GTA4 Freeze your PS3? - AVS Forum | Home Theater Discussions And Reviews
Forum Jump: 
Reply
 
Thread Tools
post #1 of 127 Old 04-29-2008, 12:11 AM - Thread Starter
AVS Forum Special Member
 
Conspiracy*'s Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Omaha, Ne
Posts: 2,235
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 27 Post(s)
Liked: 39
Ok so...within the first 30 mins of gameplay I've had to hard boot my ps3 three times because of GTA4. Disc is clean. Never had problems with any other game locking me up. Any ideas?

"Damn, you can't get black levels like that on your projector!"
- My brother, just before he realized his LED display had died.

Link to my Basement build
https://www.avsforum.com/t/1529034/conspiracy-basement-build
Conspiracy* is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 127 Old 04-29-2008, 12:47 AM
Member
 
Calkhan's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 19
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by Conspiracy* View Post

Ok so...within the first 30 mins of gameplay I've had to hard boot my ps3 three times because of GTA4. Disc is clean. Never had problems with any other game locking me up. Any ideas?

On other forums, they are reporting this too......

http://ps3forums.com/showthread.php?t=136545

http://boardsus.playstation.com/play...read.id=370613

people seem to think its more of an issue with the 60 GB....which I have, but I have not purchase a copy of GTA IV yet.
Calkhan is offline  
post #3 of 127 Old 04-29-2008, 01:15 AM
AVS Forum Special Member
 
TheCrackedJack's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Central PA
Posts: 1,283
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Seems like they are getting lots of calls about freezing. Reminds me of Assassins Creed supposedly freezing PS3's. I never had it freeze on me though (AC), don't have GTA yet.

You know "that look" women get when they want sex? Me neither. - Steve Martin
TheCrackedJack is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 127 Old 04-29-2008, 01:33 AM
AVS Forum Special Member
 
bdoyledimou's Avatar
 
Join Date: Aug 2003
Location: Markham, Ont
Posts: 1,157
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 5 Post(s)
Liked: 14
Yeah i got this issue as well.
I thought i had it fixed with a hard reboot, but it only lasted 30 minutes.
launch PS3 60 Gb here as well.

I am Burnt of wrassle on Offical sony forums and Wrassle on PSN btw.

PSN: Wrassle
360: Burnt of Wrassl
bdoyledimou is offline  
post #5 of 127 Old 04-29-2008, 02:12 AM
AVS Forum Special Member
 
Cynn's Avatar
 
Join Date: Aug 2005
Location: Atlanta GA.
Posts: 1,546
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Perhaps you should delete the install file and re-do?

twitter.com/Cynnthetic
I own X360 - Wii - PS3
I see @ 1080p
I'm BROKE!
Cynn is offline  
post #6 of 127 Old 04-29-2008, 02:32 AM
Senior Member
 
JSLM's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Posts: 350
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 2 Post(s)
Liked: 10
I've been playing since 12:15 CST and it's 3:30 (YAWN). No freezing here with a 60GB (bought mine last May).

PSN ID: Jay_Slim
JSLM is offline  
post #7 of 127 Old 04-29-2008, 02:50 AM
AVS Forum Special Member
 
Slacker George's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Posts: 3,947
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 15 Post(s)
Liked: 33
I've got a launch 60GB and haven't had any issues. Those that are getting freezes, are you using a replacement hard drive?
Slacker George is offline  
post #8 of 127 Old 04-29-2008, 05:59 AM
AVS Forum Special Member
 
PJ_Rage's Avatar
 
Join Date: Aug 2001
Posts: 4,380
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Wow I can't believe so many people already had problems. Seems like too many to be a conspiracy. I'm surprised none of the reviewers noticed it?

Hopefully I don't have the issue!!

SXRD/Oppo/Yamaha/Klipsch
PS3/PSN: pj_rage
360/Live: pjrage82

Quote:
Originally Posted by Daekwan
Dude please, your list of toys is so long its like Santa is your dad lol.
PJ_Rage is offline  
post #9 of 127 Old 04-29-2008, 09:06 AM
AVS Forum Special Member
 
Scotty L's Avatar
 
Join Date: Nov 2002
Location: Northern VA
Posts: 2,378
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Rumors from those links indicate Gamestop may have gotten a bad batch of copies. Just a rumor but better than nothing ;P

"ANYONE who pc games that doesn't have a 360 controller for pc use, well frankly isn't a gamer at all."
Scotty L is offline  
post #10 of 127 Old 04-29-2008, 09:11 AM
Member
 
TonyLukes3's Avatar
 
Join Date: Dec 2007
Location: SW Florida
Posts: 111
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
I had it freeze once when I tried launching the online for the first time, 40GB here. Restarted the PS3, no problems after that.

Sal

PSN - TonyLukes
TonyLukes3 is offline  
post #11 of 127 Old 04-29-2008, 09:11 AM
Senior Member
 
Dagg21's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 388
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 5 Post(s)
Liked: 11
I would be really interested to see how much space they have for those who are freezing
Dagg21 is offline  
post #12 of 127 Old 04-29-2008, 09:17 AM
 
TyrantII's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Boston
Posts: 9,953
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 833
No problems here, launch 60 w/ original HD.
TyrantII is offline  
post #13 of 127 Old 04-29-2008, 09:25 AM
 
kekborg's Avatar
 
Join Date: Apr 2007
Location: Omaha, NE
Posts: 4,619
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
For the record, bought game at walmart, using a 60 gig, hour into gameplay, no issues.
kekborg is offline  
post #14 of 127 Old 04-29-2008, 09:33 AM
AVS Forum Special Member
 
bassmonkeee's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 4,478
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Well, I bought my copy last night at GameStop, and I played for about 30 minutes last night, and then for an hour this morning with no problems. Done a few missions, bought some clothes and gone on a bowling date.

And, this was on a 60GB purchased in January, 2007.

Sorry to hear there are problems for some people. FWIW, I never had problems with Assassin's Creed, either.

PSN/XBL: bassmonkeee
Wii number: Who cares?
bassmonkeee is offline  
post #15 of 127 Old 04-29-2008, 09:42 AM
Member
 
ua518's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 34
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
My copy started freezing while I was on the second mission, driving Roman back to his office.
I'm not sure how valid this is, or even if it makes sense, but I disconnected my PS3 from the network and took the wires out. Since then it's been working fine.

PS3 60gb bought in March 2007. GTAIV purchased at a random store in Toronto.
ua518 is offline  
post #16 of 127 Old 04-29-2008, 09:45 AM
Advanced Member
 
Durbo20vT's Avatar
 
Join Date: Nov 2006
Location: Connecticut
Posts: 572
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 1 Post(s)
Liked: 10
had a buddy play from midnight last night thru 7 am and no freezing for him...

The Ride

Ps3 500gb & Ps3 250gb
Xbox 360 Elite
Durbo20vT is offline  
post #17 of 127 Old 04-29-2008, 09:45 AM
AVS Forum Special Member
 
mboojigga's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Location: Little Rock AFB, Arkansas
Posts: 9,241
Mentioned: 5 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 699 Post(s)
Liked: 935
Rockstar address GTA IV 'freezes'
(On the PS3)
by Luke Guttridge
29 april 2008
With anecdotal evidence from internet forums suggesting that Grand Theft Auto IV might be suffering from intermittent crashes on both launch platforms, Rockstar have initially offered advice for PS3 players.

Forumites have reported crashes and freezes following the game's intro-sequence, and the publisher say that if this happens you should delete your game data and reinstall GTA IV.

Apparently, the problem is more prevalent on the earlier 60GB model console.

How widespread this problem is remains unclear, given the entirely unrepresentative nature of online communities.


http://www.n4g.com/News-140500.aspx

The 5.0 is here
mboojigga is offline  
post #18 of 127 Old 04-29-2008, 10:27 AM
AVS Forum Special Member
 
NJ3118's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: Northern New Jersey
Posts: 1,206
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by mboojigga View Post

Rockstar address GTA IV 'freezes'
(On the PS3)
by Luke Guttridge
29 april 2008
With anecdotal evidence from internet forums suggesting that Grand Theft Auto IV might be suffering from intermittent crashes on both launch platforms, Rockstar have initially offered advice for PS3 players.

Forumites have reported crashes and freezes following the game's intro-sequence, and the publisher say that if this happens you should delete your game data and reinstall GTA IV.

Apparently, the problem is more prevalent on the earlier 60GB model console.

How widespread this problem is remains unclear, given the entirely unrepresentative nature of online communities.


http://www.n4g.com/News-140500.aspx

that was quick for a response, not sure that actually came from Rockstar though, seems too quick

I have a fever and the only cure is more Blu-Ray....
NJ3118 is offline  
post #19 of 127 Old 04-29-2008, 10:39 AM
Senior Member
 
Dagg21's Avatar
 
Join Date: Dec 2005
Posts: 388
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 5 Post(s)
Liked: 11
I have a launch PS3 60gb (well cared for) and had no issue installing or playing for about 45 minutes.

For the record only freezes I have ever had were software related with the autosave on NHL08(known issue). Other than that I have had no issues.
Dagg21 is offline  
post #20 of 127 Old 04-29-2008, 10:40 AM
AVS Forum Special Member
 
8IronBob's Avatar
 
Join Date: Nov 2005
Location: Suburbs of Cleveland, Ohio
Posts: 2,896
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 61 Post(s)
Liked: 24
Well, I have a 40GB 2nd gen PS3, and upgraded that to a Toshiba 160GB HDD. Do you think that would be significant as far as anything? I mean, I'm quite sure that this would probably lead to a pretty good experience. Hmm... Hopefully Amazon's copies are tested to keep from freezing during gameplay.

Living Room: Samsung UN46A750 46" ToC 1080p, Yamaha HTC-6160 AV Receiver, JBL Cinema 480 5.1 Speakers, Magnavox HDD/DVD Recorder, Scientific Atlanta Explorer 8300HD.
Master Bedroom: Sony KDL-55W950B 55" 1080p, Sony HT-XT1 Soundbar, Xbox One, Scientific Atlanta 8300HD
Basement: Toshiba 32TL515U 32" 1080p 3DTV, PlayStation 3, Xbox 360, Bose Companion II Series 2 2.1 Speakers, Panasonic DMR-EZ28 DVD Recorder
8IronBob is offline  
post #21 of 127 Old 04-29-2008, 10:42 AM
Member
 
hotchip's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Western Australia
Posts: 172
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 3 Post(s)
Liked: 15
bought the game at 9am and played through till 12:30am (long day) Absolutely no problems.
hotchip is offline  
post #22 of 127 Old 04-29-2008, 10:49 AM
AVS Forum Special Member
 
macd23's Avatar
 
Join Date: Jan 2004
Location: Massachusetts
Posts: 1,637
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 10 Post(s)
Liked: 11
For those playing and or having freezing issues, please vote in the poll

https://www.avsforum.com/avs-vb/showthread.php?t=1024329

Verizon FIOS (Norfolk County, MA)
Samsung 55" 4K UHD (UN55JU6400)
Yamaha HTR-5730 surround system
Playstation 3
macd23 is offline  
post #23 of 127 Old 04-29-2008, 11:05 AM
AVS Forum Special Member
 
tgable's Avatar
 
Join Date: Dec 2002
Posts: 3,356
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 24 Post(s)
Liked: 78
Quote:
Originally Posted by PJ_Rage View Post

Wow I can't believe so many people already had problems.

What numbers do you have that we don't?

Sony 930E, Denon 3400H, PS4 Pro, XBX, Switch
tgable is offline  
post #24 of 127 Old 04-29-2008, 11:40 AM
AVS Forum Special Member
 
eddy_winds's Avatar
 
Join Date: Mar 2007
Posts: 4,671
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 11
Quote:
Originally Posted by 8IronBob View Post

Hopefully Amazon's copies are tested to keep from freezing during gameplay.

Oh, no I pre-ordered..
Lol

My mom works for Sony, and she brought home a copy of "Starhawk BETA"
I quickly slipped it into my trusty PS3, and started playing.


GOOZEX Game/Movie Exchange
eddy_winds is offline  
post #25 of 127 Old 04-29-2008, 11:45 AM
AVS Forum Special Member
 
tgable's Avatar
 
Join Date: Dec 2002
Posts: 3,356
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 24 Post(s)
Liked: 78
This thread has far more traffic and the problem looks pretty rare.

http://www.neogaf.com/forum/showthread.php?t=288359

It is also happening to 360 owners.

Edit: This list of people effected is like a dozen out of nearly 300 replies.

Sony 930E, Denon 3400H, PS4 Pro, XBX, Switch
tgable is offline  
post #26 of 127 Old 04-29-2008, 11:47 AM
Member
 
rwt2006's Avatar
 
Join Date: Jan 2008
Location: Houston, TX
Posts: 78
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 2 Post(s)
Liked: 10
60gig from last june or july with 0 freezes or hicups so far after an hour

Gamertag - Okinz
rwt2006 is offline  
post #27 of 127 Old 04-29-2008, 11:59 AM
Member
 
SgtBulldog's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Posts: 50
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
Played 2 hours on my 60gig and no probs here.
SgtBulldog is offline  
post #28 of 127 Old 04-29-2008, 12:31 PM
AVS Forum Special Member
 
Cysquatch's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Folsom, CA
Posts: 3,335
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 12 Post(s)
Liked: 14
There's an apparent fix out there. Worth giving it a shot. I have a launch 60gb and have had no freezing issues yet.

http://www.totallyps3.com/gameinfo.p...ews&newsid=433

Quote:


GTA IV freezing on start up? Panic not, 60gb PS3 owners...
By Phil May - 29 Apr 08
Reports are currently circulating describing a glitch with GTA IV on certain PS3s

Initial reports seem to suggest that the 60GB launch models are most affected by the glitch but don't worry, there's a very simple solution that'll help you get back on the road in no time at all.

1) Delete ALL GTA IV game data, including the pre-install and any game saves (if you've got that far)

2) Update your console to the latest version of the firmware (if you haven't already done so).

3) Shut your console down (till you get the red shutdown light), Power off using the rocker switch at the back, then power back up, start your console up and re-install GTA IV as before.

4) You should now find the game starts once the cut scene has finished / is skipped.

If this doesn't work, then your only option is to contact Rockstar directly using the customer service number in the back of the manual. So far following the above steps seems to universally cure this freezing problem but in the event of a suspect disk or a PS3 fault, your best bet is to contact either Rockstar or Sony respectively

Cysquatch is offline  
post #29 of 127 Old 04-29-2008, 12:37 PM
AVS Forum Special Member
 
Scotty L's Avatar
 
Join Date: Nov 2002
Location: Northern VA
Posts: 2,378
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
^ How's that a fix though? It's just like reinstalling a program, only making sure your firmware is up to date. The process seems to be exactly the same if you were to play it the very first time.

"ANYONE who pc games that doesn't have a 360 controller for pc use, well frankly isn't a gamer at all."
Scotty L is offline  
post #30 of 127 Old 04-29-2008, 02:26 PM
 
TyrantII's Avatar
 
Join Date: Apr 2006
Location: Boston
Posts: 9,953
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 833
Quote:
Originally Posted by Scotty L View Post

^ How's that a fix though? It's just like reinstalling a program, only making sure your firmware is up to date. The process seems to be exactly the same if you were to play it the very first time.

It could have something to do with old firmwares corrupting game data, or not having the libraries most recently used in the game.

Or just corrupt file transfer period.

It's worth a try, it's fixed many a peoples issue before with other games and issues.
TyrantII is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply PlayStation Area

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page


Forum Jump: 

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off