or Connect
AVS › AVS Forum › HDTV › HDTV Technical › Need Help. Vizio LCD not processing 1080 signal
New Posts  All Forums:Forum Nav:

Need Help. Vizio LCD not processing 1080 signal

post #1 of 6
Thread Starter 
Just purchased a new Vizio 47" sv470xvt (120hz) for my parents which is connected to a cablevision HD box. When I set the cablebox to 480 stretch, 720 or 1080i the picture does not fill the screen (black bars on left and right) and does not appear to be in HD. The only time the picture fils the screen is when I set the cablebox to 480 std. We watched a HD movie last night (88 minutes) via pay per view and the TV made the film look like it was shot on a home video camera - very unusual. This is my 3rd Vizio LCD and I have never experienced a problem like this before. Is it possible that the chip in the tv is simply broken?
post #2 of 6
Because you've done this before, I'm assuming you know not all programs are HD, so we'll let that go.

How is the set hooked up? HDMI or component video? If HDMI, you may have an HDMI compatibility issue; try component.

Does the Vizio have a screen zoom function? Is it set correctly?
post #3 of 6
IMO the least likely cause is the TV. It is most likely 1) the cablevision HD box setup, 2) the TV setup or 3) the source material. I am not familiar enough with your equipment to make specific recommendations. Knowing where to look is half the battle.
post #4 of 6
Thread Starter 
Thanks for the reply.
1) I have tested across multiple HD channels
2) The TV is hooked up via HDMI from the HD cable box
3) It does have a zoom mode (Zoom and Wide) and is messed up in both modes

I will continue to try and find the problem today and if unsuccessful I will return to Sam's Club in the morning (2 hour drive) for the 52" Sharp LCD.

Thnaks for your help. Please let me know if you have any other ideas.
post #5 of 6
Thread Starter 
I was able to find Component cables and after conducting a test with them the results are the same. I did just test a DVD and everything seems fine which leads me to believe the problem might be with the cable box. I am going to test a different cable box on this tv
post #6 of 6
Thread Starter 
I was able to find the problem. CableVision here in NY (I live in TX) does not start their HD channels until station 700 so the channels I was testing were indeed all analog.

Thank you very much for offering help!
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: HDTV Technical
AVS › AVS Forum › HDTV › HDTV Technical › Need Help. Vizio LCD not processing 1080 signal