The "Official" Denon AVR-3808CI Thread - Page 681 - AVS | Home Theater Discussions And Reviews
Forum Jump: 
Reply
Thread Tools
post #20401 of 20428 Old 02-13-2015, 07:51 AM
Newbie
 
Join Date: Feb 2015
Posts: 4
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Liked: 0
Denon 3808 and Apple TV

I have an ATV generation 2 and 3 the 3 was working fine through my HDMI DVR port on the denon. All of sudden a week ago the ATV stopped showing on my TV. I have checked the assignments and they seem to be correct. I tried my generation 2 same problem. When I boot the ATV I can see the apple logo on my TV as it loads but then nothing. I have connected directly to the TV and it works fine. Any help would be appreciated.


Apple TV, Denon Receiver 3808
pezram is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #20402 of 20428 Old 02-13-2015, 07:56 AM
585-645-1006
 
jdsmoothie's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Orlando, FL
Posts: 49,467
Mentioned: 33 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 3285 Post(s)
Liked: 2066
^^
Try powering off and unplugging the AVR for 10 minutes. Power on the TV, wait a few secs, AVR, wait a few secs, and then ATV. This power on sequence will generally help to mitigate HDMI handshake issues. If still no joy, try a different HDMI cable from ATV --> AVR. Just because it works connected to the TV does not eliminate the cable as the cause of the problem.

------------------
"JD" – jd@avscience.com ; http://shop.avscience.com/ Call for sales info --> 585-645-1006 

Daily - 8am to 8pm EST
AVScience - We sell Denon, Marantz, Yamaha, Pioneer, Onkyo, Def Tech, Oppo
** Think the AVR is defective?  Reset the microprocessor 5 times. 
jdsmoothie is offline  
post #20403 of 20428 Old 02-13-2015, 08:55 AM
Newbie
 
Join Date: Feb 2015
Posts: 4
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Liked: 0
Quote:
Originally Posted by jdsmoothie View Post
^^
Try powering off and unplugging the AVR for 10 minutes. Power on the TV, wait a few secs, AVR, wait a few secs, and then ATV. This power on sequence will generally help to mitigate HDMI handshake issues. If still no joy, try a different HDMI cable from ATV --> AVR. Just because it works connected to the TV does not eliminate the cable as the cause of the problem.
Thanks for the quick reply tried both suggestions and unfortunately same result as before. If you have any other suggestions I am listening and willing. Thanks again for your quick response.
pezram is offline  
post #20404 of 20428 Old 02-13-2015, 08:58 AM
585-645-1006
 
jdsmoothie's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Orlando, FL
Posts: 49,467
Mentioned: 33 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 3285 Post(s)
Liked: 2066
^^
Have you tried the other HDMI inputs?

------------------
"JD" – jd@avscience.com ; http://shop.avscience.com/ Call for sales info --> 585-645-1006 

Daily - 8am to 8pm EST
AVScience - We sell Denon, Marantz, Yamaha, Pioneer, Onkyo, Def Tech, Oppo
** Think the AVR is defective?  Reset the microprocessor 5 times. 
jdsmoothie is offline  
post #20405 of 20428 Old 02-13-2015, 09:10 AM
Newbie
 
Join Date: Feb 2015
Posts: 4
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Liked: 0
Yes I have weird as I said before as the ATV boots up you see the apple logo on the TV then nothing.
pezram is offline  
post #20406 of 20428 Old 02-13-2015, 09:13 AM
Advanced Member
 
cdnscg's Avatar
 
Join Date: Feb 2004
Location: Canada
Posts: 910
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 90 Post(s)
Liked: 22
Quote:
Originally Posted by pezram View Post
Yes I have weird as I said before as the ATV boots up you see the apple logo on the TV then nothing.
Try connecting the ATV directly to the TV. If it works, you know it may be something with the ATV and Denon. If it doesn't, its the ATV.
cdnscg is offline  
post #20407 of 20428 Old 02-13-2015, 09:46 AM
Newbie
 
Join Date: Feb 2015
Posts: 4
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Liked: 0
I did do that and ATV works fine. Thanks for the response.
pezram is offline  
post #20408 of 20428 Old 02-22-2015, 10:31 AM
Newbie
 
Join Date: Feb 2015
Posts: 11
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 7 Post(s)
Liked: 0
Hello.

Brand new member speaking. I have a rather simple question.

Ive just bought the 3808 and im trying to setup my 2.1 system.

Using the input optical 1 ive managed to get the front speakers playing. That alone took me half an hour of fiddling.

But the sub is still silent. Ive put a sub cable into PRE-OUT -> SW and connected the sub.

TBH i have very little experience with hifi, but i love music and decent quality.

Not sure this will be handy info but the fronts are bw 602 s2 and the sub is a asw 500.

Hoping for a friendly hifi expert.

Bye.
c0olking is online now  
post #20409 of 20428 Old 02-22-2015, 12:39 PM
AVS Special Member
 
Wryker's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Nashvegas
Posts: 2,472
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 56 Post(s)
Liked: 36
Quote:
Originally Posted by c0olking View Post
Hello.

Brand new member speaking. I have a rather simple question.

Ive just bought the 3808 and im trying to setup my 2.1 system.

Using the input optical 1 ive managed to get the front speakers playing. That alone took me half an hour of fiddling.

But the sub is still silent. Ive put a sub cable into PRE-OUT -> SW and connected the sub.

TBH i have very little experience with hifi, but i love music and decent quality.

Not sure this will be handy info but the fronts are bw 602 s2 and the sub is a asw 500.

Hoping for a friendly hifi expert.

Bye.
Have you verified that the amp recognizes the sub? On the right side of the display you will see icons lit up displaying how many speakers are available for output. You should see your two fronts and the sub in the display.

"..where you will never find a more wretched hive of scum and villainy."

Wryker is offline  
post #20410 of 20428 Old 02-22-2015, 12:44 PM
AVS Special Member
 
jsmiddleton4's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: Glendale, AZ
Posts: 3,465
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 141 Post(s)
Liked: 40
Duplicating. Weird.

E.B. White said, "I arise in the morning torn between a desire to improve the world and a desire to enjoy the world. This makes it hard to plan the day."

Last edited by jsmiddleton4; 02-22-2015 at 12:52 PM.
jsmiddleton4 is offline  
post #20411 of 20428 Old 02-22-2015, 12:46 PM
AVS Special Member
 
jsmiddleton4's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: Glendale, AZ
Posts: 3,465
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 141 Post(s)
Liked: 40
" I have a rather simple question."

Sounds like you haven't run Audessey and set your speakers configuration correctly.

E.B. White said, "I arise in the morning torn between a desire to improve the world and a desire to enjoy the world. This makes it hard to plan the day."
jsmiddleton4 is offline  
post #20412 of 20428 Old 02-22-2015, 12:47 PM
AVS Special Member
 
jsmiddleton4's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: Glendale, AZ
Posts: 3,465
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 141 Post(s)
Liked: 40
Apple TV.......

Make sure you have any video conversion OFF in the 3808. And all HDMI control stuff OFF.

Also are you using something like a Harmony remote that could be changing input sources, etc. in a sequence?

E.B. White said, "I arise in the morning torn between a desire to improve the world and a desire to enjoy the world. This makes it hard to plan the day."

Last edited by jsmiddleton4; 02-22-2015 at 12:52 PM.
jsmiddleton4 is offline  
post #20413 of 20428 Old 02-22-2015, 01:16 PM
585-645-1006
 
jdsmoothie's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Orlando, FL
Posts: 49,467
Mentioned: 33 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 3285 Post(s)
Liked: 2066
Quote:
Originally Posted by c0olking View Post
Hello.

Brand new member speaking. I have a rather simple question.

Ive just bought the 3808 and im trying to setup my 2.1 system.

Using the input optical 1 ive managed to get the front speakers playing. That alone took me half an hour of fiddling.

But the sub is still silent. Ive put a sub cable into PRE-OUT -> SW and connected the sub.

TBH i have very little experience with hifi, but i love music and decent quality.

Not sure this will be handy info but the fronts are bw 602 s2 and the sub is a asw 500.

Hoping for a friendly hifi expert.

Bye.
First verify sub is working by pulling cable from sub pre-out and rubbing your finger over the tip while sub is powered on. Hear static from the sub? If yes, sub is working. If no, either sub or cable is defective. Set speakers to SMALL/80Hz.

------------------
"JD" – jd@avscience.com ; http://shop.avscience.com/ Call for sales info --> 585-645-1006 

Daily - 8am to 8pm EST
AVScience - We sell Denon, Marantz, Yamaha, Pioneer, Onkyo, Def Tech, Oppo
** Think the AVR is defective?  Reset the microprocessor 5 times. 
jdsmoothie is offline  
post #20414 of 20428 Old 02-23-2015, 07:18 AM
Newbie
 
Join Date: Feb 2015
Posts: 11
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 7 Post(s)
Liked: 0
Thank you all for your contributions cheers

Its playing and sounds great.. since I bought the receiver second hand Ive thought about resetting it. But I havent got a clue..

I may just be me, but it sounds like the mid range is trying to play the bass aswell.
c0olking is online now  
post #20415 of 20428 Old 02-23-2015, 11:12 AM
585-645-1006
 
jdsmoothie's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Orlando, FL
Posts: 49,467
Mentioned: 33 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 3285 Post(s)
Liked: 2066
^^
If you were not provided with an Owner's manual, you can download one from Denon's website ....

http://usa.denon.com/us/downloads/manuals-and-downloads

Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	Capture.JPG
Views:	245
Size:	27.5 KB
ID:	563425  

------------------
"JD" – jd@avscience.com ; http://shop.avscience.com/ Call for sales info --> 585-645-1006 

Daily - 8am to 8pm EST
AVScience - We sell Denon, Marantz, Yamaha, Pioneer, Onkyo, Def Tech, Oppo
** Think the AVR is defective?  Reset the microprocessor 5 times. 
jdsmoothie is offline  
post #20416 of 20428 Old 02-24-2015, 06:48 AM
Newbie
 
Join Date: Feb 2015
Posts: 11
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 7 Post(s)
Liked: 0
Yes! Made the reset. Awesome I thought.

Now I cant make the sub play again. :-( Is it posiible to hook the receiver to my tv through hdmi and put in my speaker config? I think Ive bought something too expensive for once.

Normally in this world we live in today our hands is held all through the game/movie/store and Im sick of it.. but this is so damn advanced

Last edited by c0olking; 02-24-2015 at 07:19 AM.
c0olking is online now  
post #20417 of 20428 Old 02-24-2015, 08:21 AM
585-645-1006
 
jdsmoothie's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Orlando, FL
Posts: 49,467
Mentioned: 33 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 3285 Post(s)
Liked: 2066
^^
The reset returned all settings to factory default so you'll have to run Audyssey again. You should be able to see the config screen on the TV when you plug in the Audyssey mic into the 3808 mic jack on the front panel.

------------------
"JD" – jd@avscience.com ; http://shop.avscience.com/ Call for sales info --> 585-645-1006 

Daily - 8am to 8pm EST
AVScience - We sell Denon, Marantz, Yamaha, Pioneer, Onkyo, Def Tech, Oppo
** Think the AVR is defective?  Reset the microprocessor 5 times. 
jdsmoothie is offline  
post #20418 of 20428 Old 03-02-2015, 10:55 AM
Newbie
 
Shivanti's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 3
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 3 Post(s)
Liked: 0
New feature update link

Found this automated site. Worked for my 3808 in sweden.

4308-3808-a1.denon-upgrade.eu/en/upgrade-s1.html
Shivanti is offline  
post #20419 of 20428 Old 03-02-2015, 05:31 PM
Senior Member
 
kevinwoodward's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Northborough, MA
Posts: 317
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 9 Post(s)
Liked: 12
Quote:
Originally Posted by Shivanti View Post
Found this automated site. Worked for my 3808 in sweden.

4308-3808-a1.denon-upgrade.eu/en/upgrade-s1.html
it says you need an upgrade card which you purchase?
kevinwoodward is offline  
post #20420 of 20428 Old 03-02-2015, 06:08 PM
585-645-1006
 
jdsmoothie's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Orlando, FL
Posts: 49,467
Mentioned: 33 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 3285 Post(s)
Liked: 2066
Quote:
Originally Posted by Shivanti View Post
Found this automated site. Worked for my 3808 in sweden.

4308-3808-a1.denon-upgrade.eu/en/upgrade-s1.html
This upgrade has been available since 2008.

------------------
"JD" – jd@avscience.com ; http://shop.avscience.com/ Call for sales info --> 585-645-1006 

Daily - 8am to 8pm EST
AVScience - We sell Denon, Marantz, Yamaha, Pioneer, Onkyo, Def Tech, Oppo
** Think the AVR is defective?  Reset the microprocessor 5 times. 
jdsmoothie is offline  
post #20421 of 20428 Old 03-02-2015, 06:19 PM
Senior Member
 
kevinwoodward's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Northborough, MA
Posts: 317
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 9 Post(s)
Liked: 12
Quote:
Originally Posted by jdsmoothie View Post
This upgrade has been available since 2008.
for 100.00?
is it for free now?
are there steps for that if so?
kevinwoodward is offline  
post #20422 of 20428 Old 03-02-2015, 06:24 PM
585-645-1006
 
jdsmoothie's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Orlando, FL
Posts: 49,467
Mentioned: 33 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 3285 Post(s)
Liked: 2066
^^
The upgrade has been free for years now. Steps have been listed in this thread numerous times as well as listed below ...

Quote:
Originally Posted by vladc77 View Post
I found that the best way is to communicate with customer support over the internet.


1. Create account with Denon Customer Support - http://denon.custhelp.com/
2. Go into the receivers menu and do the following to retrieve the Upgrade ID.

Manual Setup
Option Setup
Add New Feature

You will see the Upgrade ID appear on your TV.
3. Request politely for enabling access to the upgrade and provide the Upgrade ID.
4. They will enable you access
5. Go into the receivers menu and do the following to retrieve the Upgrade ID.
Manual Setup
Option Setup
Add New Feature

Initiate upgrade.

This is pretty much what you'll need to do. I hope it helps.

------------------
"JD" – jd@avscience.com ; http://shop.avscience.com/ Call for sales info --> 585-645-1006 

Daily - 8am to 8pm EST
AVScience - We sell Denon, Marantz, Yamaha, Pioneer, Onkyo, Def Tech, Oppo
** Think the AVR is defective?  Reset the microprocessor 5 times. 

Last edited by jdsmoothie; 03-02-2015 at 06:46 PM.
jdsmoothie is offline  
post #20423 of 20428 Old 03-03-2015, 09:52 AM
Newbie
 
Shivanti's Avatar
 
Join Date: Nov 2010
Posts: 3
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 3 Post(s)
Liked: 0
I did all of the above but since i'm in sweden they couldn't activate the upgrade, or so they said. So i contacted U.K and the emailed me the access code. Then i filled in the form and voila.

Denon AVR 3808 , Tvix 6600N , Samsung BD-7500, Benq W1070 , 125" Elite screen.
Front Dali 808 ,Surrounds 5 Dali Trio Sat , Sub Cerwin Vega LW-10X
Shivanti is offline  
post #20424 of 20428 Old 03-09-2015, 09:26 AM
Member
 
Hamilton_1974's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Västerås, Sweden
Posts: 26
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by Shivanti View Post
I did all of the above but since i'm in sweden they couldn't activate the upgrade, or so they said. So i contacted U.K and the emailed me the access code. Then i filled in the form and voila.
Which UK email did you write to?

I tried going the route via Denon USA but got the same result as you.
Hamilton_1974 is offline  
post #20425 of 20428 Old 03-10-2015, 07:45 AM
AVS Special Member
 
Neurorad's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Give a monkey a brain...
Posts: 5,159
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 25 Post(s)
Liked: 89
Denon USA has this on their main Product Updates & Upgrades website page

http://usa.denon.com/us/downloads/productupdates

AVR Ultimate Feature Package Upgrade
Denon is currently offering a feature enhanced firmware upgrade for the AVR-3808CI and AVR-4308CI surround sound receivers. Should you have any problems during the installation of the firmware upgrade please, call 1-201-762-6665 and select option 1 for assistance.

When I called that number, from the US, the rep said I wasn't eligible for any upgrades, since they're not showing up in my 3808 OSD menu Upgrades tab. So, I updated the FW - and now it shows upgrades, grayed out, as well as an Upgrade ID. I called back the number, gave the new rep my Upgrade ID, and he said they'd work on it.

Believe nothing, no matter where you read it, or who said it, no matter if I have said it, unless it agrees with your own reason and your own common sense. -Buddha

Give a monkey a brain and he'll swear he's the center of the universe. -Fishbone
Neurorad is offline  
post #20426 of 20428 Old 03-10-2015, 07:48 AM
Senior Member
 
kevinwoodward's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Northborough, MA
Posts: 317
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 9 Post(s)
Liked: 12
Quote:
Originally Posted by Neurorad View Post
Denon USA has this on their main Product Updates & Upgrades website page

http://usa.denon.com/us/downloads/productupdates

AVR Ultimate Feature Package Upgrade
Denon is currently offering a feature enhanced firmware upgrade for the AVR-3808CI and AVR-4308CI surround sound receivers. Should you have any problems during the installation of the firmware upgrade please, call 1-201-762-6665 and select option 1 for assistance.

When I called that number, from the US, the rep said I wasn't eligible for any upgrades, since they're not showing up in my 3808 OSD menu Upgrades tab. So, I updated the FW - and now it shows upgrades, grayed out, as well as an Upgrade ID. I called back the number, gave the new rep my Upgrade ID, and he said they'd work on it.

I still can't tell if you guys are saying this is free or not, seems like a huge hassle,
why don't' they just include it in the firmware update?
kevinwoodward is offline  
post #20427 of 20428 Old 03-15-2015, 09:09 AM
AVS Special Member
 
Neurorad's Avatar
 
Join Date: Sep 2007
Location: Give a monkey a brain...
Posts: 5,159
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 25 Post(s)
Liked: 89
Quote:
Originally Posted by Neurorad View Post
Denon USA has this on their main Product Updates & Upgrades website page

http://usa.denon.com/us/downloads/productupdates

AVR Ultimate Feature Package Upgrade
Denon is currently offering a feature enhanced firmware upgrade for the AVR-3808CI and AVR-4308CI surround sound receivers. Should you have any problems during the installation of the firmware upgrade please, call 1-201-762-6665 and select option 1 for assistance.

When I called that number, from the US, the rep said I wasn't eligible for any upgrades, since they're not showing up in my 3808 OSD menu Upgrades tab. So, I updated the FW - and now it shows upgrades, grayed out, as well as an Upgrade ID. I called back the number, gave the new rep my Upgrade ID, and he said they'd work on it.
A week later, I check the Denon OSD menu, and now the free upgrade is there, under Upgrades. Downloading upgrade now.

Believe nothing, no matter where you read it, or who said it, no matter if I have said it, unless it agrees with your own reason and your own common sense. -Buddha

Give a monkey a brain and he'll swear he's the center of the universe. -Fishbone
Neurorad is offline  
post #20428 of 20428 Unread Today, 02:59 AM
Newbie
 
Join Date: Feb 2015
Posts: 11
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 7 Post(s)
Liked: 0
I've encountered a problem with my denon 3808

After its been playing for a while, audio stops for a second sometimes a few, and then returns. The [FR] [FN] and [PCM] [DIG.] in the display also lights off when audio disappears. Frustrating stuff. So I thought it may be something wrong with the cables, so I bought bananaplugs and installed, without it making a difference. :-(
c0olking is online now  
Reply Receivers, Amps, and Processors

Tags
Denon Avr 3808ci Receiver
Gear in this thread

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page


Forum Jump: 

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off