XBOX Panzer Dragoon Orta not 480P?? - AVS Forum | Home Theater Discussions And Reviews
Forum Jump: 
Closed Thread
 
Thread Tools
post #1 of 48 Old 08-08-2004, 10:03 PM - Thread Starter
Senior Member
 
meta's Avatar
 
Join Date: Aug 2001
Location: Los Angeles
Posts: 220
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 2 Post(s)
Liked: 10
i can ONLY get PDO to display on my Sony HS20 when xbox control panel is set to 480i

the game's box (and several websites) indicates the game is 480p

when xbox control panel set to enable 480p, i get gibberish on the screen.

can anyone here CONFIRM that the game can actually output 480p - and if so, what could be my problem?

PS: i have NO problem displaying other 480p games correctly (007 EON, Myst 3, Pandora, Max Payne 2, etc.)
meta is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 48 Old 08-09-2004, 07:10 AM
AVS Forum Special Member
 
turls's Avatar
 
Join Date: Feb 2000
Location: Central IL
Posts: 4,982
Mentioned: 8 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 510 Post(s)
Liked: 228
It is at least 480p because when I rented it and played on my Sammy DLP I would have gotten black screen if it was only 480i--this has happened on every other 480i only game until I temporarily swap my inputs around.

Matt
turls is offline  
post #3 of 48 Old 08-09-2004, 07:17 AM
 
dschroll's Avatar
 
Join Date: Sep 2002
Posts: 1,387
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Yep, I'll also chime in and say that it is 480p.
dschroll is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 48 Old 08-09-2004, 08:30 AM
AVS Forum Addicted Member
 
Josh Z's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: Planet Boston, source of the spice, Melange.
Posts: 25,181
Mentioned: 33 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 4390 Post(s)
Liked: 3338
Definitely 480p and 16:9.

Josh Z
Television and Home Theater Writer/Editor, Primetimer.com

My opinions are my own and do not necessarily reflect those of my employers, whoever they may be.
Josh Z is offline  
post #5 of 48 Old 08-09-2004, 10:18 AM - Thread Starter
Senior Member
 
meta's Avatar
 
Join Date: Aug 2001
Location: Los Angeles
Posts: 220
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 2 Post(s)
Liked: 10
can anyone venture a guess then why all other 480p titles works just fine (and i verified i'm actually projecting a progessive signal using the Info function of the HS20), but as soon as i pop in PDO, i get gibberish?

when i take it out & put in another 480p title, it works just fine again?

is the problem with the xbox, the game or the projector?
meta is offline  
post #6 of 48 Old 08-09-2004, 11:50 AM
AVS Forum Special Member
 
ChrisFB's Avatar
 
Join Date: Aug 2003
Posts: 2,387
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 19 Post(s)
Liked: 34
Weird stuff - maybe test a game that is 480p AND widescreen? Don't know what to tell you except maybe to try another copy or something. You've troubleshot everything else.

Panasonic 65" VT60 (calibrated by Jeff Meier), Marantz 6005, Kef Q towers/rears Kef Reference center, Win 7 Pro with XBMC, Harmony Ultimate One
Xbox Live: Arbitrage XXL
ChrisFB is offline  
post #7 of 48 Old 08-09-2004, 09:29 PM
AVS Forum Addicted Member
 
Josh Z's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: Planet Boston, source of the spice, Melange.
Posts: 25,181
Mentioned: 33 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 4390 Post(s)
Liked: 3338
Could just be a bad disc, maybe?

Josh Z
Television and Home Theater Writer/Editor, Primetimer.com

My opinions are my own and do not necessarily reflect those of my employers, whoever they may be.
Josh Z is offline  
post #8 of 48 Old 08-09-2004, 09:45 PM
 
Dean Martin's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Location: Video Games University
Posts: 4,104
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Isn't PDO also 720p? If so, and you have that checked in the menu and your TV doesn't do 720p, you would get gibberish, or no picture.
Dean Martin is offline  
post #9 of 48 Old 08-10-2004, 07:27 AM
AVS Forum Special Member
 
NoThru22's Avatar
 
Join Date: May 2003
Location: Baltimore, MD
Posts: 9,717
Mentioned: 18 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 379 Post(s)
Liked: 169
No, PDO doesn't do 720p, it's one of the most graphic intensive games on Xbox.

Your mom is a classy lady!

Tom's Book Blog

PSN: Macello / Xbox: Macello
NoThru22 is offline  
post #10 of 48 Old 08-10-2004, 12:15 PM - Thread Starter
Senior Member
 
meta's Avatar
 
Join Date: Aug 2001
Location: Los Angeles
Posts: 220
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 2 Post(s)
Liked: 10
the best info i have to date is that PDO is a 480p 16:9 game. (my projector can do 480p, 720p. and 1080i)

the only previous oddity i had was with 007 EON (where you have to DISABLE 1080i to get progressive scan to work)

does ANYONE have past experience with an official 480p title with a 'specific bad disk' where 480i works, but 480p doesn't (and able to exchane it for a good copy where 480p DOES work)?

this whole thing makes no sense to me - i'm trying to exchange the game, but ebgames is out of stock here (and the game has been discontinued)
meta is offline  
post #11 of 48 Old 08-10-2004, 04:57 PM
AVS Forum Special Member
 
NoThru22's Avatar
 
Join Date: May 2003
Location: Baltimore, MD
Posts: 9,717
Mentioned: 18 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 379 Post(s)
Liked: 169
No, it's pretty much a myth that a damaged copy of a game can cause things like that to not work. It's not a car engine where a belt can break.

Your mom is a classy lady!

Tom's Book Blog

PSN: Macello / Xbox: Macello
NoThru22 is offline  
post #12 of 48 Old 08-10-2004, 10:34 PM - Thread Starter
Senior Member
 
meta's Avatar
 
Join Date: Aug 2001
Location: Los Angeles
Posts: 220
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 2 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally posted by nothru22
No, it's pretty much a myth that a damaged copy of a game can cause things like that to not work. It's not a car engine where a belt can break.
ok, i'll bite.

based on my original description of the problem:

all my 480p titles displays perfectly EXCEPT this one. you indicate that it can not be a problem with the game disk - so what would be your diagnosis (and why does it only surface with this specific title?)
meta is offline  
post #13 of 48 Old 08-11-2004, 08:54 AM
AVS Forum Special Member
 
turls's Avatar
 
Join Date: Feb 2000
Location: Central IL
Posts: 4,982
Mentioned: 8 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 510 Post(s)
Liked: 228
You may want to consider trying the title on another TV, that would help narrow things down.

Matt
turls is offline  
post #14 of 48 Old 08-11-2004, 03:23 PM
AVS Forum Special Member
 
cyberbri's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: San Jose, CA
Posts: 8,103
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 2 Post(s)
Liked: 54
Have you tried any other widescreen 480p titles? I know Midnight Club II is WS, as is SSX3 - just a couple of games I own (most Xbox games support 480p).
cyberbri is offline  
post #15 of 48 Old 08-17-2004, 11:54 PM
Member
 
the_Skywise's Avatar
 
Join Date: Nov 2000
Location: Indianapolis, IN, USA
Posts: 90
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
I have a 42PX20 Plasma and just popped in Panzer Dragoon and all I get is gibberish as well. I also have Halo and Dead or Alive 3 (both supposedly 480p) and they both play and handle fine. I can only play it in 480i mode.
the_Skywise is offline  
post #16 of 48 Old 08-18-2004, 02:29 AM - Thread Starter
Senior Member
 
meta's Avatar
 
Join Date: Aug 2001
Location: Los Angeles
Posts: 220
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 2 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally posted by cyberbri
Have you tried any other widescreen 480p titles? I know Midnight Club II is WS, as is SSX3 - just a couple of games I own (most Xbox games support 480p).
as i mentioned in my original post, i have NO problem displaying other 480p games correctly, including widescreen 480p ones such as 007 EON and Max Payne 2.

i just got Project Gotham 2 & it also looks great in 480p / widescreen

... and finally i notice someone else is having the same problem with PDO. the plot thickens.
meta is offline  
post #17 of 48 Old 08-18-2004, 07:53 AM
AVS Forum Special Member
 
kilmar's Avatar
 
Join Date: Jan 2003
Location: NYC
Posts: 1,304
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally posted by the_Skywise
I have a 42PX20 Plasma and just popped in Panzer Dragoon and all I get is gibberish as well. I also have Halo and Dead or Alive 3 (both supposedly 480p) and they both play and handle fine. I can only play it in 480i mode.
I have a Panasonic 50" 6UY and just popped in PDO and it works fine in 16:9 and what I'm guessing is 480p. Not sure what the problem may be...
kilmar is offline  
post #18 of 48 Old 08-18-2004, 09:54 AM
Member
 
the_Skywise's Avatar
 
Join Date: Nov 2000
Location: Indianapolis, IN, USA
Posts: 90
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Will the 6uy do 720p? The 42PX20 won't (480p and 1080i only) and even though I've got that setting shut off in the XBox console, I'm wondering if Panzer Dragoon isn't trying to do 720p...
the_Skywise is offline  
post #19 of 48 Old 08-18-2004, 10:32 AM
AVS Forum Addicted Member
 
Josh Z's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: Planet Boston, source of the spice, Melange.
Posts: 25,181
Mentioned: 33 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 4390 Post(s)
Liked: 3338
Is this a recently-developed problem with a game that previously played fine, or have you never been able to get it to play in 480p?

I'm wondering if there's a batch of bad discs out there with incorrect 480p flagging that the X-Box can't recognize? Or possibly it's a problem with X-Boxes of a certain firmware update that is incompatible with this disc for some reason.

Just wild-ass guesses, but I thought I'd throw them out there. I recommend trying to play the disc on another X-Box if you have any friends with one.

Josh Z
Television and Home Theater Writer/Editor, Primetimer.com

My opinions are my own and do not necessarily reflect those of my employers, whoever they may be.
Josh Z is offline  
post #20 of 48 Old 08-18-2004, 11:03 AM
Member
 
the_Skywise's Avatar
 
Join Date: Nov 2000
Location: Indianapolis, IN, USA
Posts: 90
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
In my case the game has never worked in 480p mode. This is on a Halo-Special Edition XBox (mmm... translucent green...).

Unfortunately, I'm the only one with an HDTV in my group of friends so I can't test on another monitor.

Otherwise it's a sound theory. I just wish I could prove it! :)

(Google searching didn't turn up anything useful...)
the_Skywise is offline  
post #21 of 48 Old 08-18-2004, 11:04 AM
AVS Forum Special Member
 
cyberbri's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: San Jose, CA
Posts: 8,103
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 2 Post(s)
Liked: 54
Do any of your friends have the game, or can you try renting another copy?


I've heard about this too.
If the input you're using accepts 480i, try turning everything off and see if it works on 480i. Then turn on one mode at a time (ws, 480p, 720p, 1080i, etc.)
cyberbri is offline  
post #22 of 48 Old 08-18-2004, 11:08 AM
AVS Forum Special Member
 
ChrisFB's Avatar
 
Join Date: Aug 2003
Posts: 2,387
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 19 Post(s)
Liked: 34
My guess is you are correct. There is either a bad batch of discs out there where the 480p flagging is messed up (PDO has worked for everyone else in 16:9 and widescreen myself included) or perhaps there is a problem with running this title in 480p on newer versions of XBoxes.

I don't see anyway to solve it other than to try to find an older rental copy, try yours in a different Xbox (particularly if your Xbox is newer), or some such other trial and error solution. The game is decent with some nice graphics but I wouldn't waste much time on troubleshooting this oddity.

Panasonic 65" VT60 (calibrated by Jeff Meier), Marantz 6005, Kef Q towers/rears Kef Reference center, Win 7 Pro with XBMC, Harmony Ultimate One
Xbox Live: Arbitrage XXL
ChrisFB is offline  
post #23 of 48 Old 08-18-2004, 12:44 PM - Thread Starter
Senior Member
 
meta's Avatar
 
Join Date: Aug 2001
Location: Los Angeles
Posts: 220
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 2 Post(s)
Liked: 10
looks like you guys are narrowing in on the problem:

1- the game is fairly old (and to answer a previous question - no, it never worked on my system)

2- like the other person who has this problem, my xbox is brand new - so we both have probably the latest firmware

and yes, 480i works fine (but i wanted the game for the supposedly great graphics, so 480p is the mode i need to work)

PS: i checked my HS20 info panel - it reports receiving a 480p/60 signal (but displays gibberish)
meta is offline  
post #24 of 48 Old 08-18-2004, 01:02 PM
AVS Forum Special Member
 
cyberbri's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: San Jose, CA
Posts: 8,103
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 2 Post(s)
Liked: 54
Is ws checked as well? Maybe it can only do 480p in widescreen? Any TV display modes (wide, normal, panorama, etc.) to check?


BTW, there probably won't be too much of a difference between 480i and 480p. So if your TV accepts the 480i signal through that input, and you can't seem to get 480p working, I'd say don't stress over it and just play in 480i.
cyberbri is offline  
post #25 of 48 Old 08-18-2004, 01:19 PM
AVS Forum Special Member
 
ChrisFB's Avatar
 
Join Date: Aug 2003
Posts: 2,387
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 19 Post(s)
Liked: 34
To be honest, getting the Xbox 480p native is very preferable. I have never seen it run through any deinterlacer and come close to the quality it outputs when done in the unit itself (not that the Xbox stuns me with its quality but it is much better in 480p than 480i and I imagine you'd have to run it through one incredible unit to make up the difference when viewing it on a quality set). Also widescreen is 480p only.

At this point, I'm almost certain it is a compatibility issue between the game and newer Xbox units - I believe they are using a Focus chip now for the video out? Anyway, MSFT has to rework its bios to be compatible with this chip as did all the xbox-scene hacking teams. I'd venture that there is something in the game's 480p flag that doesn't agree with it. Unfortunate problem for those looking to check out cool graphics but like I said before - I wouldn't sweat too much over it.

Panasonic 65" VT60 (calibrated by Jeff Meier), Marantz 6005, Kef Q towers/rears Kef Reference center, Win 7 Pro with XBMC, Harmony Ultimate One
Xbox Live: Arbitrage XXL
ChrisFB is offline  
post #26 of 48 Old 08-18-2004, 03:14 PM
AVS Forum Addicted Member
 
Josh Z's Avatar
 
Join Date: Jul 2002
Location: Planet Boston, source of the spice, Melange.
Posts: 25,181
Mentioned: 33 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 4390 Post(s)
Liked: 3338
Quote:
Originally posted by ChrisFB
To be honest, getting the Xbox 480p native is very preferable. I have never seen it run through any deinterlacer and come close to the quality it outputs when done in the unit itself
Video games work differently than DVD movies. The X-Box is doing more than just deinterlacing when set for 480p. You're actually seeing more pixels.

So, yes, 480p on video games will always better if the game supports it, regardless of what type of deinterlacer you have in the display.

Josh Z
Television and Home Theater Writer/Editor, Primetimer.com

My opinions are my own and do not necessarily reflect those of my employers, whoever they may be.
Josh Z is offline  
post #27 of 48 Old 08-18-2004, 03:44 PM
Member
 
the_Skywise's Avatar
 
Join Date: Nov 2000
Location: Indianapolis, IN, USA
Posts: 90
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Is it possible an XBox live update may solve the problem? (Not that I *have* live) Or is this just something I'll have to live with?

Let's hear it for compatibility!!
the_Skywise is offline  
post #28 of 48 Old 08-18-2004, 03:47 PM
AVS Forum Special Member
 
cyberbri's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: San Jose, CA
Posts: 8,103
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 2 Post(s)
Liked: 54
Even if you don't have Live, you can still get the update with a bb connection and a live-enabled game.

I just wanted the update so I could get my Dashboard in 480p. I used Ralli Sport Challenge 2, went to sign up, and it had to download the update before proceeding. After it downloaded the update, I just cancelled out of the online stuff and had the update (have to pull both triggers and depress both thumbsticks on the Dasbhoard, timing crucial, to get it to work right).
cyberbri is offline  
post #29 of 48 Old 08-18-2004, 10:58 PM
AVS Forum Special Member
 
ChrisFB's Avatar
 
Join Date: Aug 2003
Posts: 2,387
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 19 Post(s)
Liked: 34
The update is for the dashboard. When you launch a game the bios loads and then executes the game directly. If it is indeed an internal issue between this game and newer xboxes it likely lies in the hardware (new focus chip) or the altered bios to run said harfdware. There just isn't anything one can do about it other than get a different Xbox (and this comes from someone who knows a bit about modding and ripping these things down). Granted it could always be a bad batch of PDO discs you guys lucked into but if it's the hardware, there's nothing that can be done.

Panasonic 65" VT60 (calibrated by Jeff Meier), Marantz 6005, Kef Q towers/rears Kef Reference center, Win 7 Pro with XBMC, Harmony Ultimate One
Xbox Live: Arbitrage XXL
ChrisFB is offline  
post #30 of 48 Old 08-19-2004, 12:05 PM
Member
 
the_Skywise's Avatar
 
Join Date: Nov 2000
Location: Indianapolis, IN, USA
Posts: 90
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Thanks, I thought the update would also flash the BIOS...

I ran some more tests last night. My plasma reports that the XBox is trying to do 480p. Reconfiguring the XBox to different screen modes (widescreen, letterbox, etc) while doing 480p has no effect. Shutting off 480p and 720p and specifying only 1080i reconfigures the system to do 480i. Definitely appears to be an XBox chipset/bad disk issue.
the_Skywise is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Closed Thread Xbox Area

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page


Forum Jump: 

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off