The "Official" Denon AVR-3808CI Thread - Page 22 - AVS Forum
Forum Jump: 
Reply
 
Thread Tools
post #631 of 20258 Old 08-16-2007, 03:52 PM
AVS Special Member
 
dmcdayton's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Ohio
Posts: 1,314
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 11
Can anyone tell me if 3808 will apply post processing to hirez audio? (96 versus 48). Also, can anyone compare the amp section in the new versus old unit? Is it about the same, better?

I've got a fairly large room (19x23), wondering if I need more amp. I'm wavering between Marantz SR7001 and adding an amp later, or just getting the 3808.

I don't really need the networking features and all the other geegaws but little voice is nagging me "get 1.3". I've given up worrying about deinterlacing/scaling, my Infocus PJ does good job now.

Thanks
David

Its not just a hobby, its a 401K reduction plan.
dmcdayton is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #632 of 20258 Old 08-16-2007, 04:02 PM
Senior Member
 
rizzxx7's Avatar
 
Join Date: Oct 2003
Location: virginia beach
Posts: 335
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
I had the 4306 from last year and my 3808 plays just as loud and my room is bigger than yours.
rizzxx7 is offline  
post #633 of 20258 Old 08-16-2007, 04:23 PM
AVS Special Member
 
bwclark's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: Redwood Empire
Posts: 1,803
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 12
Quote:
Originally Posted by tokerblue View Post

LOL. I think this is the only question that hasn't been answered yet... Any confirmation on how the 3808 handles 480i/p 4:3 material? Pillarbox, stretch, etc.

480i/p output? If so, you may select Full or Normal.... see picture below.
I would think if you have 480i/p scaled to 1080p then you are going to get FULL.
LL
bwclark is offline  
post #634 of 20258 Old 08-16-2007, 04:32 PM
Senior Member
 
bykes's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 291
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
I do not see the 3808CI listed on JandRs site. Can some one pm me what they are asking? Thats if its less that msrp of course. Thank you.
bykes is offline  
post #635 of 20258 Old 08-16-2007, 04:51 PM
Advanced Member
 
rkgriffin's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Location: SF Bay Area
Posts: 763
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by bykes View Post

I do not see the 3808CI listed on JandRs site. Can some one pm me what they are asking? Thats if its less that msrp of course. Thank you.

You need to call them to get an up to date price.

Edit: Even if it is up on their site they would have to display it as MSRP as they cannot advertise anything lower than MSRP.
rkgriffin is offline  
post #636 of 20258 Old 08-16-2007, 04:53 PM
Senior Member
 
SirDracula's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 497
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 55 Post(s)
Liked: 11
Quote:
Originally Posted by bykes View Post

I do not see the 3808CI listed on JandRs site. Can some one pm me what they are asking? Thats if its less that msrp of course. Thank you.

If you call around, it's easy to get 1399, 1299 is also doable with a little bit of effort. If you can negotiate, you can get down to 1249, matching a non-authorized dealer if the authorized dealer really wants to make a sale, maybe as part of a package with speakers or other components, etc.

Here's the list of authorized online dealers:

http://www.usa.denon.com/OnlineETailers.asp

Now, work that phone
SirDracula is offline  
post #637 of 20258 Old 08-16-2007, 05:07 PM
Senior Member
 
bykes's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 291
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Thanks guys. Bwclark pm'ed me the price he got from JandR, which didn't sting as much as the msrp. I'm probably gonna buy closer to October so I can set aside some more $$. This should be a nice upgrade since Ill be coming from a $200 Sony receiver.
bykes is offline  
post #638 of 20258 Old 08-16-2007, 05:56 PM
Senior Member
 
md1953's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Sun City, AZ, formerly Marlborough, MA
Posts: 237
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
The manual is deadly silent on the type of cable the 12v trigger takes, any links as to type and where it may be purchased. I can't get my Parasound amp to trigger with the sensitivity at max unless I turn up the volume up to ~-15 dB.

Michael

To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.


To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.
md1953 is offline  
post #639 of 20258 Old 08-16-2007, 05:58 PM
Senior Member
 
erikk's Avatar
 
Join Date: Mar 2001
Location: Miami, FL
Posts: 317
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by md1953 View Post

The manual is deadly silent on the type of cable the 12v trigger takes, any links as to type and where it may be purchased. I can't get my Parasound amp to trigger with the sensitivity at max unless I turn up the volume up to ~-15 dB.


in past denon models I've just used some from a Cat5 cable and it worked just fine.

Erik

erikk is offline  
post #640 of 20258 Old 08-16-2007, 06:24 PM
Member
 
lion46's Avatar
 
Join Date: Jun 2006
Posts: 110
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Just got my 3808 today. Incredible! Took me a while to figure things out, but I do have a couple of questions, with maybe more to follow:

1. If I change Channel Levels after auto setup (Audyssey), how do I restore the original settings?

2. I have my TV audio out using both optical (free air) and analog (for the non digital) channels. I got the optical working, but can't get the analog going. I'm doing everything right, but no luck.

Thanks in advance. BTW, no lip sync issues like those I had with the Onkyo 805 I returned. Nice!
lion46 is offline  
post #641 of 20258 Old 08-16-2007, 06:59 PM
Advanced Member
 
gte747e's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Atlanta, GA
Posts: 583
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
I just ordered a 3808CI today. I will have it delivered in a couple of days with the rest of my gear. Do you guys recommend banana plugs, bare wire, or what?

Thanks.
gte747e is offline  
post #642 of 20258 Old 08-16-2007, 07:08 PM
Senior Member
 
SirDracula's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 497
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 55 Post(s)
Liked: 11
Quote:
Originally Posted by gte747e View Post

Do you guys recommend banana plugs, bare wire, or what?

I don't think it matters as long as you make sure you have a solid connection. If you have easy access to the back of the receiver, then save the money and do bare wire, just make sure there are no wild strands that could cause a short. I had to do banana plugs because there was no way I could get in the back of my stand and I was not comfortable pulling the wires out and pushing the entire pile back in. This way with banana plugs I can reach behind the receiver and (blindly) make sure at least they are secure (they may not be in the right place though ).
SirDracula is offline  
post #643 of 20258 Old 08-16-2007, 07:13 PM
AVS Special Member
 
tokerblue's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: Connecticut
Posts: 4,718
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 4 Post(s)
Liked: 19
I went with banana plugs simply because of my 2.5 year old daughter. Kids seem to go everywhere you don't want them to and she has pulled the wire out a few times... which is much better than a speaker falling down and being damaged, or my daughter being damaged.
tokerblue is offline  
post #644 of 20258 Old 08-16-2007, 07:15 PM
Senior Member
 
erikk's Avatar
 
Join Date: Mar 2001
Location: Miami, FL
Posts: 317
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Personally I think banana plugs are definitely worth the extra cost/effort just in terms of ease of setup over the long run. I mean just get something like this and be done with it:

http://www.partsexpress.com/pe/showd...umber=091-1165

After one time disconnecting and reconnecting bare wire you'll wish you'd got them.

Erik

erikk is offline  
post #645 of 20258 Old 08-16-2007, 07:20 PM
Senior Member
 
rizzxx7's Avatar
 
Join Date: Oct 2003
Location: virginia beach
Posts: 335
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
yeah, the banana plugs are definitely worth the money
rizzxx7 is offline  
post #646 of 20258 Old 08-16-2007, 07:29 PM
Advanced Member
 
bases1616's Avatar
 
Join Date: Aug 2004
Location: Orlando, FL
Posts: 615
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
I just started hooking up my 3808 today and I can not figure out how to get my 6.1 surround sound to work. I can get the 5.1 with no problem, but when I hook up the sixth speaker either to Surround B(R or L) or the Amp assign connections I can not get it to work. Any ideas? The manual is no help. Trying not to call Denon if I do not have to.
bases1616 is offline  
post #647 of 20258 Old 08-16-2007, 07:37 PM
Senior Member
 
rizzxx7's Avatar
 
Join Date: Oct 2003
Location: virginia beach
Posts: 335
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
what DSP are you using?
rizzxx7 is offline  
post #648 of 20258 Old 08-16-2007, 07:48 PM
Advanced Member
 
gte747e's Avatar
 
Join Date: Feb 2007
Location: Atlanta, GA
Posts: 583
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Thanks for the advice. I think I'll go with banana plugs. I also found them at monoprice and since I have to get some cables, I'll probably get them there.

Are banana plugs good for my outdoor speakers (on a covered screen porch)?
gte747e is offline  
post #649 of 20258 Old 08-16-2007, 08:28 PM
Member
 
harrellnukeem's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 68
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by rizzxx7 View Post

yeah, the banana plugs are definitely worth the money

Monster quick lock banana's are actually really nice to setup and they make a good connection easily.
harrellnukeem is offline  
post #650 of 20258 Old 08-16-2007, 08:32 PM
Member
 
harrellnukeem's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 68
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by bases1616 View Post

I just started hooking up my 3808 today and I can not figure out how to get my 6.1 surround sound to work. I can get the 5.1 with no problem, but when I hook up the sixth speaker either to Surround B(R or L) or the Amp assign connections I can not get it to work. Any ideas? The manual is no help. Trying not to call Denon if I do not have to.

Have you turned on the rear surround parameters? See page 41 or 42 to explain. It is an audio option where you pick the rear sound interpretation mode... there are 3 or 4. Matrix, PLiix cinema and musci and maybe one other.

You hook it to the surround back i think and assign the amps to it and then do a 6.1 setup.
harrellnukeem is offline  
post #651 of 20258 Old 08-16-2007, 08:53 PM
Member
 
dpickens's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Dallas, TX
Posts: 50
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by erikk View Post

in past denon models I've just used some from a Cat5 cable and it worked just fine.

The CAT5 cable (Denon Link 3) is for hooking up a Denon DVD player to the receiver for SACD audio w/o needing 6 cables. You just need a $4 mono 1/8" audio cable. Radio Shack calls it "6-Ft. Shielded Cable, 1/8" Plug to 1/8" Plug". I have this cable hooking my 3808 to a NAD power amp via 12v trigger and it works like a champ.

http://www.radioshack.com/product/in...entPage=search
dpickens is offline  
post #652 of 20258 Old 08-16-2007, 09:03 PM
Senior Member
 
erikk's Avatar
 
Join Date: Mar 2001
Location: Miami, FL
Posts: 317
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by dpickens View Post

The CAT5 cable (Denon Link 3) is for hooking up a Denon DVD player to the receiver for SACD audio w/o needing 6 cables. You just need a $4 mono 1/8" audio cable. Radio Shack calls it "6-Ft. Shielded Cable, 1/8" Plug to 1/8" Plug". I have this cable hooking my 3808 to a NAD power amp via 12v trigger and it works like a champ.

http://www.radioshack.com/product/in...entPage=search

FYI I meant strands from within a cat5 cable. As in cut off the outer plastic cover and use the wires within. Not saying it's what you "should" use but it's worked for me in the past. And for me at least it's cheaper than $4 since i have a ton of unused ethernet cables laying around (or one with broken connectors, or a half a spool, or whatever).

Erik

erikk is offline  
post #653 of 20258 Old 08-16-2007, 10:29 PM
Newbie
 
yelloiroc's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Posts: 7
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Has anyone tested out any Master Audio tracks on this unit yet? Its the new feature i am most eager for.
yelloiroc is offline  
post #654 of 20258 Old 08-16-2007, 11:05 PM
Advanced Member
 
rkgriffin's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Location: SF Bay Area
Posts: 763
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by yelloiroc View Post

Has anyone tested out any Master Audio tracks on this unit yet? Its the new feature i am most eager for.

It is currently impossible to test DTS-MA. There isn't a single HD player on the market that will send DTS-MA to the receiver via bitstream for it to decode it. The upcoming Denon Blu-Ray player might be the first that will be able to do this. I am sure there will be others.
rkgriffin is offline  
post #655 of 20258 Old 08-17-2007, 03:19 AM
Senior Member
 
md1953's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Sun City, AZ, formerly Marlborough, MA
Posts: 237
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Erik,

The 12v trigger connection on the Denon mates with a male plug which the manual fails to identify. The Parasound amp came with a cable, but of course it's a different size plug.

Thanks dpickens, I'll try the radioshack cable and splice the Parasound cable to it.

Michael

To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.


To view links or images in signatures your post count must be 0 or greater. You currently have 0 posts.
md1953 is offline  
post #656 of 20258 Old 08-17-2007, 06:02 AM
Member
 
chicagofan's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 17
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
I just got the 3808 from ABT (good price by the way). I have an original Xbox 360 (no HDMI output) so I am attempting to output 1080p via component video to the 3808 and then output it to my projector via HDMI. It looks like this will not work at all, and reading the instructions seems to verify this. I've tried to downcovert the signal to 1080i or 720p and doesnt seem to work either. Can this actually be possible or I am I doing something wrong? Do I have to buy a whole new Xbox to be able to play games in 1080p? Is this just a Denon problem or an issue with Onkyos as well? Seems like an absurd issue to be having....
chicagofan is offline  
post #657 of 20258 Old 08-17-2007, 06:06 AM
Advanced Member
 
FreddyW's Avatar
 
Join Date: May 2003
Location: Philadelphia, PA.
Posts: 527
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by chicagofan View Post

I just got the 3808 from ABT (good price by the way). I have an original Xbox 360 (no HDMI output) so I am attempting to output 1080p via component video to the 3808 and then output it to my projector via HDMI. It looks like this will not work at all, and reading the instructions seems to verify this. I've tried to downcovert the signal to 1080i or 720p and doesnt seem to work either. Can this actually be possible or I am I doing something wrong? Do I have to buy a whole new Xbox to be able to play games in 1080p? Is this just a Denon problem or an issue with Onkyos as well? Seems like an absurd issue to be having....

Xbox360 does not output 1080p over component.
FreddyW is offline  
post #658 of 20258 Old 08-17-2007, 06:13 AM
Member
 
chicagofan's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 17
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by FreddyW View Post

Xbox360 does not output 1080p over component.

Actually it does with a software update that Microsoft put out in May I believe. When I connect it directly to the projector via component, the signal is 1080p. The 360 wont output an HD-DVD 1080p signal via component, but it will output a gaming signal in 1080p via component. I have actually verified this with both my projector and a new 52" LCD TV.
chicagofan is offline  
post #659 of 20258 Old 08-17-2007, 06:26 AM
Advanced Member
 
FreddyW's Avatar
 
Join Date: May 2003
Location: Philadelphia, PA.
Posts: 527
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by chicagofan View Post

Actually it does with a software update that Microsoft put out in May I believe. When I connect it directly to the projector via component, the signal is 1080p. The 360 wont output an HD-DVD 1080p signal via component, but it will output a gaming signal in 1080p via component. I have actually verified this with both my projector and a new 52" LCD TV.

That's the first I've heard that. Where did Microsoft publish that? You sure your projector and TV aren't converting?
FreddyW is offline  
post #660 of 20258 Old 08-17-2007, 06:39 AM
Member
 
chicagofan's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 17
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by FreddyW View Post

That's the first I've heard that. Where did Microsoft publish that? You sure your projector and TV aren't converting?

http://www.xbox.com/en-US/hardware/xbox360/hdtv.htm

This is going to be pretty annoying if I can't find a solution for this issue. Don't know if I should be mad at Denon or Microsoft for not including an HDMI output orignially
chicagofan is offline  
Reply Receivers, Amps, and Processors

Tags
Denon Avr 3808ci Receiver
Gear in this thread

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page


Forum Jump: 

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off