AVS Forum banner
1 - 4 of 4 Posts

·
Registered
Joined
·
4 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Hello, I got my home theater setup but the computer is not delivering 7.1 via HDMI.


Here is my computer setup:

GA-Z68XP-UD3 motherboard

16GB RAM

GTX 670 graphics card

i7 core 2700k processor

Windows 7 OS


I have an HDMI cable running from the GTX 670 to my Onkyo NR-3010 receiver. On that receiver, I have 11.4 surround sound setup with a total of 15 speakers. I downloaded a 7.1 test WAV fileand played it through VLC media player (it allows me to select my playback format) and even in THX cinema mode using 11.4 setup, I was still getting the stereo image over HDMI. I went ahead and used optical coming from my motherboard and I managed to get 7.1, however, my surround and rear surround speakers were inverted and I don't see any setting on the computer of how to change that. I have reinstalled my drivers, tried different HDMI ports on the receiver, used different cables, and I'm still not getting the 7.1 over HDMI.

When I go to my playback devices, I see my HDMI port and it is labeled as TX-NR3010-1 so I know it recognizes the receiver. However, when I go to properties, it says the max channels are 2 and when I go to configure, the only mode I have available is stereo.

As for the optical connection, in playback devices it is listed as "Realtek Digital Output (optical)" and does not give me the configure option, just properties. Under properties in the advanced tab, the default format only goes up to "Dolby Digital Live (5.1 Surround)".

This is completely unacceptable for me as I got the audio system solely for the computer as my movie player and game console and I set my self back at least 5 grand with it.

Any help will be much appreciated.
 

·
Registered
Joined
·
15,382 Posts
In my experience the 2 channel thing in properties is entirely bogus. This doesn't solve your problem, but I can tell you mine has always said 2, yet I actually get 5.1, so I would take the property page with a grain of salt.


Just to make sure I don't have any DRM issues or confusion, I've uninstalled all audio devices (like Realtek) except the one associated with my HDMI port (the GTX 670 in your case), and I haven't had any problems. You may want to try that as well.


Hope that gives you some ideas at least.
 

·
Registered
Joined
·
4 Posts
Discussion Starter · #3 ·
I forgot to mention that I have 2 splitters on the way to the receiver. Once I took them out of the chain, everything works. I have to use the actual graphics card and post receiver as splitters now though
 

·
Registered
Joined
·
4,538 Posts

Quote:
Originally Posted by schmerzmeister  /t/1473096/problems-with-hdmi-only-capable-of-stereo/0_40#post_23326355


I forgot to mention that I have 2 splitters on the way to the receiver. Once I took them out of the chain, everything works. I have to use the actual graphics card and post receiver as splitters now though
That is a pretty major oversight. If any of the outputs of these 2 splitters were connected to a 2 channel only device it limits the HDMI feed to 2 channel.
 
1 - 4 of 4 Posts
Top