AVS Forum banner
1 - 5 of 5 Posts

·
Registered
Joined
·
3 Posts
Discussion Starter · #1 ·
Good afternoon all.

I hope someone can help with an unusual problem that is making my brain hurt.

I previously had my PS3, HD Sky box and Apple Mac running into my STR-DN1030 Av receiver through HDMI and then had the video ouputting to an old LG HD TV.

I had perfect surround sound, 7.1 LPCM and Full Dolby with this setup, no complications.

I have just bought the KDL-47W805A TV (I think the same as the KDL-47W802A in USA).

So for ease of use I wanted to plug the PS3, Sky HD and Mac, directly in to the TV's HDMI ports and use the HDMI1 ARC channel to return the surround sound to the Amp and output.

However, when I have done so, the ARC light on the amp shows up, but it only outputs 2 channel sound, even when playing Blu rays on the PS3 and watching HD channels on Sky.

To highlight his, when I run the Audio setting detection on the PS3, it only detects a basic Dolby and 2 channel LPCM, (whereas when plugged in to the amp directly, would detect a huge list including LPCM 7.1)

So I am a bit stumped on this, is there a setting on the TV, Amp, PS3, Sky box that I am missing to enable the full surround audio signal to be throughput to the amp through ARC via the TV?

Are the PS3 and Sky box only detecting the audio abilities of the TV not the Amp and altering their own sound outputs to accommodate?

Is there a possibility that the HDMI lead from the TV to the Amp is a bit outdated and not doing all it should for outputting sound? (seems unlikely as the amp does detect ARC and plays stereo signal through it)

Any help gratefully received as I was bashing my head against a brick wall last night and Sony Support today are also stuck?

Many thanks

Josh
 

·
Registered
Joined
·
251 Posts
I just went through a similar problem. Try to find the SONY STR-DN1030 thread here to see. Also go to the Sony Store Support site and them there community forum and you will see similar situation. This problem started out of nowhere with me. Initially set up the receiver about 3 weeks ago and no problems. Everything worked fine. Then one day I noticed the receiver screen was saying LPCM 48. I have discovered through some research that if you turn off HDMI CONTROL in the receivers settings the problem will go away. At least it did for me.
 

·
Registered
Joined
·
251 Posts
Yes it will. It caused me one extra step to turn everything off an on but I would rather have the sound. Fortunately I was able to program my TV remote to control the sound too. You should be able to do the same.
 
1 - 5 of 5 Posts
Top