KV-32HS510 Resolution - AVS Forum | Home Theater Discussions And Reviews
Forum Jump: 
 
Thread Tools
post #1 of 12 Old 06-21-2019, 09:58 AM - Thread Starter
Newbie
 
Join Date: Jun 2019
Posts: 11
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 3 Post(s)
Liked: 4
KV-32HS510 Resolution

I wanted to clear up a confusion I had about the Sony KV-32HS510.

From what I can gather, some signals, maybe all of them, get digitally processed before getting displayed. I have found some discussions which claim that this set displays things as either 1080i or 510p, although I believe that those accounts are mixing up this set (which is 4:3) with set released the following year (which are 16:9).

I have found other accounts stating that this set displays inputs as 480p and does upscaling to anything on the analog inputs (including 240p and 480i sources). To make matters more confusing, I have found others who claim that this "upscaling" is only performed on particular inputs; possibly just on the DVI, or maybe just on the component inputs.

Can anyone please help me to know what resolution(s) this set is actually displaying sources at?

For more background, I am mostly planning to use it for games and DVDs. This information is important because I have systems at 240p which would need to be upscaled to 480p before being input to the monitor (in order to avoid processing lag) and because I have 480p systems and DVDs that I would like to play on the set as well, and I don't know if they will end up as 480p or some weird, processed 540p hybrid.

Pic of the set is included.

Thanks,

Brian
Attached Thumbnails
Click image for larger version

Name:	IMG_20190621_102903_2.jpg
Views:	17
Size:	2.30 MB
ID:	2582744   Click image for larger version

Name:	IMG_20190621_102830_1.jpg
Views:	26
Size:	1.77 MB
ID:	2582746  
brian goldberg is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 12 Old 07-09-2019, 06:40 AM
Member
 
Join Date: Jun 2019
Posts: 59
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 21 Post(s)
Liked: 14
I believe 480p when using the S video jack or 480i
using composite video jack
old tv guy is offline  
post #3 of 12 Old 07-09-2019, 04:30 PM
AVS Forum Special Member
 
Super Eye's Avatar
 
Join Date: Sep 2009
Posts: 1,080
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 84 Post(s)
Liked: 47
I believe the TV itself is capable of receiving 480i, 480p, 720p and 1080i signals. That said I believe that the composite and s-video inputs (on any consumer TV) are only capable of receiving 480i. I think the TV will upconvert composite and S-Video to either 480p or 960i. Yes I wrote 960i.

Component inputs on this TV should accept 480i, 480p, 720p and 1080i signals. I believe the TV will display them as 480p or 1080i depending on the input source.

I am not sure what the DVI input will accept and display as - but probably all the way up to 1080i.
Super Eye is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 12 Old 07-22-2019, 12:56 PM - Thread Starter
Newbie
 
Join Date: Jun 2019
Posts: 11
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 3 Post(s)
Liked: 4
Quote:
Originally Posted by Super Eye View Post
I believe the TV itself is capable of receiving 480i, 480p, 720p and 1080i signals. That said I believe that the composite and s-video inputs (on any consumer TV) are only capable of receiving 480i. I think the TV will upconvert composite and S-Video to either 480p or 960i. Yes I wrote 960i.

Component inputs on this TV should accept 480i, 480p, 720p and 1080i signals. I believe the TV will display them as 480p or 1080i depending on the input source.

I am not sure what the DVI input will accept and display as - but probably all the way up to 1080i.
Thanks for the reply.

I did some tests with a raspberry pi a few years back and I was, indeed, able to input signals up to 1080i. There is a special HD display mode that only works using the DVI input. In this mode, the TV shows the 16:9 display area with black bars on the top and the bottom and every input signal is digitally processed. I am still not sure if 720p is displayed or it "upscales" to 1080i in this mode, but it isn't displaying any 4:3 resolutions for sure. From what I gather, the DVI input is there because there was a number of cable boxes which used DVI in the early days of HD cable. It's a system specifically designed to work like a flat panel would and not good for analog devices whatsoever.

I think it's probably safe to assume that, on the component inputs, a 480p signal will be displayed as 480p, but I'd like to know for sure what it's doing because I'm considering upscaling devices to get more use out of the set. My goal would be to scale everything to 480p before sending it to the Sony so that it's shows a crisp picture. I'm trying to do some homework before spending money on anything.

Perhaps there is some way to tell what the set is displaying as?
brian goldberg is offline  
post #5 of 12 Old 07-23-2019, 08:54 AM
AVS Forum Addicted Member
 
Ratman's Avatar
 
Join Date: May 2002
Location: Collingswood, N.J.
Posts: 19,111
Mentioned: 22 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 2247 Post(s)
Liked: 2110
Typically with most CRT's:
Native display resolution is 480p/540p or 960i/1080i.
480i input is deinterlaced to 480p resolution.
480p input stays 480p.
720p input is upscaled to 1080i.
1080i input stays 1080i.



If you can’t explain it simply, you don’t understand it well enough – Albert Einstein
Ratman is offline  
post #6 of 12 Old 07-24-2019, 08:56 AM - Thread Starter
Newbie
 
Join Date: Jun 2019
Posts: 11
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 3 Post(s)
Liked: 4
Quote:
Originally Posted by Ratman View Post
Typically with most CRT's:
Native display resolution is 480p/540p or 960i/1080i.
480i input is deinterlaced to 480p resolution.
480p input stays 480p.
720p input is upscaled to 1080i.
1080i input stays 1080i.
Thanks for the information.

One question here. Perhaps I am mistaken, but I was under the impression that CRTs did not have a "native" display resolution and that the whole "native resolution" thing is a side-effect of LCD fixed raster. (as per the wikipedia article on Native Resolution)

In the context that you're using it here, what does native resolution mean and what makes that distinction important?
brian goldberg is offline  
post #7 of 12 Old 07-24-2019, 09:41 AM
AVS Forum Addicted Member
 
Ratman's Avatar
 
Join Date: May 2002
Location: Collingswood, N.J.
Posts: 19,111
Mentioned: 22 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 2247 Post(s)
Liked: 2110
540p or 1080i.
pixels, fps, scanrate, etc.
CRT stuff
Sorry I misused the term "native".


https://www.avsforum.com/forum/26-ho...ld-crt-tv.html



If you can’t explain it simply, you don’t understand it well enough – Albert Einstein

Last edited by Ratman; 07-24-2019 at 09:46 AM.
Ratman is offline  
post #8 of 12 Old 07-25-2019, 08:19 AM - Thread Starter
Newbie
 
Join Date: Jun 2019
Posts: 11
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 3 Post(s)
Liked: 4
Quote:
Originally Posted by Ratman View Post
540p or 1080i.
pixels, fps, scanrate, etc.
CRT stuff
Sorry I misused the term "native".
No worries! I certainly wasn't saying so; this material is not as familiar to me as it is to you, so I simply wanted to allay my own confusion.
Seems like what you are saying is that the control electronics are optimized to present sources at particular resolutions, makes sense.

Do you have any idea how many TV lines of vertical resolution these Hi-Scan sets have? (I know the Super Fine Pitch ones were 1400, but I haven't been able to find a discussion of the Hi-Scan ones)

Thanks,
brian goldberg is offline  
post #9 of 12 Old 07-25-2019, 09:39 AM
AVS Forum Addicted Member
 
Ratman's Avatar
 
Join Date: May 2002
Location: Collingswood, N.J.
Posts: 19,111
Mentioned: 22 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 2247 Post(s)
Liked: 2110
https://en.wikipedia.org/wiki/FD_Trinitron/WEGA



If you can’t explain it simply, you don’t understand it well enough – Albert Einstein
Ratman is offline  
post #10 of 12 Old 07-25-2019, 10:39 AM - Thread Starter
Newbie
 
Join Date: Jun 2019
Posts: 11
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 3 Post(s)
Liked: 4
Quote:
Originally Posted by Ratman View Post
Thanks for that!
brian goldberg is offline  
post #11 of 12 Old 07-25-2019, 10:46 AM
AVS Forum Addicted Member
 
Ratman's Avatar
 
Join Date: May 2002
Location: Collingswood, N.J.
Posts: 19,111
Mentioned: 22 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 2247 Post(s)
Liked: 2110
Gotta love a Google search!



If you can’t explain it simply, you don’t understand it well enough – Albert Einstein
Ratman is offline  
post #12 of 12 Old 07-25-2019, 03:14 PM
Newbie
 
robbanks's Avatar
 
Join Date: Mar 2006
Posts: 4
Mentioned: 0 Post(s)
Tagged: 0 Thread(s)
Quoted: 0 Post(s)
Liked: 10
I was just taking pictures of this TV, today, as someone was interested in seeing it.
I've owned it since new and it still works perfectly. The issue is the 125 pounds and finding a place for it.

Thanks for the contributions, posted above. I NEVER expected an active thread on this set!
robbanks is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply Direct View (single tube) CRT Displays

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page


Forum Jump: 

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are Off
Pingbacks are Off
Refbacks are Off