables? Verified everything is powered from the same AC circuit?
My thought was 1.2V pre-out seems low. I could see pre-amp clipping at those high volume levels which would provide a flat almost DC votage going into the AMP, can't be good for a speaker and thus protective measures within the Amplifier shutting down if this condition existed. Not sure what level the Denon pre-out might clip at or how sensitive the Emotiva would be to such a condition. I'm no engineer and only suggest this as a possibility in theory. The hole in this theory is you would expect the sound quality to suffer greatly and you would take action before the AMP had to shutdown? I am curious, hopefully someone with a technical background in audio can help you get to the bottom of this.
rweeb is offline  
post #309 of 17223 Old 03-26-2007, 06:43 AM
AVS Special Member
 
Sirquack's Avatar
 
Join Date: Nov 2003
Location: Iowa
Posts: 2,707
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 11
I'm still researching, it is funny that TCR is having the same problem with his Denon combined with 4 ohm speakers. I am far from any engineer or electrical guru as well. I plan to send Lonnie at Emotiva a quick email to have him respond to some of the things mentioned in the audioholics review.

It appears Audioholics also had some issues at first with the protective circuits shutting down premature, however, Emotiva fixed the issue. That review was done last year, so I assume any new models after that point would have been also fixed. I purchased mine in January, 2007. Here is the quote...

" Later on the bench I discovered that the MPS-1 was engaging its soft clipping circuit at around 37-38Vrms into 8 ohm loads and while driving 4 ohm loads the MPS-1 delivered about 31Vrms into 4 ohm load unclipped (note the RBH T-2 System has 4 ohms impedance). However, as I increased the signal level just below clipping, I was able to achieve 33Vrms at 1kHz but the amp shut off when frequency was brought down below 60Hz. It was apparent the sensitivity of the soft clipping circuit / limiter needed some tweaking. I informed Emotiva of my findings and they quickly resolved this issue, sent me a new sample and I didn't observe this problem thereafter"

Another thing they mentioned was different findings on output before clipping...

"I was able to achieve a maximum unclipped power of 175wpc into 8 ohms with Vin=1.65V Vout=37.39V unbalanced and about 255wpc into a 4 ohm load with Vin = 1.42V and Vout = 32V. Once I exceeded these measurements, the clamping circuit kicked in rounding off the signal and dramatically increasing distortion. Based on this, I would rate this amp to be a 175wpc into 8 ohms and 270wpc into 4 ohm, not 200wpc / 300wpc 8/4 ohm respectively like Emotiva rated in their literature."

___________
"Don't worry about the future, it is already tomorrow in Australia..."


To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.
Sirquack is offline  
post #310 of 17223 Old 03-26-2007, 08:42 AM
Member
 
doberry's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Western KY
Posts: 111
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
It just sounds like modules of the MPS are not up to the 300 watt task. Maybe this is a separate module vs large toroids issue.

You'll be fine as long as you are not trying to ruin your hearing.
doberry is offline  
post #311 of 17223 Old 03-26-2007, 10:15 AM
AVS Club Gold
 
madpoet's Avatar
 
Join Date: Nov 2002
Location: Connecticut
Posts: 14,003
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
I'll be honest, I was about to plunk down for a MPS until reading these last few posts. My pre-pro is my Denon 3806. I now need to hear some better answers from Emotiva.

Someday maybe I'll actually WATCH my projector...
madpoet is offline  
post #312 of 17223 Old 03-27-2007, 10:48 AM
Member
 
Eric_Apple's Avatar
 
Join Date: Dec 2003
Location: S. CA
Posts: 61
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
This is the cable you want from Radio Shack. The MPS1 doesn't use a 1/8" plug, only bare wire. I hooked mine up with this over the weekend and it works great. Most Radio Shacks have this cable in stock.

By the way, I had thought the center wire was positive but it turned out to be the opposite. As per Emotiva, just try both and see what works. No harm done while testing.

Also, and maybe I should know this, you have to push the front power button once you hook everything up. This puts it in standby mode, which is how it will stay from then on. Be sure to also flip the toggle switch on the back to trigger mode.

http://www.radioshack.com/product/in...entPage=search
Eric_Apple is offline  
post #313 of 17223 Old 03-27-2007, 11:31 AM
Gov
AVS Special Member
 
Gov's Avatar
 
Join Date: Mar 2003
Location: NW Burbs of Chgo, IL
Posts: 3,236
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 10 Post(s)
Liked: 108
Quote:
Originally Posted by madpoet View Post

I'll be honest, I was about to plunk down for a MPS until reading these last few posts. My pre-pro is my Denon 3806. I now need to hear some better answers from Emotiva.

As I posted earlier in this thread, Lonnie from Emotiva told me personally that the LPA-1 needs 1.5v from the pre-outs to achive full power. I would think the MPS-1 would be similar if not the same. If the Denon's truely only put out 1.2v, I find that hard to believe that is what is causing the amp to shut down, IMHO. We are talking about a small difference here, 1.2 to 1.5v.

Panny TC-P65VT60 (calibrated by Chad B), Denon AVR-4311, Comcast X1 DVR, Apple TV 3, Sony BDP-S5100,  Ascend Acoustics Sierra Towers (mains), Horizon (CC) and HTM-200's (Surr), Dual PSA XV15 Subwoofers!!
Gov is offline  
post #314 of 17223 Old 03-27-2007, 04:23 PM
AVS Special Member
 
Sirquack's Avatar
 
Join Date: Nov 2003
Location: Iowa
Posts: 2,707
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 11
Gov, your right. I'm working with Lonnie right now. He is thinking the Bias adjustment on the amps I have may be a little off calibration from standard, and prematurely shutting down the amps. He is sending me two today that he personally QA'd to replace the two I have...

Their customer service is starting to remind me of Axiom, top notch. Another plus is the people your talking to are the people that actually design their amps.

___________
"Don't worry about the future, it is already tomorrow in Australia..."


To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.
Sirquack is offline  
post #315 of 17223 Old 03-27-2007, 05:32 PM
Gov
AVS Special Member
 
Gov's Avatar
 
Join Date: Mar 2003
Location: NW Burbs of Chgo, IL
Posts: 3,236
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 10 Post(s)
Liked: 108
Yes, as far as my experiences with Emotiva is on-par with Ascend Acoustics. Excellent customer service! I am a proud owner of both!

Panny TC-P65VT60 (calibrated by Chad B), Denon AVR-4311, Comcast X1 DVR, Apple TV 3, Sony BDP-S5100,  Ascend Acoustics Sierra Towers (mains), Horizon (CC) and HTM-200's (Surr), Dual PSA XV15 Subwoofers!!
Gov is offline  
post #316 of 17223 Old 03-27-2007, 10:24 PM
Senior Member
 
longfellowfan's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: City of St. Louis, MO
Posts: 381
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 13
I am getting ready on father's day of buy a pre/pro to update my 3 year old 5 channel yamaha that came with a HTIB. My room is 16x11x8 ft. My speakers are the Athena point 5 and my sub is a SVS PB-10-ISD. The Ultra series at $899 is a perfect price point and my preference.
My Listening habits are 60/40 Movies an HDTV / Music via my Macbook optical output and XM radio via Directv and starting to dabble in SACD's.
So here are my Questions:
1. Do they come with cables to connect the processor and the amp.
2. Are my speakers worthy for this set-up or will the power be overkill.
3. Is anyone using a HD-DVD player or Blu-Ray player though the analog outs.
4. Can I use just 5 speakers instead of 7 and will is matrix down DTS-ES and DD EX to 5 speakers.
5. I know this is a dumb question but am I going to be blown away with this upgrade. I know it is my ears but how much improvement should I hear.
longfellowfan is offline  
post #317 of 17223 Old 03-28-2007, 01:18 PM
Senior Member
 
longfellowfan's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: City of St. Louis, MO
Posts: 381
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 13
Also is anyone using there existing receiver and paring it with the LPA-1. The reason I ask is because I would like my next receiver to accept LPCM over HDMI if I get a ps3 for blu-ray. Or should be patient and wait for the LMA-2 when ever it comes out which if anyone has heard a date that would be nice. I would use my existing Yamaha but it does not have analog out to connect to the amp or HDMI in or out. Thanks
longfellowfan is offline  
post #318 of 17223 Old 03-28-2007, 02:13 PM
Senior Member
 
jgiddyup's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Location: Virginia
Posts: 419
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 5 Post(s)
Liked: 13
1. Do they come with cables to connect the processor and the amp.
It has a 12V trigger cable for auto on/off but no cables for connecting pre amp outs to power amp


2. Are my speakers worthy for this set-up or will the power be overkill.
The power will be fine and will come in handy when/if you upgrade speakers

3. Is anyone using a HD-DVD player or Blu-Ray player though the analog outs.
No experience using these inputs

4. Can I use just 5 speakers instead of 7 and will is matrix down DTS-ES and DD EX to 5 speakers.
Yes

5. I know this is a dumb question but am I going to be blown away with this upgrade. I know it is my ears but how much improvement should I hear.
I believe you will as I went from a Pioneer VSX56txi elite receiver and the improvement blew me away.

Jgiddyup
jgiddyup is offline  
post #319 of 17223 Old 03-28-2007, 04:17 PM
Gov
AVS Special Member
 
Gov's Avatar
 
Join Date: Mar 2003
Location: NW Burbs of Chgo, IL
Posts: 3,236
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 10 Post(s)
Liked: 108
Quote:
Originally Posted by longfellowfan View Post

Also is anyone using there existing receiver and paring it with the LPA-1. The reason I ask is because I would like my next receiver to accept LPCM over HDMI if I get a ps3 for blu-ray. Or should be patient and wait for the LMA-2 when ever it comes out which if anyone has heard a date that would be nice. I would use my existing Yamaha but it does not have analog out to connect to the amp or HDMI in or out. Thanks

I am using my Pioneer 1014 as a preamp with the LPA-1 and seems to be a good match, no problems.

Panny TC-P65VT60 (calibrated by Chad B), Denon AVR-4311, Comcast X1 DVR, Apple TV 3, Sony BDP-S5100,  Ascend Acoustics Sierra Towers (mains), Horizon (CC) and HTM-200's (Surr), Dual PSA XV15 Subwoofers!!
Gov is offline  
post #320 of 17223 Old 03-28-2007, 04:24 PM
AVS Special Member
 
WestCoastD's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: California
Posts: 7,368
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 11 Post(s)
Liked: 30
check this sucker out:
http://www.d-mpro.com/users/folder.a...7&SubCatID=165

it's brand-new from Denon Professional line, supposedly under $1000.00
WestCoastD is offline  
post #321 of 17223 Old 03-28-2007, 06:42 PM
Advanced Member
 
HTSteve's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: Ellicott City, MD
Posts: 531
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Gov,

Can you hear a significant difference between the Pioneer 1014 amp and the Emotiva amp? I was looking at using a 1016 as a pre-amp with LPA-1 or IPS-1.

What area is the improvement?

What speakers do you have and how big is your room?

Thanks.
HTSteve is offline  
post #322 of 17223 Old 03-28-2007, 06:53 PM
Gov
AVS Special Member
 
Gov's Avatar
 
Join Date: Mar 2003
Location: NW Burbs of Chgo, IL
Posts: 3,236
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 10 Post(s)
Liked: 108
Quote:
Originally Posted by HTSteve View Post

Gov,

Can you hear a significant difference between the Pioneer 1014 amp and the Emotiva amp? I was looking at using a 1016 as a pre-amp with LPA-1 or IPS-1.

What area is the improvement?

What speakers do you have and how big is your room?

Thanks.


I have an Ascend Acoustic 5 speaker set up. I use a Mirage S12 powered sub. I run the speakers "small". My room is about 2200 cubic feet, but open to a kitchen which is about 1800 cubic feet. As far as improvements go, everything under 90db I would say the Pioneer's amp can keep up with. Anything over that, the LPA-1 can reproduce with less strain. Plus, since I like to play at loud volumes, the LPA-1 is good piece of mind. So if you have very efficient 8 ohm speakers and play at lower volumes, don't bother adding any amp. But, if you have anything less and like loud volumes, an amp is a great addition that you will benefit from.

Panny TC-P65VT60 (calibrated by Chad B), Denon AVR-4311, Comcast X1 DVR, Apple TV 3, Sony BDP-S5100,  Ascend Acoustics Sierra Towers (mains), Horizon (CC) and HTM-200's (Surr), Dual PSA XV15 Subwoofers!!
Gov is offline  
post #323 of 17223 Old 03-29-2007, 06:44 AM
Member
 
sanjaygolf's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Orlando, FL
Posts: 84
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
I'm not sure if this should be posted in another forum but I just got the LPA-1 and was wondering if anone knew of any good component racks that will fit this monster at a reasonable price.
sanjaygolf is offline  
post #324 of 17223 Old 03-29-2007, 08:46 AM
Advanced Member
 
Angel L.'s Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 606
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Deos the lmc-1 do osd thru hdmi?
Angel L. is offline  
post #325 of 17223 Old 03-29-2007, 09:11 AM
AVS Special Member
 
gonk's Avatar
 
Join Date: Apr 2004
Location: Memphis, TN
Posts: 3,308
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
The LMC-1's HDMI switching is via an external box - there is no OSD and no video transcoding to HDMI.

gonk
Beta tester:
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.
/
To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.
gonk is offline  
post #326 of 17223 Old 03-29-2007, 05:46 PM
Member
 
lynchman66's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Hobe Sound fl
Posts: 54
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by WestCoastD View Post

check this sucker out:
http://www.d-mpro.com/users/folder.a...7&SubCatID=165

it's brand-new from Denon Professional line, supposedly under $1000.00

Hey Man that thing looks Killer! Match that up w/ the LPA-1

Did you get quoted 1k?
lynchman66 is offline  
post #327 of 17223 Old 03-29-2007, 09:03 PM
AVS Special Member
 
WestCoastD's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: California
Posts: 7,368
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 11 Post(s)
Liked: 30
Quote:
Originally Posted by lynchman66 View Post

Hey Man that thing looks Killer! Match that up w/ the LPA-1

Did you get quoted 1k?

just do a search (yahoo or google) for Denon DN-A7100, you'll get a number of listings (dealers).
WestCoastD is offline  
post #328 of 17223 Old 03-29-2007, 09:41 PM
Senior Member
 
mlowie's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: 6dB away
Posts: 448
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 11
Quote:


Originally Posted by WestCoastD
check this sucker out:
http://www.d-mpro.com/users/folder....17&SubCatID=165

it's brand-new from Denon Professional line, supposedly under $1000.00

But will Denon give you a 40% off deal on their next pro?
I just got my LMC-1/LPA-1 combo and set up was a real breeze. Only downside now is that I have not had a chance to really hear it yet as I have been busy with school/work/family. Hope to post some thoughts once the weekend is out.

We can't stop here, this is bat country.

Short Pause......Hold your breath for the dynamic duo!
mlowie is offline  
post #329 of 17223 Old 03-29-2007, 10:11 PM
AVS Special Member
 
WestCoastD's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: California
Posts: 7,368
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 11 Post(s)
Liked: 30
Quote:
Originally Posted by mlowie View Post

But will Denon give you a 40% off deal on their next pro?

probably not. It's already pretty cheap anyway.
WestCoastD is offline  
post #330 of 17223 Old 03-30-2007, 12:07 AM
Member
 
Soransis's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Middle of the Desert, Iraq
Posts: 169
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by WestCoastD View Post

check this sucker out:
http://www.d-mpro.com/users/folder.a...7&SubCatID=165

it's brand-new from Denon Professional line, supposedly under $1000.00


HDMI v1.1...don't most "new" receivers/pre/pros come with 1.2 now? Not to mention most coming out later this year, at a similar price point (some slightly above), will be v1.3 HDMI. Not that everyone, or anyone NEEDS 1.3. I just thought 1.2 was pretty much standard with most at that price point for right now.

EDIT: Oh and lets not forget, like already mentioned, the 40% off on the next gen from Emotiva. I buy and LMC now, and get a next gen higher end model, and its like I got the LMC for free!
Soransis is offline  
Reply Receivers, Amps, and Processors

Tags
Emotiva , Emotiva Xpr 1 , Emotiva Xmc 1 , Emotiva Audio Corporation , Emotiva Xpa 3 Amplifier , Emotiva Usp 1 Stereo Preamplifier , Emotiva Upa 200 2 Channel Amplifier , Emotiva Xpa 2 Stereo Power Amplifier , Emotiva Xpa 1 Monoblock Power Amplifier , Emotiva Xpa 5 5 Channel Power Amplifier

User Tag List

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page


Forum Jump: 

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off