AVS Forum banner

1 - 20 of 1586 Posts

·
Registered
Joined
·
1,074 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Could anyone give a brief quick start for setting this system up? I've got the Calman software loaded up and running, but when it comes to source, I am completely lost. I assumed Client 3 was the built in Calman pattern generator, but after (Client 3) install, it just makes servo sounds and no boxes or targets pop up. I am also very confused by the constant asking for IP addresses for everything. I selected my PC's IP running Calman as the IP for Client 3, and it shows green. Can this system be run from the PC connected by HDMI to the target TV, or must I do this all remotely from a laptop?

I have MadVR installed as well, but working on one screen the MadVR always on top makes it impossible to see the Calman screen and my head is beginning to bleed from banging against the wall.

Paul
 

·
Registered
Joined
·
4,742 Posts
Could anyone give a brief quick start for setting this system up? I've got the Calman software loaded up and running, but when it comes to source, I am completely lost. I assumed Client 3 was the built in Calman pattern generator, but after (Client 3) install, it just makes servo sounds and no boxes or targets pop up. I am also very confused by the constant asking for IP addresses for everything. I selected my PC's IP running Calman as the IP for Client 3, and it shows green. Can this system be run from the PC connected by HDMI to the target TV, or must I do this all remotely from a laptop?



I have MadVR installed as well, but working on one screen the MadVR always on top makes it impossible to see the Calman screen and my head is beginning to bleed from banging against the wall.



Paul


Please PM me your email address and I can follow up with you directly.
 

·
Registered
Joined
·
4,742 Posts

·
Registered
Joined
·
1,537 Posts
Just bought this and connected the i1 meter, and selected the Bravia on the autocal drop down (after inputting ip address the screen says connected).

As far as source, I have no idea what to do. I assumed the Bravia Calman app would handle that. There is absolutely NO information on how to proceed. Don't tell me I have to source a separate pattern generator, because the purchase page listed nothing about additional equipment necessary.

If I have to use a DVD like the old days of CalMan home, then what is the point of autocal? Wouldn't that be Cal-assist instead of auto?

Can anyone help?
 

·
Registered
Joined
·
4,742 Posts
Just bought this and connected the i1 meter, and selected the Bravia on the autocal drop down (after inputting ip address the screen says connected).



As far as source, I have no idea what to do. I assumed the Bravia Calman app would handle that. There is absolutely NO information on how to proceed. Don't tell me I have to source a separate pattern generator, because the purchase page listed nothing about additional equipment necessary.



If I have to use a DVD like the old days of CalMan home, then what is the point of autocal? Wouldn't that be Cal-assist instead of auto?



Can anyone help?


There are many different options including MobileForge on fireTV stick, raspberry pi, MadVR, CalMAN built-in pattern window via HDMI output of your laptop.
 

·
Registered
Joined
·
1,537 Posts
We will create a guide for this and post it to our resource center early next week.

I will also post the link here.
Awesome. In the mean time, is mobileforge accurate enough that I should go pick up a new firestick? Also, if I use the pattern window on the laptop (i assume I set output as a second monitor and drag the window over) do I set the output to SDR or HDR?

My meter is an i1 display pro.
 

·
Registered
Joined
·
1,034 Posts
Short answer: no. Read HERE for further informations.
 

·
Registered
Joined
·
1,120 Posts
Awesome. In the mean time, is mobileforge accurate enough that I should go pick up a new firestick? Also, if I use the pattern window on the laptop (i assume I set output as a second monitor and drag the window over) do I set the output to SDR or HDR?

My meter is an i1 display pro.
I simply installed CalMan Client 3 on my calibration computer.
Because it is listed as supported pattern generator in CalMAN 2019 Features v5.10.0
store.portrait.com said:
At least one Client 3 license is included with all current levels of CalMAN (more with some CalMAN licenses).
Haven't come to testing it out yet, sadly. Maybe today.
 

·
Registered
Joined
·
1,537 Posts
I simply installed CalMan Client 3 on my calibration computer.
Because it is listed as supported pattern generator in CalMAN 2019 Features v5.10.0


Haven't come to testing it out yet, sadly. Maybe today.
I did go back in and open the pattern window under the generator settings, and then drug that window over to the TV connected to the HDMI output. I made it 100% in size, and it worked. Not sure if the output needed to be set to a specific output mode, but I didi get a calibration that I am trying. Not sure I am happy with it though.
 

·
Registered
Joined
·
1,120 Posts
Not sure I am happy with it though.
So, I did also my first test run on my Z9D. I do not see this AutoCal working properly or getting accurate results. It consistently adjusts the 10-point targets southwest of D65 white point. Tried all 3 LCD screen types, the LCD (LED Blue Green) seemed to produce closest matches.
So the post-calibration results are worse than pre.
Because I am on a Mac, I use Client 3 native macOS version to generate patterns and CalMan runs in a virtual machine.
Another thing, that puzzles my mind is the 10-point adjustment on this Bravia. These controls seem to have no or minimal at best effect on primary colors. Especially stubborn seems to be blue at 10% and 20% control points. B-Offset at these points has absolutely no effect on the blue pixel on my tv set.
 

Attachments

·
Registered
Joined
·
5,616 Posts
So, I did also my first test run on my Z9D. I do not see this AutoCal working properly or getting accurate results. It consistently adjusts the 10-point targets southwest of D65 white point. Tried all 3 LCD screen types, the LCD (LED Blue Green) seemed to produce closest matches.
So the post-calibration results are worse than pre.
Because I am on a Mac, I use Client 3 native macOS version to generate patterns and CalMan runs in a virtual machine.
Another thing, that puzzles my mind is the 10-point adjustment on this Bravia. These controls seem to have no or minimal at best effect on primary colors. Especially stubborn seems to be blue at 10% and 20% control points. B-Offset at these points has absolutely no effect on the blue pixel on my tv set.
That 10-point adjustment is for grayscale only. It has nothing whatsoever to do with color saturation or luminance, although an incorrect gray scale can impact the hue of secondaries.

Try using Raw XYZ as the display type on the meter. That reports only what the sensors see without filtering it through an EDR file. If you've chosen an incorrect EDR (display type), results will be off.
 

·
Registered
Joined
·
1,537 Posts
We found a bug in the Sony Home workflow, it should be set to 2.2 gamma, but it is set to BT.1886. We will be doing another release early this week with it set properly.
Can we compensate for it on our own or do we have to wait for the new release.

I guess that's why the shadows seemed a little too pumped up
 

·
Registered
Joined
·
1,120 Posts
That 10-point adjustment is for grayscale only. It has nothing whatsoever to do with color saturation or luminance, although an incorrect gray scale can impact the hue of secondaries.
I did express myself not too well, I guess. What I mean is, that when trying to minimize dE2000 using the 10-point R/G/B-Offset controls, I hardly can move the blue pixel luminance using B-Offset slider. Especially in slots 1 and 2 it seems to have minimal to no effect.
But my main problem with the AutoCal is, that CalMan drives these 10 points to southwest from the D65 target and does it pretty consistently. Why is that?
Try using Raw XYZ as the display type on the meter. That reports only what the sensors see without filtering it through an EDR file. If you've chosen an incorrect EDR (display type), results will be off.
Thank you for the hint, will give it another try.
Besides setting Gamma to 2,2 instead of BT.1886.

PS Seems so, that CalMan for BRAVIA DDC my 2016 Z9 can only support 10-point gray-scale adjustment and does not support the 1D LUT - on the Colorspace screen I only see "This feature is not supported".
 

·
Registered
Joined
·
5,616 Posts
But my main problem with the AutoCal is, that CalMan drives these 10 points to southwest from the D65 target and does it pretty consistently. Why is that?
Thank you for the hint, will give it another try.
Besides setting Gamma to 2,2 instead of BT.1886.

PS Seems so, that CalMan for BRAVIA DDC my 2016 Z9 can only support 10-point gray-scale adjustment and does not support the 1D LUT - on the Colorspace screen I only see "This feature is not supported".
The program is responding to what the meter is telling it and adjusts based on those readings. It could be that the meter is reporting so much blue that the program can't correct for it, hence the dots all land to the "southwest" (towards blue). After the run, you should be able to click on the "DDC" button on the Display tab and see what the final numbers are. Hopefully, using Raw XYZ as the meter display type will help. If you start seeing wild swings in the readings - usually down towards the dark end - try changing the sync type in the meter settings. If it's in Auto, try On or Off, and vice-versa.
 

·
Registered
Joined
·
4,742 Posts
I did express myself not too well, I guess. What I mean is, that when trying to minimize dE2000 using the 10-point R/G/B-Offset controls, I hardly can move the blue pixel luminance using B-Offset slider. Especially in slots 1 and 2 it seems to have minimal to no effect.

But my main problem with the AutoCal is, that CalMan drives these 10 points to southwest from the D65 target and does it pretty consistently. Why is that?

Thank you for the hint, will give it another try.

Besides setting Gamma to 2,2 instead of BT.1886.



PS Seems so, that CalMan for BRAVIA DDC my 2016 Z9 can only support 10-point gray-scale adjustment and does not support the 1D LUT - on the Colorspace screen I only see "This feature is not supported".


Are you trying to autocal the Custom picture mode?




Sent from my iPad using Tapatalk
 
1 - 20 of 1586 Posts
Top