or Connect
AVS › AVS Forum › Video Components › Home Theater Computers › EDID Overrides to solve bitstreaming issues for ATI 5xxx's
New Posts  All Forums:Forum Nav:

EDID Overrides to solve bitstreaming issues for ATI 5xxx's - Page 109

post #3241 of 3885
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by mrnewbie View Post

Tulli,
Very sorry to bother you as I'm not sure if you can even help with my situation.
My setup - AMD E350 based HTPC that has only 1xHDMI output, nothing else. I have it connected to a Samsung LN40A550. I have the Samsung connected via optical toslink to a set of Logitech Z5500 speakers. If you're not familiar with these, they come with a "receiver" of sorts that is capable of DD5.1/DTS, but has only optical or digital coax inputs. The audio pass through works fine with this setup using my PS3, both BluRay and games give me full surround.
In windows8 x64 CP (tried it after identical probs with windows 7 x64), I have the latest Catalyst 12.6 installed, yet AMD HDMI audio shows no supported encoded audio formats and I'm limited to 2ch PCH. Tried ffdshow to no success... and even so, goal is to use XBMC, which doesn't support ffd. I have tried a custom build of XBMC with extra bitstreaming options as well as stock.
I'm thinking one of your overrides might work by having the TV say to windows that yes, it can accept the 5.1 formats, but I'm running into driver signature enforcement issues when I try of of the *'d infs in OP.
Any assistance is greatly appreciated.
(Summary: E350 --HDMI--> Samsung LNA550 --Optical--> Z5500s)
Regards,
MrN

This mod should work with your Samsung TV.

Samsung LE32C550+6LPCM+AC3+DTS.zip 1k .zip file
post #3242 of 3885
Quote:
Originally Posted by Tulli View Post

This mod should work with your Samsung TV.
Samsung LE32C550+6LPCM+AC3+DTS.zip 1k .zip file

Thank you so much. Could you/anyone point me to somewhere explaining how to get around signed driver enforcement in Windows 64bit so I can get this going?
post #3243 of 3885
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by mrnewbie View Post

Thank you so much. Could you/anyone point me to somewhere explaining how to get around signed driver enforcement in Windows 64bit so I can get this going?

See installation procedure in 1st. post.
post #3244 of 3885
Hello there,
First i want to say, i triying 3 days and nights now to make an edid override file.
My brain going make some "pow pow" noises at this time and i don´t find a way out of this (i find so) tricky issue.

I got a Samsung UE55D8090 and a Yamaha RX-A 1010 between my EVGA GTX 670 and the TV
All Devices are plugged in series connection GTX 670 ---->HDMI in2--->HDMI out1 ---> Samsung TV.
TV sound via ARC.

The Problem is if i connect the AV Receiver to the GTX, the GPU High Def Audio say, theres a RX-A 1010 Connected. Everythings fine, I Can set DTS and Dolby and the Sound came out the SurroundSpeakers.
But if i Connect the TVtoo, to the AV Receivers HDMI out1,Nvidia HDMI Audio tell me there´s only a TV that supports Stereo.

I was wasting now Days and Hours, searching the whole www. to figure out making a EDID Override file.
Most sites are only in Englisch and sometimes i can´t translate exactly what the Forum members mean.

So here i load up my Files, and hope anyone can help me. if you have an paypal account i would making a little donate cause i´m so sick and tired now.
All i wonna do ist bring this mess to an End And play a short Game in Surround on the TV

Functionality for DTS Master Audio and Dolby True HD where a nice Thing, The RX-A Can play this Code but i think in the EDID File´s no word stands about this function


samsungdspinfo.txt 0k .txt file yamahadspinfo.txt 0k .txt file

Files wer'e Bin types

Thank you a lot

EDIT: For Sure i checked any options in Receiver like Pass through and Audio out set to AMP. Also I restartet all my Devices a few houndred times to making the Handshake.
and no Succes frown.gif
Edited by Pommerlunder - 8/25/12 at 5:20pm
post #3245 of 3885
Thread Starter 
It really looks like a problem with the AVR Setup as it's repeating (passing through) the TV EDID when it is connected. Anyway the EDID of the Samsung that you posted would be OK for an EDID Overrride, as it is already a merge of both EDIDs. I only post the .inf generated file by moninfo from it.

Samsung UE55D8090.zip 1k .zip file
post #3246 of 3885
I already tried that file that generized from moninfo. With this programm i extracted the 2 files too.

if i use the rxa1010 override file for the entire setup, (gtx670/RX-A 1010/UE55D8090)
I was able to choose multichannel pcm and my receiver receive this signal
but no dolby or dts or the better hd master audio or dts hd

With the samsung edid override file, i have the same functions as without it.

And you can believe me, i Read the Manual more than 20 times now, i temporaly deactivate Monitor Check at Advanced Setup.
Deactivate HDMI Control and manual choose Audio Output to "Amplifier" and deactivate Audi Output to HDMI out 1

Many times restarted all Devices to make a new Hardwarehandshake.

I´m so frustrated, invest a lot of Money in good Devices that was able to handle this new Formats (readable in the Manufactor Specs)
And Obviously the Devices can only handle Bandwith limited Opt./Coax. Interfaces for compressed DD/DTS or Shreddered Puls code modulated Crap.
I think i go to sleep a few nights over it, making my head clear and maybe with a new attempt i got success.
post #3247 of 3885
Thread Starter 
Try cleaning up registry leftovers as explained in section 4 of 1st. post and maybe a clean driver re-install. The Samsung EDID that you sent is not the native one so maybe a clean up of monitor drivers is needed.
post #3248 of 3885
Quote:
Originally Posted by Tulli View Post

See installation procedure in 1st. post.
Quote:
Originally Posted by Tulli View Post

See installation procedure in 1st. post.

Finally got it working. For anyone else trying to get one of these overrides going in Windows 8, you must disable signature enforcement before it will allow you to click through ("install anyways") on the inf install.

To do so:
From the Metro Start Screen, open Settings (move your mouse to the bottom-right-corner of the screen and wait for the pop-out bar to appear, then click the Gear icon).
Click ‘More PC Settings’.
Click ‘General’.
Scroll down, and click ‘Restart now’ under ‘Advanced startup’.
Wait a bit.
Click ‘Troubleshoot’.
Click ‘Advanced Options’
Click ‘Windows Startup Settings’
Click Restart.
You'll eventually get the option to disable driver sig check. Install the inf, then reboot normally, the mod should stick.

BTW, Tulli, if you're ever around Toronto, Canada, I owe you a beer.

- MrN
post #3249 of 3885
Quote:
Originally Posted by mrnewbie View Post

Finally got it working. For anyone else trying to get one of these overrides going in Windows 8, you must disable signature enforcement before it will allow you to click through ("install anyways") on the inf install.
To do so:
From the Metro Start Screen, open Settings (move your mouse to the bottom-right-corner of the screen and wait for the pop-out bar to appear, then click the Gear icon).
Click ‘More PC Settings’.
Click ‘General’.
Scroll down, and click ‘Restart now’ under ‘Advanced startup’.
Wait a bit.
Click ‘Troubleshoot’.
Click ‘Advanced Options’
Click ‘Windows Startup Settings’
Click Restart.
You'll eventually get the option to disable driver sig check. Install the inf, then reboot normally, the mod should stick.
BTW, Tulli, if you're ever around Toronto, Canada, I owe you a beer.
- MrN

Awesome! Followed this and installed the 'Samsung LN-S4095D - SONY STR-DA5300ES' driver to get my Toshiba Regza 32PB1E finally working with my NVIDIA GeForce GTX 260M installed on my AW M15x. Just mentioning it in case someone has the same problem with this TV and Googles for a solution.

Thanks a ton!
post #3250 of 3885
Sorry to bother you but I was finally able to install my overrides on Windows 8 but even after that I still have no signal AC3 entering my amplifier (just pcm) ... You have a solution?

My file was working on windows 7 was the "Samsung UN40D6050 AC3 +5.1 +5.1 6 LPCM DTS" and I have a Samsung UN60D6000

Thank you!
post #3251 of 3885
Hello Tulli and all the others,

Coming from this thread, steelman1991 sent me to this thread. So I want to ask if a EDID override will do the trick for me?
And if so, which one do I need? Or do you need to create a new one, Tulli?

Thnx in advance!
post #3252 of 3885
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by HwKok View Post

Hello Tulli and all the others,
Coming from this thread, steelman1991 sent me to this thread. So I want to ask if a EDID override will do the trick for me?
And if so, which one do I need? Or do you need to create a new one, Tulli?
Thnx in advance!

Should be the AMD bug with 5.1 AVRs. Try the attached MOD.

Samsung 3DTV + ONKYO HT-R548.zip 1k .zip file
post #3253 of 3885
Tulli! Thank you so much! It solved the problem, I can bitstream HD audio now!! biggrin.gif
post #3254 of 3885
Quote:
Originally Posted by VIPguard View Post

Sorry to bother you but I was finally able to install my overrides on Windows 8 but even after that I still have no signal AC3 entering my amplifier (just pcm) ... You have a solution?
My file was working on windows 7 was the "Samsung UN40D6050 AC3 +5.1 +5.1 6 LPCM DTS" and I have a Samsung UN60D6000
Thank you!

So?
post #3255 of 3885
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by VIPguard View Post

So?

Sorry, I can't help you there. Haven't tried W8 yet (and not particularly keen on doing it right now ...).
post #3256 of 3885
Can someone help me with an inf for a Gateway Monitor, I've tried the generic ones, and I can get 1080p resolution, but not the native 1920x1200 60Hz of the monitor. Also, Iv'e never been able to get HDMI audio at the same time as video, regardless of resolution. I've extracted the .inf files by plugging them in independently via HDMI. My connections are Laptop HD5450 HDMI --> Sony STR-DG820 HDMI ---> Gateway Monitor (HDMI to DVI cable). After using the inf files, and trying to set the settings in Moninfo to HDMI instead of DVI it still appears as AMD HDMI Output "Not plugged In". Unless I disconnect the monitor from the receiver. Thanks a lot in advance, trying to modify the INF files manually has been very troublesome.

Gateway FPD2485W - Sony STR-DG820.zip 2k .zip file
post #3257 of 3885
Thread Starter 
You can't get HD audio at 1920x1200. An HDTV resolution is required (e. g. 1920x1080). Try separate connections: 1) DVI->Monitor, HDMI->AVR. But as the ATI will only activate one audio stream the HDMI->AVR must be set to primary.
post #3258 of 3885
not even stereo? I would be fine with just digital audio and video through the HDMI. The problem is that my laptop only has one HDMI output, no extra DVI port.
post #3259 of 3885
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by Jinxtedium View Post

not even stereo? I would be fine with just digital audio and video through the HDMI. The problem is that my laptop only has one HDMI output, no extra DVI port.

Ah, right. The problem is that the AVR won't accept non-HDTV resolutions.
post #3260 of 3885
I've lurked around for the past one week. I can't believe this issue finally brought me out of hiding. I have finally come to my wits end and I would seriously appreciate some help. My situation is probably similar to that of hwkok a few posts back. My 5.1 ONKYO AVR HTR-391 is hooked up to my ati HD 5850 as my sound while my Samsung t260HD monitor is hooked up to the second port as my main display. (So no pass through). Just two separate HDMI ports. While my AVR can bitstream dolby and dts just fine whenever I try to play anything with trueHD or dts-HD, it either switches to DTS on the receiver when I uncheck dts-HD on lav audio decoder settings or bitstreams with MPC Audio Decoder (low merit) with dts display on my avr.
I tried the Samsung 3DTV + ONKYO HT-R548.zip 1k .zip file link you gave to hwkok and besides getting my display scaled down from 1920x1200 it didn't work. My receiver is detected in the display settings as ht-r391 as a monitor while my Samsung is set as my primary display but on device manager I see 2 listings ; the samsung t260hd and the Generic PnP Monitor. My assumption is that the PnP Monitor listing is the driver used to recognize my AVR.

Sorry for the long post. I just wanted to be sure I have all the info out so that I am not leaving anything out. I have used moninfo and generated the two infs as required.

Onkyo HT-R391+Samsung T260HD.zip 2k .zip file

Do I require a EDID override, or is something else wrong here? Thanks so much!
post #3261 of 3885
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by wilhemina View Post

I've lurked around for the past one week. I can't believe this issue finally brought me out of hiding. I have finally come to my wits end and I would seriously appreciate some help. My situation is probably similar to that of hwkok a few posts back. My 5.1 ONKYO AVR HTR-391 is hooked up to my ati HD 5850 as my sound while my Samsung t260HD monitor is hooked up to the second port as my main display. (So no pass through). Just two separate HDMI ports. While my AVR can bitstream dolby and dts just fine whenever I try to play anything with trueHD or dts-HD, it either switches to DTS on the receiver when I uncheck dts-HD on lav audio decoder settings or bitstreams with MPC Audio Decoder (low merit) with dts display on my avr.
I tried the Samsung 3DTV + ONKYO HT-R548.zip 1k .zip file link you gave to hwkok and besides getting my display scaled down from 1920x1200 it didn't work. My receiver is detected in the display settings as ht-r391 as a monitor while my Samsung is set as my primary display but on device manager I see 2 listings ; the samsung t260hd and the Generic PnP Monitor. My assumption is that the PnP Monitor listing is the driver used to recognize my AVR.
Sorry for the long post. I just wanted to be sure I have all the info out so that I am not leaving anything out. I have used moninfo and generated the two infs as required.
Onkyo HT-R391+Samsung T260HD.zip 2k .zip file
Do I require a EDID override, or is something else wrong here? Thanks so much!

Just apply the attached EDID override to the AVR monitor driver.

Onkyo HT-R391 (Fixed).zip 1k .zip file
post #3262 of 3885
Hi Tulli,

Sorry to bother you again.

Everything is working with the EDID you suggested for my Samsung LCD. However, the wife got me a new 3DTV Plasma Samsung (PN51D550) for my bday smile.gif.

Don't know if I can/should use the same override with it, as now I've a plasma, while the old TV was LCD. Was considering trying the generic Samsung Plasma inf from 1st Post, but it's not for a 3D model. Should I try using the Panasonic 3D Plasma one despite having a Samsung model?

Basically, I'm not sure if I can break something if I experiment too much is all; could use some guidance.

Many thanks,

-MrN
post #3263 of 3885
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by mrnewbie View Post

Hi Tulli,
Sorry to bother you again.
Everything is working with the EDID you suggested for my Samsung LCD. However, the wife got me a new 3DTV Plasma Samsung (PN51D550) for my bday smile.gif.
Don't know if I can/should use the same override with it, as now I've a plasma, while the old TV was LCD. Was considering trying the generic Samsung Plasma inf from 1st Post, but it's not for a 3D model. Should I try using the Panasonic 3D Plasma one despite having a Samsung model?
Basically, I'm not sure if I can break something if I experiment too much is all; could use some guidance.
Many thanks,
-MrN

No, you need a new custom override. Just capture and post the real time EDID of your new TV.
post #3264 of 3885
Tulli, hope you can help me...
Trying to get 3D to work by connecting my HD5770 videocard to my Harmon Kardon 7550HD and out to my Projector JVC RS45.
I cannot get it to work.
It works ONLY when I connect from the Videocard directly to the Projector.
Today I bought a HD7550 Videocard and to my surprise it still does not work!

Can you help?

Here's what I get with moninfo.
This is the info re: my amp
Monitor
Model name............... AVR7550HD
Windows description...... Generic PnP Monitor AVR7550HD
Manufacturer............. Harman Kardon
Plug and Play ID......... HCG02F3
Serial number............ 100000
Manufacture date......... 2009, ISO week 16
Filter driver............ Monitor
EDID revision............ 1.3
Input signal type........ Digital
Color bit depth.......... Undefined
Display type............. RGB color
Screen size.............. 2210 x 1250 mm
Power management......... Active off/sleep
Extension blocs.......... 1 (Unknown - 0x00)
DDC/CI................... n/a

Color characteristics
Default color space...... Non-sRGB
Display gamma............ 2.20
Red chromaticity......... Rx 0.669 - Ry 0.330
Green chromaticity....... Gx 0.299 - Gy 0.687
Blue chromaticity........ Bx 0.144 - By 0.045
White point (default).... Wx 0.283 - Wy 0.290
Additional descriptors... None

Timing characteristics
Horizontal scan range.... 15-95kHz
Vertical scan range...... 23-61Hz
Video bandwidth.......... 160MHz
CVT standard............. Not supported
GTF standard............. Supported
Additional descriptors... None
Preferred timing......... Yes
Native/preferred timing.. 1920x1080p at 60Hz
Modeline............... "1920x1080" 148.500 1920 2008 2052 2200 1080 1084 1089 1125 +hsync +vsync

Standard timings supported
640 x 480p at 60Hz - IBM VGA
800 x 600p at 60Hz - VESA
1024 x 768p at 60Hz - VESA
1440 x 900p at 60Hz - VESA STD
1680 x 1050p at 60Hz - VESA STD
1920 x 1200p at 60Hz - VESA STD

Report information
Date generated........... 9/12/2012
Software revision........ 2.60.0.972
Data source.............. Registry
Operating system......... 6.1.7601.2.Service Pack 1

Raw data
00,FF,FF,FF,FF,FF,FF,00,20,67,F3,02,01,00,00,00,10,13,01,03,80,DD,7D,78,2B,6B,E9,AB,54,4C,AF,24,
0B,48,4A,21,08,00,95,00,01,01,B3,00,D1,00,01,01,01,01,01,01,01,01,02,3A,80,18,71,38,2D,40,58,2C,
45,00,A2,E2,84,00,00,1E,00,00,00,FF,00,31,30,30,30,30,30,0A,20,20,20,20,20,20,00,00,00,FC,00,41,
56,52,37,35,35,30,48,44,20,20,20,20,00,00,00,FD,00,17,3D,0F,5F,10,00,0A,20,20,20,20,20,20,01,6B

This is the info I get with my projector
Monitor
Model name............... ILAFPJ--X10J3
Windows description...... Generic PnP Monitor ILAFPJ--X10J3
Manufacturer............. JVC
Plug and Play ID......... JVC9226
Serial number............ n/a
Manufacture date......... 2011, ISO week 0
Filter driver............ None
EDID revision............ 1.3
Input signal type........ Digital
Color bit depth.......... Undefined
Display type............. RGB color
Screen size.............. 2210 x 1250 mm
Power management......... Active off/sleep
Extension blocs.......... 1 (Unknown - 0x00)
DDC/CI................... n/a

Color characteristics
Default color space...... Non-sRGB
Display gamma............ 2.20
Red chromaticity......... Rx 0.669 - Ry 0.330
Green chromaticity....... Gx 0.299 - Gy 0.687
Blue chromaticity........ Bx 0.144 - By 0.045
White point (default).... Wx 0.283 - Wy 0.290
Additional descriptors... None

Timing characteristics
Horizontal scan range.... 15-95kHz
Vertical scan range...... 23-61Hz
Video bandwidth.......... 160MHz
CVT standard............. Not supported
GTF standard............. Supported
Additional descriptors... None
Preferred timing......... Yes
Native/preferred timing.. 1920x1080p at 60Hz
Modeline............... "1920x1080" 148.500 1920 2008 2052 2200 1080 1084 1089 1125 +hsync +vsync
Detailed timing #1....... 1280x768p at 60Hz
Modeline............... "1280x768" 79.990 1280 1480 1615 1675 768 772 775 796 -hsync +vsync

Standard timings supported
640 x 480p at 60Hz - IBM VGA
800 x 600p at 60Hz - VESA
1024 x 768p at 60Hz - VESA
1440 x 900p at 60Hz - VESA STD
1280 x 1024p at 60Hz - VESA STD
1680 x 1050p at 60Hz - VESA STD
1920 x 1200p at 60Hz - VESA STD

Report information
Date generated........... 9/12/2012
Software revision........ 2.60.0.972
Data source.............. Registry
Operating system......... 6.1.7601.2.Service Pack 1

Raw data
00,FF,FF,FF,FF,FF,FF,00,2A,C3,26,92,01,01,01,01,00,15,01,03,80,DD,7D,78,2B,6B,E9,AB,54,4C,AF,24,
0B,48,4A,21,08,00,95,00,81,80,B3,00,D1,00,01,01,01,01,01,01,01,01,02,3A,80,18,71,38,2D,40,58,2C,
45,00,A2,E2,84,00,00,1E,3F,1F,00,8B,51,00,1C,30,C8,87,43,00,8B,1C,63,00,00,1C,00,00,00,FC,00,49,
4C,41,46,50,4A,2D,2D,58,31,30,4A,33,00,00,00,FD,00,17,3D,0F,5F,10,00,0A,20,20,20,20,20,20,01,7A


Can anything be done for my situation?
Thanks

Sorry for the long post.
post #3265 of 3885
Thread Starter 
I need full 256-bytes real-time EDID captures. See instructions in my sig.
post #3266 of 3885
Sorry...I'm attaching 2 inf files...not sure which you need...thanks
AVR7550HD.zip 2k .zip file
post #3267 of 3885
Thread Starter 
Captures are still only 128-bytes (there's no HKR,EDID_OVERRIDE,"1", line in the .inf file). What is the model of your JVC proj.? Maybe I already have the full EDID in my DB.
post #3268 of 3885
Quote:
Originally Posted by Tulli View Post

Captures are still only 128-bytes (there's no HKR,EDID_OVERRIDE,"1", line in the .inf file). What is the model of your JVC proj.? Maybe I already have the full EDID in my DB.

I'm truly sorry...don't quit know how to capture in 256-bytes. not sure what I'm doing wrong.
My projector is a:
JVC DLA-RS45

Thank you
post #3269 of 3885
Thread Starter 
Quote:
Originally Posted by Fatshaft View Post

I'm truly sorry...don't quit know how to capture in 256-bytes. not sure what I'm doing wrong.
My projector is a:
JVC DLA-RS45
Thank you

Have the RS50 that I guess should work with the RS45:

JVC RS50 + Audio Block.zip 1k .zip file
post #3270 of 3885
Wow this is frustrating as hell...I installed the file you sent me...it says so in device manager.
I rebooted twice and still no sound and cannot get 3D to work.

What am I missing
Thanks so much for helping.

Also been trying to get the monino to do the 256-bytes but am unable and have no idea why.

Am I supposed to connect my videocard directly to the projector?
It's not right now it going through the receiver first then to the projector...is this right?
New Posts  All Forums:Forum Nav:
  Return Home
  Back to Forum: Home Theater Computers
AVS › AVS Forum › Video Components › Home Theater Computers › EDID Overrides to solve bitstreaming issues for ATI 5xxx's