AVS Forum banner

41 - 60 of 6255 Posts

·
Registered
Joined
·
1,920 Posts
It wasn't that I couldn't get mono signal to my 8 subs; it was that there was only the eq for that one channel (number 4) for all of them. That was the issue: each pair of subs needs it's own eq, the channel delays and levels were perfectly adjustable.


I thought that the channel routing was like a true 16 channel matrix; it is kind-of with the bass management caveat that there are limitations to how you can assign subs. I've tried various work-a rounds, but my biggest issue was that Dirac lets me treat each channel ( of the 12 I can adjust ) however I'd like, bass management doesn't let me do that. Let me have 4 subwoofer outs that are just the LFE signal or LFE plus summed bass, and let ME decide what to do with that. You can have 8 outputs assigned to input 4 in routing: but you only get eq from channel 4 then, what if you want separate eq ?



Dan
 

·
Registered
Joined
·
751 Posts
Hoping someone can answer a set up question and also help with a problem.


When I set up my dual subwoofers as a single sub as suggested in earlier threads do I configure channel 4 (subwoofer channel) as 'multiple speakers' in the configuration screen in Dirac Live?


Second, after running one successful Dirac Live calibration I then had a bit of a break and when I went back to run another Dirac I could then not get any pink noise from the speakers when testing them in then configuration screen of Dirac Live. I think my ASIO driver settings may have changed but didn't take much notice of what it was before (the ASIO driver available to select is 'usb-audio.de ASIO driver) - do I need to update my ASIO Driver?


Appreciate any help.
 

·
Registered
Joined
·
759 Posts

Quote:
Originally Posted by stephenbr  /t/1444649/official-datasat-rs20i-thread-setup-tips-questions-general-info-etc/0_100#post_22706308


Hoping someone can answer a set up question and also help with a problem.

When I set up my dual subwoofers as a single sub as suggested in earlier threads do I configure channel 4 (subwoofer channel) as 'multiple speakers' in the configuration screen in Dirac Live? ...

#1) Turn off Bass Management.

#2) Put SW1 on channel OUT 4 and SW2 on channel OUT 9.

#3) Run the Dirac Live config tool. DO NOT mark the 'multiple loudspeaker' checkbox.

#4) After running DIrac Live turn on Bass Management and set BM to 2 subs.


The Dirac Live correction for SW1 & Sw2 will be applied as expected. There is more on this in the BM section of the RS20i User's Manual.
Quote:
Originally Posted by stephenbr  /t/1444649/official-datasat-rs20i-thread-setup-tips-questions-general-info-etc/0_100#post_22706308


... Second, after running one successful Dirac Live calibration I then had a bit of a break and when I went back to run another Dirac I could then not get any pink noise from the speakers when testing them in then configuration screen of Dirac Live. I think my ASIO driver settings may have changed but didn't take much notice of what it was before (the ASIO driver available to select is 'usb-audio.de ASIO driver) - do I need to update my ASIO Driver?

Appreciate any help.

It appears that either your RS20i has dropped out of Setup Mode or your laptop lost sync with the RS20i. To fix this simply save your project and restart both the proxy and Dirac Live apps.

________________

Best Regards,

Carl Huff
 

·
Registered
Joined
·
1,074 Posts
I am having some strange issues around eq etc.


I noticed while listening to some music that the left hand front channel was lower in mid and bass frequencies as compared to the right.


And upon checking the vu meters the left channel was markedly lower than the right.


I had check everything to do with left and right channels and could see no reason why this should be. Even swapping speakers over just incase it was a speaker issue, which it isnt.


But did find that disabling peq and 1/3 eq from the sub channels rectifies this issue.


I am starting to think I have a bit of a problem machine.
 

·
Registered
Joined
·
1,074 Posts
Further to last post....


I have found its the peq causing this problem.


Perhaps someone can do me a favor and just apply 3 filtered cuts to your sub channel and check the left and right pink noise. You can clearly hear at low volumes as to whether there is an issue as you'll notice no bass from the left channel.


Infact you do not really even need to do a pink noise test as you'll see the vu meter on left channel will be upto 10db lower. If indeed this is a bug or a problem with my machine.


I am pretty certain it is not a user error. But could be, nothing suprises me these days.
 

·
Registered
Joined
·
1,074 Posts
Yes I did try that Neil. No difference.


For your info. I have bass management enabled and are rolling off the bass at 80hz to the subs.


I did a REW sweep and it measured that the sub was causing a peak at 100hz so I added a cut there in the peq. It is this cut that seams to cause the problem.


It makes no difference if I have bass management enabled, speakers set to large etc etc. 3 cuts in the peq causes the left hand channel to be mid and bass limited.


This problem does NOT transition to the left side speaker when I choose to copy front to sides in stereo level and routing.


Also, Neil, have you any idea why I can not get the rears to play a signal from 2 channel analogue input? I have stereo level and routing set to screen plus sides, then I have copy sides to rears enabled and have 7.1 output present selected?
 

·
Registered
Joined
·
751 Posts
Thx Carl for the advice on the set up - I'll try it that way. As per my email I tried restarting the proxy and Dirac Live but still have the same problem.
 

·
Premium Member
Joined
·
2,586 Posts
Discussion Starter #51

Quote:
Originally Posted by ceenhad  /t/1444649/official-datasat-rs20i-thread-setup-tips-questions-general-info-etc/30#post_22708103


Nick, please email me screenshots of your input and output config.
Quote:
Originally Posted by djnickuk  /t/1444649/official-datasat-rs20i-thread-setup-tips-questions-general-info-etc/30#post_22708153


Cheers Neil, will do. Shall do tomorrow now.
Hi Neil, thanks for taking the time to help out, but in the spirit of the thread, could we have technically talk and fixs posted in the thread after the issue is worked out? I understand that email is the quickest way to deal with these problems.



@Carl, thanks for the input.
 

·
Registered
Joined
·
751 Posts
I 'fixed' my Dirac Live 'problem' - did a quick test this morning and its back working again. Must have had a late night brain fade in something I was doing last night!
 

·
Registered
Joined
·
1,074 Posts
Don't worry Dave, illbe sure to keep all updated with ( probably setup) my issues and how they are fixed.


Neil has my screen shots so I am sure master yoda will be able to get to the bottom of it.
 

·
Premium Member
Joined
·
2,586 Posts
Discussion Starter #54

Quote:
Originally Posted by stephenbr  /t/1444649/official-datasat-rs20i-thread-setup-tips-questions-general-info-etc/30#post_22708257


Must have had a late night brain FART last night!
Fixed that for Stephen! LOL


Quote:
Originally Posted by djnickuk  /t/1444649/official-datasat-rs20i-thread-setup-tips-questions-general-info-etc/30#post_22708278


Don't worry Dave, illbe sure to keep all updated with ( probably setup) my issues and how they are fixed.

Neil has my screen shots so I am sure master yoda will be able to get to the bottom of it.
Thanks, I think it will be beneficial to all of us.
 

·
Premium Member
Joined
·
2,586 Posts
Discussion Starter #55
Well, I finally got some measurements taken with REW. Once you know how it is really very simple(I suppose you can say that about anything I guess?)
 

·
Registered
Joined
·
1,074 Posts
The great thing with Datasat is..... Now a few have complained about fan noise ( not owners of rs20i) then datasat will probably do something about it!
 

·
Banned
Joined
·
4 Posts
I do not think much could be done with the amount of stuff going on inside, I see the rs20i more of a computer. Will sit back in anticipation.
 

·
Registered
Joined
·
1,074 Posts
Well, the unit is still really designed to be rack mounted, hence the included rack ears and as such needs to have fans geared up for this.


I am sure a small resistor or even software update could Slow the fan so people who have them in their rooms with air flow around could have them at a lower fan volume. My TiVo box is louder. Lol
 

·
Registered
Joined
·
536 Posts

Quote:
Originally Posted by bugsy49  /t/1444649/official-datasat-rs20i-thread-setup-tips-questions-general-info-etc/30#post_22733938


I do not think much could be done with the amount of stuff going on inside, I see the rs20i more of a computer. Will sit back in anticipation.
Well, it is a computer... That said, I lived with an AP20 for over a year and never felt its "noise" was the least bit noticeable in the real world.

BTW, my long-awaited RS20i will be here this coming Thursday - have to admit I am giddy with anticipation!
 
41 - 60 of 6255 Posts
Top