Official JVC DILA-X500R / RS49U / RS4910U Owners Thread - Page 78 - AVS Forum | Home Theater Discussions And Reviews
Forum Jump: 
 2148Likes
Reply
 
Thread Tools
post #2311 of 6414 Old 09-16-2014, 12:33 PM
AVS Forum Addicted Member
 
Mike Garrett's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 27,902
Mentioned: 279 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 13516 Post(s)
Liked: 11139
Send a message via Skype™ to Mike Garrett
In checking into this more, from a trusted source, the firmware update, that I was told about is most likely the last update that was provided already.
Mike Garrett is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2312 of 6414 Old 09-16-2014, 12:36 PM
AVS Forum Special Member
 
curlyjive's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: Abington, PA
Posts: 2,152
Mentioned: 7 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 706 Post(s)
Liked: 323
Quote:
Originally Posted by AV Science Sales 5 View Post
In checking into this more, from a trusted source, the firmware update, that I was told about is most likely the last update that was provided already.
Are you referring to 1211.6? That is also on current shipping units.
curlyjive is offline  
post #2313 of 6414 Old 09-16-2014, 04:02 PM
Senior Member
 
twinturboaudi's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 249
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 94 Post(s)
Liked: 32
Hey guys. I seem to be getting a lot of black crush. Curious if there's a setting that might change this. I'm still learning what each setting does, since they are very different from what I'm used to. Thanks.
twinturboaudi is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2314 of 6414 Old 09-17-2014, 05:46 AM
AVS Forum Special Member
 
curlyjive's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: Abington, PA
Posts: 2,152
Mentioned: 7 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 706 Post(s)
Liked: 323
Quote:
Originally Posted by twinturboaudi View Post
Hey guys. I seem to be getting a lot of black crush. Curious if there's a setting that might change this. I'm still learning what each setting does, since they are very different from what I'm used to. Thanks.
In the gamma section, try a value of 2.3 or 2.4 and adjust the dark correction up a few clicks. Also check your brightness and contrast with test pattern.
curlyjive is offline  
post #2315 of 6414 Old 09-17-2014, 08:19 AM
Senior Member
 
twinturboaudi's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 249
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 94 Post(s)
Liked: 32
Quote:
Originally Posted by curlyjive View Post
In the gamma section, try a value of 2.3 or 2.4 and adjust the dark correction up a few clicks. Also check your brightness and contrast with test pattern.
Ok thank. I have it set to 2.2 right and am using the DVE disc. I'll try those different values.
twinturboaudi is offline  
post #2316 of 6414 Old 09-17-2014, 08:26 AM
Advanced Member
 
seanbryan's Avatar
 
Join Date: Jun 2001
Location: Knowhere
Posts: 943
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 283 Post(s)
Liked: 175
Quote:
Originally Posted by twinturboaudi View Post
Ok thank. I have it set to 2.2 right and am using the DVE disc. I'll try those different values.
Keep in mind, it's raising the "dark level" adjustment that will bring out more shadow detail. The 2.3 and 2.4 gamma presets will actually crush blacks more than the 2.2 setting, so the dark level adjustment is the key here.

Last edited by seanbryan; 09-17-2014 at 08:50 AM.
seanbryan is offline  
post #2317 of 6414 Old 09-17-2014, 08:30 AM
AVS Forum Special Member
 
curlyjive's Avatar
 
Join Date: May 2004
Location: Abington, PA
Posts: 2,152
Mentioned: 7 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 706 Post(s)
Liked: 323
Quote:
Originally Posted by seanbryan View Post
Keep in mind, it's raiding the "dark level" adjustment that will bring out more shadow detail. The 2.3 and 2.4 gamma presets will actually crush blacks more than the 2.2 setting, so the dark level adjustment is the key here.
They can. Not knowing what his starting gamma was, I suggested 2.3 or 2.4. 2.2 tends to run closer to 2 or below and can looked washed out. 2.3 or 2.4 with dark correction would probably look better and track closer to 2.3 with a dip to 2.2 at 5-10%
curlyjive is offline  
post #2318 of 6414 Old 09-17-2014, 12:06 PM
Senior Member
 
twinturboaudi's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 249
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 94 Post(s)
Liked: 32
Quote:
Originally Posted by seanbryan View Post
Keep in mind, it's raising the "dark level" adjustment that will bring out more shadow detail. The 2.3 and 2.4 gamma presets will actually crush blacks more than the 2.2 setting, so the dark level adjustment is the key here.
I was thinking that but figured I'd try it. When you say "dark level" are you talking brightness or is there something else in the menu? I'm coming from an epson 8500ub where it was pretty easy to understand what all the controls did. The Jvc, while far superior in picture quality, has a bit of a learning curve to the adjustments.
twinturboaudi is offline  
post #2319 of 6414 Old 09-17-2014, 01:50 PM
Advanced Member
 
seanbryan's Avatar
 
Join Date: Jun 2001
Location: Knowhere
Posts: 943
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 283 Post(s)
Liked: 175
Quote:
Originally Posted by twinturboaudi View Post
I was thinking that but figured I'd try it. When you say "dark level" are you talking brightness or is there something else in the menu? I'm coming from an epson 8500ub where it was pretty easy to understand what all the controls did. The Jvc, while far superior in picture quality, has a bit of a learning curve to the adjustments.
In the gamma menu there is the option to select your preset gamma curve (2.2, 2.3, 2.4, etc...) and below that you should see other adjustment options that can be applied to the gamma you select. I think they are called "picture tone", "?bright level?", and "dark level". It is the dark level adjustment you need to raise. This will bring out shadow detail in the darker APL images.
seanbryan is offline  
post #2320 of 6414 Old 09-17-2014, 03:13 PM
Advanced Member
 
Yukichon's Avatar
 
Join Date: Feb 2014
Location: Fort Collins, CO
Posts: 575
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 193 Post(s)
Liked: 100
Hi everyone

Just ordered my 4910 from Mike at AVS and got an amazing deal !
Super excited to receive it and get it set up once my HT is built. Can anyone recommend a good ceiling mount?
I will be mounting it at 15' 6" as per Mikes recommendation, but would also like to know how low I should hang it?
Yukichon is offline  
post #2321 of 6414 Old 09-17-2014, 04:01 PM
AVS Forum Addicted Member
 
DavidHir's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 14,423
Mentioned: 33 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 2646 Post(s)
Liked: 2352
Quote:
Originally Posted by Yukichon View Post
Hi everyone

Just ordered my 4910 from Mike at AVS and got an amazing deal !
Super excited to receive it and get it set up once my HT is built. Can anyone recommend a good ceiling mount?
I will be mounting it at 15' 6" as per Mikes recommendation, but would also like to know how low I should hang it?
Mike is awesome to work with and I am sure he can give you recommendations. In my case with my RS4810, I went with the Chief RPMA and 18" extension from ceiling (based on his recommendation). The mount has worked perfectly.
DavidHir is offline  
post #2322 of 6414 Old 09-17-2014, 04:50 PM
AVS Forum Special Member
 
jjcook's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Portland, OR
Posts: 1,125
Mentioned: 13 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 492 Post(s)
Liked: 202
Quote:
Originally Posted by Yukichon View Post
Hi everyone

Just ordered my 4910 from Mike at AVS and got an amazing deal !
Super excited to receive it and get it set up once my HT is built. Can anyone recommend a good ceiling mount?
I will be mounting it at 15' 6" as per Mikes recommendation, but would also like to know how low I should hang it?
Chief RPMA281 is the mount with JVC-specific adapter plate. RPMAU includes universal adapter arms instead. I have the RPMA281 on my JVC and the RSMAU (smaller version of the RPMAU) on my Mits. Both work great, I think the universal arms add a little more visual bulk to the mount (which may or may not be important to you, if its even visible depending on your mounting location).
jjcook is online now  
post #2323 of 6414 Old 09-17-2014, 06:31 PM
Advanced Member
 
Yukichon's Avatar
 
Join Date: Feb 2014
Location: Fort Collins, CO
Posts: 575
Mentioned: 1 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 193 Post(s)
Liked: 100
Quote:
Originally Posted by DavidHir View Post
Mike is awesome to work with and I am sure he can give you recommendations. In my case with my RS4810, I went with the Chief RPMA and 18" extension from ceiling (based on his recommendation). The mount has worked perfectly.
Quote:
Originally Posted by jjcook View Post
Chief RPMA281 is the mount with JVC-specific adapter plate. RPMAU includes universal adapter arms instead. I have the RPMA281 on my JVC and the RSMAU (smaller version of the RPMAU) on my Mits. Both work great, I think the universal arms add a little more visual bulk to the mount (which may or may not be important to you, if its even visible depending on your mounting location).
Thanks for the advice, is this the correct one? http://www.amazon.com/Chief-RPMA281-Custom-Elite-Mount/dp/B004SU2LD2
Yukichon is offline  
post #2324 of 6414 Old 09-17-2014, 06:44 PM
AVS Forum Addicted Member
 
Mike Garrett's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 27,902
Mentioned: 279 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 13516 Post(s)
Liked: 11139
Send a message via Skype™ to Mike Garrett
Quote:
Originally Posted by Yukichon View Post
Hi everyone

Just ordered my 4910 from Mike at AVS and got an amazing deal !
Super excited to receive it and get it set up once my HT is built. Can anyone recommend a good ceiling mount?
I will be mounting it at 15' 6" as per Mikes recommendation, but would also like to know how low I should hang it?
The RPAU does not fit the JVC projectors. I would go with:

RPMA281
CMA101
CMS???

The CMS??? is the drop tube. Would need to know screen height, screen placement, ceiling height and distance from ceiling to top of image. Call tomorrow and we can go over this info and work out what length drop tube you need.
Mike Garrett is offline  
post #2325 of 6414 Old 09-18-2014, 08:59 AM
AVS Forum Addicted Member
 
Kris Deering's Avatar
 
Join Date: Oct 2002
Location: The Pacific Northwet
Posts: 11,046
Mentioned: 223 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 4227 Post(s)
Liked: 7619
Have a friend that just installed a X500 and is looking for discrete codes for lens memories. Anyone here know if there are discrete codes for this that can point me in the right direction? THX.

My Home Theater UPDATED NOV 2019
Technical Editor/Writer Sound and Vision Magazine
Deep Dive AV - Calibration, Consulting and Education
Kris Deering is offline  
post #2326 of 6414 Old 09-18-2014, 11:18 AM
AVS Forum Special Member
 
Axel's Avatar
 
Join Date: Mar 2002
Location: Metro Detroit, MI, USA
Posts: 5,044
Mentioned: 3 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 219 Post(s)
Liked: 65
Quote:
Originally Posted by Kris Deering View Post
Have a friend that just installed a X500 and is looking for discrete codes for lens memories. Anyone here know if there are discrete codes for this that can point me in the right direction? THX.
RS232? If so, here ya go.

____
Axel

Axel is offline  
post #2327 of 6414 Old 09-18-2014, 11:56 AM
 
Join Date: Jul 2014
Posts: 136
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 66 Post(s)
Liked: 20
Will the 4910 be bright enough for a 125in diagonal 2.35 screen' it is a 1.1 gain white screen. I also like 3d' will the 4910 also be bright enough to light it up. I do like a some what bright pic. My room is pretty much a bat cave. Basement no lights 'black drape walls; Flat black ceiling and black carpet. My current epson 8350 is mounted 13ft 6in back. Just above top of screen. I have low ceiling down their like 7ft 8. I am stuck between the Epson 5030 and Sony hw40' I know they are bright with decent pic. But I know the 4910 will maybe be better. Just worried about a Dim image and the handshake issues. I use a Darbee also. Thanks for any help.
hotpepper007 is offline  
post #2328 of 6414 Old 09-20-2014, 12:03 PM
Member
 
surrey lad's Avatar
 
Join Date: Dec 2002
Location: Surrey, UK
Posts: 67
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 4 Post(s)
Liked: 10
iRule

Quote:
Originally Posted by Jnelson Young View Post
Do you guys find the network connection to be unstable? I use iRule and the only component I have problems with is the 4910. It's on-line maybe 50% of the time, the rest--mac mini, Onkyo 3009, Roku3, AppleTV are up 99% of the time.

Same here, very frustrating indeed. Things did improve with the latest firmware so now at 85% on-line. But since the update I have discovered a bug, with the x500 on the network and iRule connected to it I can't use any of the lens control features ie zoom, image shift etc using iRule or the JVC remote. I'm convinced its the PJREQ command causing the problem reason being within the first few days of upgrading the firmware my lens memory 'names' were strangely renamed PJREQ...weird.


When I close the iRule app on my nexus I can use the lens control features using the JVC remote.
surrey lad is offline  
post #2329 of 6414 Old 09-21-2014, 12:08 AM
Senior Member
 
dmoneyman2323's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: Colorado Springs, CO
Posts: 209
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 32 Post(s)
Liked: 35
Anyone know if the Calman 5 auto calibration software has come out for this projector yet? I was looking to buy a i1Display Pro and would like to do a basic calibration, just waiting on the software to come out.
dmoneyman2323 is offline  
post #2330 of 6414 Old 09-21-2014, 04:09 AM
Member
 
surrey lad's Avatar
 
Join Date: Dec 2002
Location: Surrey, UK
Posts: 67
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 4 Post(s)
Liked: 10
Quote:
Originally Posted by dmoneyman2323 View Post
Anyone know if the Calman 5 auto calibration software has come out for this projector yet? I was looking to buy a i1Display Pro and would like to do a basic calibration, just waiting on the software to come out.
Not yet, I bought an i1Display Pro about 2-3 months ago thinking the auto cal feature was imminent. Its gone extremely quiet on calmans forums regarding this.

Last edited by surrey lad; 09-21-2014 at 09:38 AM. Reason: poor spelling due to red wine!
surrey lad is offline  
post #2331 of 6414 Old 09-21-2014, 09:03 AM
AVS Forum Special Member
 
cardoski's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: Beyond The Wall.
Posts: 5,114
Mentioned: 11 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 2699 Post(s)
Liked: 3121
Quote:
Originally Posted by surrey lad View Post
Not yet, I bought an i1Display Pro about 2-3 months ago thinking the auto cal feature was emanate. Its gone extremely quite on calmans forums regarding this.

Same here, I was using HCFR but paid for Cal man for auto cal, pretty disappointed we have nothing.

Listening with Focal Elex headphones, Topping DSD Dac, SENCUN-audio tube preamp with tone control and Modded Little Dot hybrid tube amp with Voshkod 6ZH1P-EV tubes, Dual Discrete Op-Amp SS3602, and Alps Blue Velvet volume pot.

Watching in a room ensconced in velvet.
cardoski is offline  
post #2332 of 6414 Old 09-21-2014, 09:05 AM
AVS Forum Special Member
 
cardoski's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: Beyond The Wall.
Posts: 5,114
Mentioned: 11 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 2699 Post(s)
Liked: 3121
Curious to hear from those who have this PJ and a 150in scope screen. Building a new HT and will be replacing my 115in screen. I know there are calculators, I am specifically interested in actual owners opinions. :-)

How is the brightness?
what is your throw distance?

Listening with Focal Elex headphones, Topping DSD Dac, SENCUN-audio tube preamp with tone control and Modded Little Dot hybrid tube amp with Voshkod 6ZH1P-EV tubes, Dual Discrete Op-Amp SS3602, and Alps Blue Velvet volume pot.

Watching in a room ensconced in velvet.
cardoski is offline  
post #2333 of 6414 Old 09-21-2014, 10:30 AM
Senior Member
 
dmoneyman2323's Avatar
 
Join Date: May 2011
Location: Colorado Springs, CO
Posts: 209
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 32 Post(s)
Liked: 35
Quote:
Originally Posted by cardoski View Post
Same here, I was using HCFR but paid for Cal man for auto cal, pretty disappointed we have nothing.
Is HCFR pretty easy for beginners to learn? I wanted the auto cal feature of Calman because I didn't really want to spend a bunch of time learning the ends and outs of calibrating. But I may just get the i1Display and try out HCFR.

Shouldn't have sold my damn Lumagen (bad move)....
dmoneyman2323 is offline  
post #2334 of 6414 Old 09-21-2014, 10:55 AM
Senior Member
 
twinturboaudi's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Posts: 249
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 94 Post(s)
Liked: 32
I talked to a Calman rep on the phone and they said they have a 4910 in house and are working to get the autocal functional. They did say they were having problems with it though.
twinturboaudi is offline  
post #2335 of 6414 Old 09-21-2014, 11:05 AM
AVS Forum Addicted Member
 
DavidHir's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 14,423
Mentioned: 33 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 2646 Post(s)
Liked: 2352
They been having issues for how many months now?!
DavidHir is offline  
post #2336 of 6414 Old 09-21-2014, 01:14 PM
Member
 
Jnelson Young's Avatar
 
Join Date: May 2006
Location: Atlanta, GA
Posts: 93
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 47 Post(s)
Liked: 19
Quote:
Originally Posted by surrey lad View Post
Same here, very frustrating indeed. Things did improve with the latest firmware so now at 85% on-line. But since the update I have discovered a bug, with the x500 on the network and iRule connected to it I can't use any of the lens control features ie zoom, image shift etc using iRule or the JVC remote. I'm convinced its the PJREQ command causing the problem reason being within the first few days of upgrading the firmware my lens memory 'names' were strangely renamed PJREQ...weird.


When I close the iRule app on my nexus I can use the lens control features using the JVC remote.
The JVC remote works for me whether or not I am running iRule; JVC app, otoh, does not work when iRule is running.
Jnelson Young is offline  
post #2337 of 6414 Old 09-21-2014, 01:57 PM
AVS Forum Addicted Member
 
Mike Garrett's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 27,902
Mentioned: 279 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 13516 Post(s)
Liked: 11139
Send a message via Skype™ to Mike Garrett
Quote:
Originally Posted by hotpepper007 View Post
Will the 4910 be bright enough for a 125in diagonal 2.35 screen' it is a 1.1 gain white screen. I also like 3d' will the 4910 also be bright enough to light it up. I do like a some what bright pic. My room is pretty much a bat cave. Basement no lights 'black drape walls; Flat black ceiling and black carpet. My current epson 8350 is mounted 13ft 6in back. Just above top of screen. I have low ceiling down their like 7ft 8. I am stuck between the Epson 5030 and Sony hw40' I know they are bright with decent pic. But I know the 4910 will maybe be better. Just worried about a Dim image and the handshake issues. I use a Darbee also. Thanks for any help.
It will be bright enough in 2D for sure.
Mike Garrett is offline  
post #2338 of 6414 Old 09-21-2014, 02:00 PM
AVS Forum Addicted Member
 
Mike Garrett's Avatar
 
Join Date: Sep 2011
Posts: 27,902
Mentioned: 279 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 13516 Post(s)
Liked: 11139
Send a message via Skype™ to Mike Garrett
Quote:
Originally Posted by cardoski View Post
Curious to hear from those who have this PJ and a 150in scope screen. Building a new HT and will be replacing my 115in screen. I know there are calculators, I am specifically interested in actual owners opinions. :-)

How is the brightness?
what is your throw distance?

What gain screen?
Mike Garrett is offline  
post #2339 of 6414 Old 09-21-2014, 02:01 PM
AVS Forum Special Member
 
cardoski's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: Beyond The Wall.
Posts: 5,114
Mentioned: 11 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 2699 Post(s)
Liked: 3121
Quote:
Originally Posted by dmoneyman2323 View Post
Is HCFR pretty easy for beginners to learn? I wanted the auto cal feature of Calman because I didn't really want to spend a bunch of time learning the ends and outs of calibrating. But I may just get the i1Display and try out HCFR.

Shouldn't have sold my damn Lumagen (bad move)....

Here is a tutorial how to use it, you have to scroll down the page a bit.


http://www.curtpalme.com/forum/viewtopic.php?t=10457

Listening with Focal Elex headphones, Topping DSD Dac, SENCUN-audio tube preamp with tone control and Modded Little Dot hybrid tube amp with Voshkod 6ZH1P-EV tubes, Dual Discrete Op-Amp SS3602, and Alps Blue Velvet volume pot.

Watching in a room ensconced in velvet.
cardoski is offline  
post #2340 of 6414 Old 09-21-2014, 02:10 PM
AVS Forum Special Member
 
cardoski's Avatar
 
Join Date: Feb 2011
Location: Beyond The Wall.
Posts: 5,114
Mentioned: 11 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 2699 Post(s)
Liked: 3121
[QUOTE=AV Science Sales 5;27602881]What gain screen?[/QUOTE

Well I really like my unity screen so likely another unity, maybe a little gain. The walls and cieling will be completely velvet. Chances are i will be upgrading the JVC in the next 2 years with something brighter, but in case I want to have enough juice to light up a screen 150in. I am pretty sceptical it can, as my 115in screen is not overly bright.

Listening with Focal Elex headphones, Topping DSD Dac, SENCUN-audio tube preamp with tone control and Modded Little Dot hybrid tube amp with Voshkod 6ZH1P-EV tubes, Dual Discrete Op-Amp SS3602, and Alps Blue Velvet volume pot.

Watching in a room ensconced in velvet.
cardoski is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply Digital Hi-End Projectors - $3,000+ USD MSRP

Tags
Jvc , X500

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page


Forum Jump: 

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off