The Yamaha RX-V663 thread. HDMI 1.3 upconversion, TrueHD, DTS MA decoding. - Page 363 - AVS Forum

AVS Forum > Audio > Receivers, Amps, and Processors > The Yamaha RX-V663 thread. HDMI 1.3 upconversion, TrueHD, DTS MA decoding.

Receivers, Amps, and Processors

rdgrimes's Avatar rdgrimes
12:19 PM Liked: 291
post #10861 of 11043
03-20-2011 | Posts: 16,745
Joined: Mar 2004
Quote:
Originally Posted by BKRad View Post

Hoping to find an answer here to an issue I am seeing.

Currently have the RX-V663, connected to Directv HD-DVR via HDMI. When watching tv I have it set to PLIIx movie but on the front of the receiver it is only showing the icons for the L / R speakers lit up and not the 5.1 setup that should be lit up. But the rear speakers are playing sound like it is running 5.1.

I am making sure I am watching an HD movie as well (example SyFy HD channel)

Is there something I am missing on why the speaker icons are not lighting up on the receiver yet I am hearing sound from all the speakers. Also, when I go to DVD mode...the speakers WILL light up in 5.1 set up like it should. Any help would be appreciated

On the 663, the speaker icons indicate what the INPUT audio is. On later models they indicate what the OUTPUT audio is.

Many HD programs on the sat channels are 2-ch audio only. They are all DD, but not always 5.1.
fitbrit's Avatar fitbrit
11:00 PM Liked: 29
post #10862 of 11043
03-20-2011 | Posts: 2,087
Joined: May 2006
Quote:
Originally Posted by rdgrimes View Post

On the 663, the speaker icons indicate what the INPUT audio is. On later models they indicate what the OUTPUT audio is.

Many HD programs on the sat channels are 2-ch audio only. They are all DD, but not always 5.1.

This is absolutely correct, and also confused me at first. Especially since it indicates which speakers are connected during setup. Additionally, the PLIIx is what is making all the speakers work when you only have stereo input; that's what it does - upmixes up to 7.1.
allworld's Avatar allworld
05:13 AM Liked: 10
post #10863 of 11043
03-21-2011 | Posts: 142
Joined: Jul 2006
I got a question about DOlby True HD. I ripped my movies into a folder structure onto a server and play them back through Sagetv and a Sagetv extender which is capable of streaming the following.

Audio formats supported: MP2, MP3, AAC, AAC-HE, ALAC, WMA, WMAPro, PCM, Vorbis (stereo only), FLAC, DolbyDigital/DolbyDigital+/DolbyTrueHD* (stereo down-mix or pass-through), DTS/DTS-HD/DTS-MA (stereo down-mix or pass-through)

The problem I am having is that when playing a blu ray on the extender through my 663. I can view deatailed video info and it shows Dolby True HD being played back at the extender. But my 663 only says Straight and I can not change it to True HD. All speakers lite up but I am wondering if I am getting the Trued HD when receiver is displaying Straight?
caper_1's Avatar caper_1
05:47 AM Liked: 25
post #10864 of 11043
03-21-2011 | Posts: 1,474
Joined: Jun 2009
Use the INFO button to see what the signal is. Might be OPTION, then SIGNAL INFO as well.
Rgonzalez79's Avatar Rgonzalez79
07:11 AM Liked: 10
post #10865 of 11043
03-21-2011 | Posts: 6
Joined: Mar 2011
I just purchased a 663 about a month ago for $100 in an awesome Craigslist moving sale (love craigslist, once you get past all the nonsense thats on there).

I've been buying cables and wires and getting everything setup for the big debut. Only problem is I have no remote for the receiver.

Is there any way to bring up the OSD by using the buttons on the unit itself?

For testing purposes, I am running my XBOX 1 as a component input with analogue (stereo) audio. I am using the DVD inputs on the back of the receiver.

I am outputting through HDMI to my Phillips plasma (also purchased for $75 on Craigslist and fixed a busted capacitor thank to your guys on this wonderful forum).

These are the only cables running on the system as of now, component video in (DVD), stereo cables in (DVD), HDMI out.

I can see the video from the XBOX but no audio since I cannot adjust the HDMI settings to "other" through the OSD.

Thanks in advance for all your help guys.

My name is Danny and I am a new member of the AVR club, thanks for the welcome
fitbrit's Avatar fitbrit
07:17 AM Liked: 29
post #10866 of 11043
03-21-2011 | Posts: 2,087
Joined: May 2006
Quote:
Originally Posted by allworld View Post

I got a question about DOlby True HD. I ripped my movies into a folder structure onto a server and play them back through Sagetv and a Sagetv extender which is capable of streaming the following.

Audio formats supported: MP2, MP3, AAC, AAC-HE, ALAC, WMA, WMAPro, PCM, Vorbis (stereo only), FLAC, DolbyDigital/DolbyDigital+/DolbyTrueHD* (stereo down-mix or pass-through), DTS/DTS-HD/DTS-MA (stereo down-mix or pass-through)

The problem I am having is that when playing a blu ray on the extender through my 663. I can view deatailed video info and it shows Dolby True HD being played back at the extender. But my 663 only says Straight and I can not change it to True HD. All speakers lite up but I am wondering if I am getting the Trued HD when receiver is displaying Straight?

The fact that it displays "straight" means that it's receiving a lossless signal. IIRC you can verify it's THD by going to the receiver and checking the smaller text displayed. That should ease your mind.
fitbrit's Avatar fitbrit
07:18 AM Liked: 29
post #10867 of 11043
03-21-2011 | Posts: 2,087
Joined: May 2006
Quote:
Originally Posted by Rgonzalez79 View Post

I just purchased a 663 about a month ago for $100 in an awesome Craigslist moving sale (love craigslist, once you get past all the nonsense thats on there).

I've been buying cables and wires and getting everything setup for the big debut. Only problem is I have no remote for the receiver.

Is there any way to bring up the OSD by using the buttons on the unit itself?

For testing purposes, I am running my XBOX 1 as a component input with analogue (stereo) audio. I am using the DVD inputs on the back of the receiver.

I am outputting through HDMI to my Phillips plasma (also purchased for $75 on Craigslist and fixed a busted capacitor thank to your guys on this wonderful forum).

These are the only cables running on the system as of now, component video in (DVD), stereo cables in (DVD), HDMI out.

I can see the video from the XBOX but no audio since I cannot adjust the HDMI settings to "other" through the OSD.

Thanks in advance for all your help guys.

My name is Danny and I am a new member of the AVR club, thanks for the welcome

Would buying a low end Harmony or other universal remote be out of the question? Check Craigslist.
Rgonzalez79's Avatar Rgonzalez79
07:29 AM Liked: 10
post #10868 of 11043
03-21-2011 | Posts: 6
Joined: Mar 2011
Quote:
Originally Posted by fitbrit View Post

Would buying a low end Harmony or other universal remote be out of the question? Check Craigslist.

Thanks fitbrit. I was thinking the same thing but the wife is getting a little curious as to where the funds for these miscellaneous wires/cables/speakers are coming from (I got an Insignia 5.1 system also from CL for $50).

So there's no way to access it without the remote? If not, would the Harmony 520 be compatible.

Thanks again
TViewer2000's Avatar TViewer2000
03:48 PM Liked: 13
post #10869 of 11043
04-13-2011 | Posts: 529
Joined: Jul 2008
Quote:
Originally Posted by BKRad View Post

Hoping to find an answer here to an issue I am seeing.

Currently have the RX-V663, connected to Directv HD-DVR via HDMI. When watching tv I have it set to PLIIx movie but on the front of the receiver it is only showing the icons for the L / R speakers lit up and not the 5.1 setup that should be lit up. But the rear speakers are playing sound like it is running 5.1.

I am making sure I am watching an HD movie as well (example SyFy HD channel)

Is there something I am missing on why the speaker icons are not lighting up on the receiver yet I am hearing sound from all the speakers. Also, when I go to DVD mode...the speakers WILL light up in 5.1 set up like it should. Any help would be appreciated


Make sure your Directv box is set to output DD. There are two settings: off and on.
slim2fattycake's Avatar slim2fattycake
09:20 AM Liked: 10
post #10870 of 11043
04-20-2011 | Posts: 8
Joined: Aug 2010
Can anyone tell me how to output stereo audio through HDMI to all the channels? Basically for parties. It won't let me change the sound field. It is stuck on straight.
rdgrimes's Avatar rdgrimes
09:40 AM Liked: 291
post #10871 of 11043
04-20-2011 | Posts: 16,745
Joined: Mar 2004
Quote:
Originally Posted by slim2fattycake View Post

Can anyone tell me how to output stereo audio through HDMI to all the channels? Basically for parties. It won't let me change the sound field. It is stuck on straight.

Button on the remote that says "stereo". I think you want "7-channel stereo". Push that button twice.
waynehend's Avatar waynehend
10:19 AM Liked: 10
post #10872 of 11043
04-28-2011 | Posts: 556
Joined: Mar 2008
My remote has started misbehaving: The volume won't change until the remote buttons (up or down) are held for a couple seconds. Then the dial will move normally, although my flashing orange indicator on the dial has quit also. All other remote buttons appear to work normally, and the batteries are fresh.

I examined the remote output by shining it into my blackberry camera, to be able to see the light. Sure enough, all the buttons produce light immediately except for the volume buttons, which give the delayed response. This is maddening.

Is there a way perhaps to "flash" or reset the remote? The code reset "9981" had no effect on the volume button issue.

UPDATE: I'm getting the sinking feeling that the problem is the buttons themselves - perhaps they need cleaning, or are getting worn out? Anybody know how to pop this thing open?
octapuss's Avatar octapuss
04:42 PM Liked: 10
post #10873 of 11043
05-26-2011 | Posts: 44
Joined: Dec 2007
anyone using pure direct for their listening pleasure. I have finally switched from 7 chanell enhancer or pII music. I am digging it. Does it sound better to you?
mrfranc's Avatar mrfranc
04:49 PM Liked: 10
post #10874 of 11043
05-26-2011 | Posts: 50
Joined: Dec 2008
Quote:
Originally Posted by octapuss View Post

anyone using pure direct for their listening pleasure. I have finally switched from 7 chanell enhancer or pII music. I am digging it. Does it sound better to you?

No artificial flavoring.
caper_1's Avatar caper_1
05:25 PM Liked: 25
post #10875 of 11043
05-26-2011 | Posts: 1,474
Joined: Jun 2009
straight enhancer all the way for me.
octapuss's Avatar octapuss
05:59 PM Liked: 10
post #10876 of 11043
05-26-2011 | Posts: 44
Joined: Dec 2007
Quote:
Originally Posted by caper_1 View Post

straight enhancer all the way for me.

i know it is all about what sounds good to ones ear.

but for fun, what is the reciever doing in the straight enhancer mode? What makes it sound good to you?

This is my biggest hobby, messing around with the settings, always thinking there is a setting i havent tried yet.
caper_1's Avatar caper_1
06:40 PM Liked: 25
post #10877 of 11043
05-26-2011 | Posts: 1,474
Joined: Jun 2009
compressed music enhancer, in theory, recreated missing harmonics. I think basically, to my ears, it is like a bit of EQing in the extreme low and high end. I experiment from time to time with all the settings, and it always sounds best when I cycle through.
Wallboy's Avatar Wallboy
07:55 PM Liked: 10
post #10878 of 11043
05-26-2011 | Posts: 125
Joined: Oct 2006
The enhancer modes do sound better for music, but don't you guys notice the weird distortion coming through your subwoofer in this mode? I wish you could use the enhancer mode for your mains, and use a default straight mode for the sub, then it would be perfect.
caper_1's Avatar caper_1
10:02 AM Liked: 25
post #10879 of 11043
05-27-2011 | Posts: 1,474
Joined: Jun 2009
zero distortion in my sub, and I run it very hot for music at low to medium high levels....
yankeeman's Avatar yankeeman
11:58 AM Liked: 223
post #10880 of 11043
05-27-2011 | Posts: 2,552
Joined: Jul 2005
I am having a weird problem. The sound sometimes is perfect, but sometimes what should come out of the front speaker jumps to one of the side speakers and gets much lower, and the way i "fix" it is to raise the volume of sound.

I usually listen around -24, and i find if i raise it to around -14 or so, i will hear a little "pop" and the sound will get loud and return to the main (front) speaker and i can then drop back to my -24 or even lower, and it works fine for awhile. This is totally intermittent, and i can go days without it happening, but then it might happen many many times in one day.

At first i thought it might be a problem with my cable company's signal, but it has now happened on my bluray player also.

I have tried using the different settings for sound output, and sometimes the front speaker sound disappears completely, i find the best setting where this happens the least is 7.1-Enchanced, so i am forced to use that right now, although on my bluray player is use STRAIGHT and it happens much less on the bluray than on the cable tv, but it does happen on both.

I am using HDMI cables for everything, and have Bose Acoustimass speakers and subwoofer attached.

Any ideas on whats going on?
Wallboy's Avatar Wallboy
04:55 PM Liked: 10
post #10881 of 11043
05-27-2011 | Posts: 125
Joined: Oct 2006
Quote:
Originally Posted by caper_1 View Post

zero distortion in my sub, and I run it very hot for music at low to medium high levels....

Really? I know there was another guy on here having the same problem I am. If you play say a 40hz sine wave in enhancer mode and switch to just straight, you can hear the difference a lot better. It's almost a wobbling sound in enhancer.
caper_1's Avatar caper_1
05:30 PM Liked: 25
post #10882 of 11043
05-27-2011 | Posts: 1,474
Joined: Jun 2009
Quote:
Originally Posted by Wallboy View Post

Really? I know there was another guy on here having the same problem I am. If you play say a 40hz sine wave in enhancer mode and switch to just straight, you can hear the difference a lot better. It's almost a wobbling sound in enhancer.

I have some tones. Will test it out.
eric-t's Avatar eric-t
04:36 AM Liked: 10
post #10883 of 11043
07-02-2011 | Posts: 1,470
Joined: Jan 2008
Does anyone have a schematic to look at on how the two sub pre-outs are connected internally? I'm trying to diagnose something and want to know if the sub pre-outs are tied together just before they exit the rear or somewhere else on the circuit board. I know they are not independent and have to be joined at some point.
jstutman's Avatar jstutman
05:53 PM Liked: 10
post #10884 of 11043
08-28-2011 | Posts: 52
Joined: Nov 2006
Kind of a thread resurrection.

What has everyone been upgrading too? I think its time to upgrade my 663

Thanks
cavu's Avatar cavu
07:08 PM Liked: 13
post #10885 of 11043
08-28-2011 | Posts: 6,887
Joined: Apr 2005
Just got RX-V671. Sold my 663 for $50 less than I paid for it

The one generation older RX-V867 is on awesome deals and is a GREAT deal!! Use froogle.com
kriktsemaj99's Avatar kriktsemaj99
08:54 PM Liked: 184
post #10886 of 11043
08-28-2011 | Posts: 6,163
Joined: Jan 2005
Quote:
Originally Posted by cavu View Post

Just got RX-V671. Sold my 663 for $50 less than I paid for it

I thought you were using the 663 pre-outs, but I guess not.
jstutman's Avatar jstutman
10:11 PM Liked: 10
post #10887 of 11043
08-29-2011 | Posts: 52
Joined: Nov 2006
Ack. I am not ready for a new reciever when this one works wonderfully. The only thing I am changing is I purchased a new 50GT30.

What do I need to do differently now, to get video output to my TV from the blu-ray player and the audio to the reciever?
vladd's Avatar vladd
10:31 PM Liked: 36
post #10888 of 11043
08-29-2011 | Posts: 5,469
Joined: Jun 2006
Quote:
Originally Posted by jstutman View Post

Ack. I am not ready for a new reciever when this one works wonderfully. The only thing I am changing is I purchased a new 50GT30.

What do I need to do differently now, to get video output to my TV from the blu-ray player and the audio to the reciever?

Do you have a 3D Bluray player?

If not: Player->AVR->TV (via HDMI)
If yes: You probably need a BD player with dual HDMI outputs or a splitter. Or you could connect it the same as above but you won't be able to do HD audio + 3D.

To answer your earlier question:
I "upgraded" from an 863 (no official thread for it so we piggyback here) to an RX-A3000 (although I've had it for almost a year and have yet to take it out of the box). The A3000 is not replacing the 863, just going in a different room.
jstutman's Avatar jstutman
10:35 PM Liked: 10
post #10889 of 11043
08-29-2011 | Posts: 52
Joined: Nov 2006
I have a PS3 and just ordered a BDT210

right now it goes to a monoprice switch which is compatible with 3d.

I have been told that I can send the video to the tv, and the audio out via optical. As I have replaced optical with hdmi, do I loose any audio by doing it this way? I honestly dont remember the bandwidth limitations on the optical line

*Oh, I guess the 210 does not have optical
vladd's Avatar vladd
11:01 PM Liked: 36
post #10890 of 11043
08-29-2011 | Posts: 5,469
Joined: Jun 2006
You don't lose any audio going from optical to HDMI. Optical will not carry HD audio (not enough bandwidth) so you lose that by going HDMI -> optical.

You can use optical to the 663 and HDMI to the TV. This will give you 3D but regular DTS/DD5.1 (no HD Audio). The PS3 is incapable of HD Audio + 3D anyway. The BDT210 would need a splitter on the HDMI if you wanted HD Audio + 3D.

Quote:
Originally Posted by jstutman View Post

*Oh, I guess the 210 does not have optical

Sure it does (right hand side of the pic)





The BDT310, however, adds a second HDMI port so that you wouldn't need a splitter.

Reply Receivers, Amps, and Processors

Subscribe to this Thread

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.3