HCFR - Open source projector and display calibration software - Page 51 - AVS Forum | Home Theater Discussions And Reviews
Forum Jump: 
 1405Likes
Reply
 
Thread Tools
post #1501 of 11714 Old 02-20-2013, 05:50 PM
AVS Forum Special Member
 
gwgill's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Location: Melbourne, Australia
Posts: 1,063
Mentioned: 23 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 330 Post(s)
Liked: 243
Quote:
There are spyder2en.exe spyder4en.exe executables for those meters, how does one enable a spyder3?

Hi,

Neither the Spyder3 nor the Spyder4 need anything to enable them - they don't use downloadable firmware.

spyder4en.exe makes available additional display calibrations for the Spyder4. You don't have to use them - you can use .ccss files with the Spyder4 instead/as well if you wish, if you're using the ArgyllCMS driver.

Author of ArgyllCMS and ArgyllPRO ColorMeter
gwgill is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #1502 of 11714 Old 02-21-2013, 05:55 AM
Member
 
satsok's Avatar
 
Join Date: Mar 2010
Posts: 47
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 27 Post(s)
Liked: 25
Quote:
Originally Posted by Make73 View Post

I read that you need old version of spyder3.dll (from spyder3expres 3.0.1 or older) to get it work with HCFR, seems that you have it and I can´t find it, so please could you upload it (just that spyder3.dll file) ?
I don´t need that but few others would be grateful to get Spyder3 work with HCFR.

Hi, i downloaded spyder 3 from here, http://www.fiberdownload.com/Download/18707/Spyder3Elite then installed and activated it using my license code for spyder3elite,copied spyder3.dll like you said to the hcfr directory and that's how it worked. I still get some errors but it is working fine.I could have used my cd for the spyder3elite software but somehow it's not working on my cd dvd drivers even though 2 years ago it worked fine.
satsok is offline  
post #1503 of 11714 Old 02-21-2013, 06:13 AM - Thread Starter
AVS Forum Special Member
 
zoyd's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: Planet Dog
Posts: 6,804
Mentioned: 148 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1783 Post(s)
Liked: 1348
As an alternative to the vendor driver you can use the Argyll drivers as Graeme mentioned. In the device control panel click update driver and navigate to your HCFR folder\drivers and then choose spyder3
zoyd is offline  
post #1504 of 11714 Old 02-21-2013, 06:23 AM
Newbie
 
HDTV-Freak II's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 8
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Hello zoyd,

I appreciate all of your work here.


I need one favour please.
Since I downloaded the last updated file from you. my HCFR tweaks me crazy.
I use a C6 on a plasma, test patterns are not fully available any longer
And one more main thing is, in the setting area I cant choose the plasma, there are still all blanket in the area of Display type.
it seems that something happend to the installation process?
How do I get back a full working HCFR now?

best regards from Germany smile.gif
HDTV-Freak II is offline  
post #1505 of 11714 Old 02-21-2013, 07:13 AM - Thread Starter
AVS Forum Special Member
 
zoyd's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: Planet Dog
Posts: 6,804
Mentioned: 148 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1783 Post(s)
Liked: 1348
I need a little more information. Have you installed the latest .zip or .exe from sourceforge (last uploaded 2/19)?

What does it mean that "test patterns are not fully available"? I have not changed the view images code.

Are you using the english or german version? Some updates might not be available in the other languages yet.
zoyd is offline  
post #1506 of 11714 Old 02-21-2013, 03:45 PM
Newbie
 
HDTV-Freak II's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 8
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Hello zoyd,

I' using the last .exe
Executed from the unzipped folder.

All from sourceforge, yes. Latest version.
Some testpattern are just turn out with a blackscreen on the TV, seems that there is no picture on many buttons behind.
Ya, i'm using the exe in german language installed.
Win 7
64 bit
Do you have a recommendation how to fully uninstall and clear the system for a new clean setup?
I already tried to uninstall through the System Manager and then executed the last .exe.
Did not work out.

Thank you for helping here.

Regards.
HDTV-Freak II is offline  
post #1507 of 11714 Old 02-21-2013, 04:01 PM - Thread Starter
AVS Forum Special Member
 
zoyd's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: Planet Dog
Posts: 6,804
Mentioned: 148 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1783 Post(s)
Liked: 1348
Quote:
Originally Posted by HDTV-Freak II View Post

Hello zoyd,

I' using the last .exe
Executed from the unzipped folder.

All from sourceforge, yes. Latest version.
Some testpattern are just turn out with a blackscreen on the TV, seems that there is no picture on many buttons behind.
Ya, i'm using the exe in german language installed.
Win 7
64 bit
Do you have a recommendation how to fully uninstall and clear the system for a new clean setup?
I already tried to uninstall through the System Manager and then executed the last .exe.
Did not work out.

Thank you for helping here.

Regards.

1. Delete the HCFR folder
2. Download and install the .exe version (not .zip) here

This will install default spectral sample files usable with any probe. Display types are usually either refresh or non-refresh now (not plasma, lcd etc.)

For the pattern problem you'll have to tell me exactly which ones you have a problem with. I have installed HCFR on a win7-64 bit machine and it runs the standard patterns fine, this includes:
a. RGBYCMW for each of the color spaces
b. gray scale
c. all saturation patterns are fine

cheers
zoyd is offline  
post #1508 of 11714 Old 02-21-2013, 04:25 PM
Newbie
 
HDTV-Freak II's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 8
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Hi zoyd,

I just deleted all relevant ordners
use`d your link to reinstall
I did and started HCFR out of Win7, ALL programms, HCFR
- attached you will see the marked buttons, on those I only get a black window and none working pictures.



opend a new session
- found my C6 as: Xrite i1 DisplayPro, ColorMunki Display (I do not use the calibration file...)

under References: HDTV-Rec 709 is setled
show gamma

and under Argyll Sensor... (new open field for the display section)
Argyll Meter Property Page: here it looks to me that there are some trouble with the depending work files which seems not to work correct any longer:
Display Type: the drop down field does not include anything, just blank area...
Reading Type: contact
Spectral sample: blank drop down field, nothing there to choose....
rolleyes.gif
??

just wiped it out of the system again
installed it again
used english language
same thing as above
HDTV-Freak II is offline  
post #1509 of 11714 Old 02-21-2013, 04:36 PM - Thread Starter
AVS Forum Special Member
 
zoyd's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: Planet Dog
Posts: 6,804
Mentioned: 148 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1783 Post(s)
Liked: 1348
zoyd is offline  
post #1510 of 11714 Old 02-21-2013, 04:51 PM
Newbie
 
HDTV-Freak II's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 8
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by zoyd View Post

Can you test english language version and report differences? thanks.

I already did
no change....

just wiped it out of the system again
installed it again
used english language
same thing as above

stoped Kaspersky for a while,
set HCFR to D: (instead of C:)
no change

looks to me that HCFR does not get the right acces to its internal folders anylonger
- lets see if we could fix that tommorrow (2 am here...)

sy
HDTV-Freak II is offline  
post #1511 of 11714 Old 02-21-2013, 06:41 PM - Thread Starter
AVS Forum Special Member
 
zoyd's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: Planet Dog
Posts: 6,804
Mentioned: 148 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1783 Post(s)
Liked: 1348
thanks for checking, turns out I need to package one more dll with the installation. I'll upload a new version tomorrow along with a new selection for using either round down (AVSHD,DVE) or normal rounding (GCD) gray scale stimulus levels calculation.

I'll also look at why the config file is not getting saved in win7. (edit: nevermind, just set the program to run as administrator)

Regarding the chroma 6 probe, that's one I'm not familiar with how well it works with the argyll drivers. it sounds like it's internal calibration tables (lcd vs. crt or plasma) won't be accessible.
zoyd is offline  
post #1512 of 11714 Old 02-22-2013, 10:38 AM - Thread Starter
AVS Forum Special Member
 
zoyd's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: Planet Dog
Posts: 6,804
Mentioned: 148 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1783 Post(s)
Liked: 1348
New version uploaded.


Modifications as of 2/22/2013

-Added external pattern dll file to installation package. This is required to run some of the pattern choices from the display patterns option.
-fixed another target mode/freemeasures bug
-removed the unused option "Use measured colors" for saturation reference and replaced with toggle for calculating actual stimulus percent based on a round down (AVSHD,DVE) or round normal (GCD, internal pattern) assumption. The previous behavior was to use whole number percents which generates (very small) errors.
-bumped version to 3.0.4.2
zoyd is offline  
post #1513 of 11714 Old 02-23-2013, 03:21 AM
Senior Member
 
JGrana's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: Rochester NY
Posts: 215
Mentioned: 6 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 148 Post(s)
Liked: 84
Zoyd - great work, many thanks!

I also wanted to mention that the ColorMunki Display is on sale at Adorama for $138.95.

I have the i1display Pro. Isn't the ColorMunki the same "guts"?
JGrana is online now  
post #1514 of 11714 Old 02-23-2013, 04:25 AM - Thread Starter
AVS Forum Special Member
 
zoyd's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: Planet Dog
Posts: 6,804
Mentioned: 148 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1783 Post(s)
Liked: 1348
yes, they are practically identical but the colormunki runs slower, I do not know if this is solely a firmware limitation or if the detector end of it is less sensitive.
zoyd is offline  
post #1515 of 11714 Old 02-23-2013, 05:35 AM
Advanced Member
 
PeterLewis's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 881
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 173 Post(s)
Liked: 126
Quote:
Originally Posted by JGrana View Post

Zoyd - great work, many thanks!

I also wanted to mention that the ColorMunki Display is on sale at Adorama for $138.95.

I have the i1display Pro. Isn't the ColorMunki the same "guts"?

I just purchased the colormunki last week for $170 and I love it compared to the i1D2 that I have.

I use the munki's original driver dll and the plasma spectral from Xrite with HCFR which Zoyd enabled and it is steady as can be in the low ire....Thanks Zoyd

One thing that I notice is that the munki does not under read red like the iD3 and require a matrix to increase red...

This is how I can tell.A couple of months ago geeksquad calibrated my plasma with a recently calibrated chroma5 and I have the pre-cal measurement of THX mode in default.Then when I purchased the munki and measured THX in default.The measurement was nearly identical especially the red reading.

So I just use the munki with a plasma spectral and have seen great results....If I happen to run into a spectro ipro I will make a matrix for my munki to get it as accurate as possible.

Sony OLED XBR-65A1E| XBR65X950B|XBR55X900B|2-BR100/Subs|4K X10 Player
Denon - X7200WA|Roku Ultra 4k|PS4
Mirage Omnisat V2 5.1.4 Dolby Atmos set up with SVS PB2000 Sub
PeterLewis is offline  
post #1516 of 11714 Old 02-23-2013, 08:38 AM
Newbie
 
HDTV-Freak II's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Posts: 8
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Hello zoyd,

I just tried the updated version from yesterday

under Sensor
I could now choose : D3 generic plasma


still ongoing with those blank fields:
under Argyll Meter Parameter

Display Type: the drop down field does not include anything, just blank area...
Reading Type: contact or projector, possible to choose
Spectral sample: blank drop down field, nothing there to choose....
- looks like that here the .dll is not working properly?



by the way.. as I had earlier an EODIS3, with those updates from here I had the same trouble starting....could not choose display type or else...
so this is why I´m now looking for a working HCFR again with my C6


looking forward to your improvment, good luck
best Regards smile.gif
HDTV-Freak II is offline  
post #1517 of 11714 Old 02-23-2013, 02:30 PM - Thread Starter
AVS Forum Special Member
 
zoyd's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: Planet Dog
Posts: 6,804
Mentioned: 148 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1783 Post(s)
Liked: 1348
Quote:
Originally Posted by HDTV-Freak II View Post

Hello zoyd,

I just tried the updated version from yesterday

under Sensor
I could now choose : D3 generic plasma


still ongoing with those blank fields:
under Argyll Meter Parameter

Display Type: the drop down field does not include anything, just blank area...
Reading Type: contact or projector, possible to choose
Spectral sample: blank drop down field, nothing there to choose....
- looks like that here the .dll is not working properly?



by the way.. as I had earlier an EODIS3, with those updates from here I had the same trouble starting....could not choose display type or else...
so this is why I´m now looking for a working HCFR again with my C6


looking forward to your improvment, good luck
best Regards smile.gif


All running well here under win7 english and german versions. Make sure you install and run as administrator and allow program to modify system (it installs the ccss files to [APPDATA]).

Any special modes of your probe are currently not supported by the Argyll drivers but it will work as a generic D3. refresh vs non-refresh modes should get added soon. To get more support for your probes you should talk to the Argyll developer (gwgill on AVS)


I made one addition to current code and have uploaded a new build.

Modifications as of 2/22/2013
-Added saturation sweep target points to CIE chart.


zoyd is offline  
post #1518 of 11714 Old 02-23-2013, 05:53 PM
Advanced Member
 
PeterLewis's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 881
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 173 Post(s)
Liked: 126
Zoyd,I notice on the new build it does not remember any of your previous settings/preference .When restarting,you have to keep entering preference/advance settings manually when starting a new calibration.

Also it keeps asking you what language before opening hcfr instead of remembering from your last entry.

Thanks buddy for all your exhaustive effort.I greatly appreciate it and you have given me a great experiance with my new colormunki and the new revised HCFR.smile.gif

Sony OLED XBR-65A1E| XBR65X950B|XBR55X900B|2-BR100/Subs|4K X10 Player
Denon - X7200WA|Roku Ultra 4k|PS4
Mirage Omnisat V2 5.1.4 Dolby Atmos set up with SVS PB2000 Sub
PeterLewis is offline  
post #1519 of 11714 Old 02-23-2013, 06:08 PM
AVS Forum Special Member
 
rahzel's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Canada
Posts: 3,645
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 2 Post(s)
Liked: 148
Quote:
Originally Posted by zoyd View Post

All running well here under win7 english and german versions. Make sure you install and run as administrator and allow program to modify system (it installs the ccss files to [APPDATA]).

Any special modes of your probe are currently not supported by the Argyll drivers but it will work as a generic D3. refresh vs non-refresh modes should get added soon. To get more support for your probes you should talk to the Argyll developer (gwgill on AVS)


I made one addition to current code and have uploaded a new build.

Modifications as of 2/22/2013
-Added saturation sweep target points to CIE chart.


Nice. Thanks zoyd.

edit: I'm experiencing the same thing as Peter. Settings don't save... not even the screenshot size.
rahzel is offline  
post #1520 of 11714 Old 02-23-2013, 06:18 PM
AVS Forum Special Member
 
LarryInRI's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: in Rhode Island
Posts: 5,377
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 1 Thread(s)
Quoted: 19 Post(s)
Liked: 192
Quote:
Originally Posted by PeterLewis View Post

Zoyd,I notice on the new build it does not remember any of your previous settings/preference .When restarting,you have to keep entering preference/advance settings manually when starting a new calibration.

Also it keeps asking you what language before opening hcfr instead of remembering from your last entry.

Thanks buddy for all your exhaustive effort.I greatly appreciate it and you have given me a great experiance with my new colormunki and the new revised HCFR.smile.gif


Sounds like you are running the install program over and over again. I have had none of the problems that you mention.

Hi, zoyd. Looks as though you have a new hobby. Thanks for all the hard work.

Larry
LarryInRI is offline  
post #1521 of 11714 Old 02-23-2013, 06:22 PM - Thread Starter
AVS Forum Special Member
 
zoyd's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: Planet Dog
Posts: 6,804
Mentioned: 148 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1783 Post(s)
Liked: 1348
Quote:
Originally Posted by LarryInRI View Post

Sounds like you are running the install program over and over again. I have had none of the problems that you mention.

Hi, zoyd. Looks as though you have a new hobby. Thanks for all the hard work.

Larry

hey, no prob. Just doing stuff I find useful (I got tired of using a spreadsheet for the inside the gamut calibrations).


for configuration settings to stick make sure you have set privs to adminstrator in the executable properties.

zoyd is offline  
post #1522 of 11714 Old 02-23-2013, 06:32 PM
Advanced Member
 
PeterLewis's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Posts: 881
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 173 Post(s)
Liked: 126
That did the trick,thanks zoyd...

Sony OLED XBR-65A1E| XBR65X950B|XBR55X900B|2-BR100/Subs|4K X10 Player
Denon - X7200WA|Roku Ultra 4k|PS4
Mirage Omnisat V2 5.1.4 Dolby Atmos set up with SVS PB2000 Sub
PeterLewis is offline  
post #1523 of 11714 Old 02-23-2013, 06:33 PM
AVS Forum Special Member
 
LarryInRI's Avatar
 
Join Date: Jun 2007
Location: in Rhode Island
Posts: 5,377
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 1 Thread(s)
Quoted: 19 Post(s)
Liked: 192
Or with Win 7, right click on the program file and select 'run as administrator.' But changing the privilege level is easier.

Larry
LarryInRI is offline  
post #1524 of 11714 Old 02-24-2013, 02:39 PM
AVS Forum Special Member
 
gwgill's Avatar
 
Join Date: Jan 2013
Location: Melbourne, Australia
Posts: 1,063
Mentioned: 23 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 330 Post(s)
Liked: 243
Quote:
Originally Posted by zoyd View Post

yes, they are practically identical but the colormunki runs slower, I do not know if this is solely a firmware limitation or if the detector end of it is less sensitive.

The firmware seems to add a minimum delay of 1 second to each measurement. Mechanically, optically and electrically it looks the same, and it appears to be factory calibrated in the same way.

Author of ArgyllCMS and ArgyllPRO ColorMeter
gwgill is offline  
post #1525 of 11714 Old 02-25-2013, 12:53 AM
Senior Member
 
Make73's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: Finland
Posts: 288
Mentioned: 3 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 54 Post(s)
Liked: 60
Would it be possible to add CalMan like .pdf report?
Make73 is offline  
post #1526 of 11714 Old 02-25-2013, 09:18 AM - Thread Starter
AVS Forum Special Member
 
zoyd's Avatar
 
Join Date: Sep 2006
Location: Planet Dog
Posts: 6,804
Mentioned: 148 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1783 Post(s)
Liked: 1348
zoyd is offline  
post #1527 of 11714 Old 02-25-2013, 09:22 AM
10k
AVS Forum Special Member
 
10k's Avatar
 
Join Date: Sep 2005
Posts: 3,410
Mentioned: 79 Post(s)
Tagged: 1 Thread(s)
Quoted: 2142 Post(s)
Liked: 2375
I noticed a very minor bug with the latest version over the weekend. If you set the option to "measure black & white" when measuring primaries using the "dvd generator", after you measure the primaries the dialog box asks you to "display white" twice instead of "display black" and then "display white".
10k is offline  
post #1528 of 11714 Old 02-25-2013, 04:00 PM
Senior Member
 
65Cobra427SC's Avatar
 
Join Date: Nov 2009
Location: Washington PA
Posts: 445
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 19 Post(s)
Liked: 17
Quote:
Originally Posted by zoyd View Post

Sure it's possible, are you volunteering?

ha ha ha
65Cobra427SC is offline  
post #1529 of 11714 Old 02-25-2013, 08:20 PM
Member
 
guida74's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 134
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 12 Post(s)
Liked: 13
zoyd, first off I too would like to thank you for all of your personal time & effort you have put into this.

I have a ColorMunki Display and would like some help making sure that I am using the correct settings in Fork HCFR when I perform my calibration on my Optoma HD8200 DLP projector.

Launch the ColorHCFR software
Select DVD manual (use the AVS HD 709 calibration disc, using window patterns for calibration)
Meter Name - select Xrite i1 DisplayPro, ColorMunki Display sensor
Display Type - refresh for DLP?
Reading Type - non-contact (meter pointed at screen on tripod) what's the recommended distance from screen?
Spectral Sample - ??? should this be left blank (none) or what do I select
Calibrate meter - is this req'd? If it is how is it to be done?
Adjust the sensor position to obtain the highest ftL reading

Advanced Menu/ Preferences - what tabs and settings should be modified; the CurtPalme Dummies guide settings are based on the older version of HCFR and the newer version with your fork has several new additions/ settings to be applied here.

No sense in performing a calibration if the initial software is set-up incorrectly.........
guida74 is offline  
post #1530 of 11714 Old 02-25-2013, 09:02 PM
Senior Member
 
Make73's Avatar
 
Join Date: Jan 2010
Location: Finland
Posts: 288
Mentioned: 3 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 54 Post(s)
Liked: 60
Quote:
Originally Posted by zoyd View Post

Sure it's possible, are you volunteering?

So you´re not interested, just asked... rolleyes.gif
Make73 is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply Display Calibration

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page


Forum Jump: 

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off